С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Правилното съхранение на вино

Любомир Бояджиев
01 Октомври 2006, 11:46
Share Tweet Pin it Share

Трябва ли да си имаме у дома изба? Този въпрос със сигурност е занимавал и ще продължи да занимава не само страстните почитатели на виното, а и по-обикновените любители. Вярно е, от една страна, че почти всеки ценител мечтае да разполага с изба, в която да съхранява бутилки, събирани с години.

От друга страна, отговорът на въпроса за собствената изба се оказва доста сложен. И наистина, какво по-хубаво от това да разполагаш вкъщи с подходяща бутилка за всеки един случай? Избата обаче се превръща в необходимост, когато искаме да съхраним виното за по-дълго от няколко седмици или месеца. Веднъж бутилирано, виното не престава да се развива и затова то трябва да бъде съхранявано в подходящи условия. Много вина, като например младите или шампанските, се изваждат на пазара в момента, когато станат готови за пиене.

Други обаче достигат апогея си едва след отлежаване в изба, и то в продължение на години и дори десетилетия. Често пъти тези вина не се предлагат в търговската мрежа или ако това се прави, то е на много висока цена. Именно тук е интересът човек да оставя вината да отлежават в собствена изба. Трябва да се знае обаче, че съхранението, а още повече отлежаването, изисква стриктно спазване на условия като постоянна температура, специфична влажност, липса на миризми и вибрации и т.н. Ако всички тези условия не са налице, виното със сигурност ще изгуби най-добрите си качества, а може дори и да бъде безвъзвратно унищожено. За щастие възможността за съхранение и отлежаване на виното не е запазена единствено за собствениците на големи изби, защото съществуват най-различни варианти за хора с всякакви възможности.

Предлагаме ви да се запознаете с мненията на специалистите какви са правилата, с някои интересни случки от живота на винени ценители из целия свят, които по един или друг начин са се сблъсквали с този проблем, и, разбира се, с параметрите на проблема у нас.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино

Реклама »