Вероятно ви се е случвало, а в най-добрия случай ви се случва често: донасяте от далечно пътуване няколко безценни бутилки вино, идва моментът да ги отворите и да им се насладите. Избирате кого да поканите, защото споделеното удоволствие от виното е двойно удоволствие. Остава да решите основния въпрос - с каква храна да ги придружите.
Гледната точка на ценителя е именно тази - с каква храна да изпия определено вино, по-често, отколкото какво вино да поръчам към дадено ястие. Очевидно е, че старата формула "ще изпия едно добро вино с едно добро сирене" отдавна вече не е достатъчна, а в някои случаи бива опровергана.
За съчетанието на храни с вина сме говорили неведнъж. Темата разглежда подробно и книгата на Фиона Бекет "Съчетаване на храна и вино" на издателство "Гурме". Някои стари митове за т. нар. класически съчетания са отдавна развенчани, вкусовете се променят и обогатяват непрекъснато. Тук ще се опитаме да обърнем внимание именно на новите тенденции във вкусовите съчетания, на някои на пръв поглед несъвместими, почти скандални доскоро комбинации. И то от позицията на винения ценител, избиращ храната като съпътстваща виното, а не обратното, и непрекъснато отворен за нови преживявания на небцето. Единствено непоклатимо, разбира се, си остава правилото, че личният вкус стои над всичко.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights