С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Технология на експертната дегустация

"Бакхус"
01 Април 2006, 11:09
Share Tweet Pin it Share

Етапи:

Визуална оценка
Накланяме чашата под ъгъл 45° при добро осветление върху бял фон

Обонятелен анализ
Разклащаме виното в чашата, поднасяме я към носа си и вдишваме дълбоко и рязко два-три пъти, за да установим ароматите.

Вкусов анализ
Поемаме малка глътка от виното и с помощта на езика разнасяме течността из цялата уста.
Обонятелните сензори, които се намират в носоглътката, улавят вкусовите аромати.
Вкусовите зони, разположени на езика, са за: сладко, кисело, горчиво, солено и напоследък установения пети вкус - умами.
Епидермисът в устата реагира на текстурата на виното: тръпчиво, меко, стегнато, мазно, отпуснато, леко, средно, плътно.
Задната част на гърлото изпраща сигнали за алкохолното съдържание: сладко, парливо.

Заключителна част
Изплюваме или преглътваме виното и записваме впечатленията.

Фактори за оценка:

Бистрота, цвят и интензивност на цвета
Дали виното е бистро, опалесцентно, леко мътно или мътно с утайка? Какъв е цветът на виното? Дали е блед или е интензивен?

Крачетата
Ако по стените на чашата се стичат дълги, мазни крачета, това е индикация за повече алкохол и по-плътно тяло.

Интензитет и идентификация на ароматите
Дали ароматите са слаби или са интензивни? На какво точно мирише виното?

Температура
Дали температурата при сервиране се отразява на възприятията ни за виното?

Тяло
Дали виното изпълва устата?

Вкусов аромат
Дали вкусовите аромати са интензивни или размити? Какви точно са вкусовите аромати на виното? Същите ли са като носа (аромата) му?

Вкус
Какви са осезаемите вкусовете на виното?

Баланс и структура
Дали плодовостта, киселинността, танините и алкохолът във виното са в хармония? Дали виното има потенциал за отлежаване?

Финал
Дали ароматите и вкусовите впечатления са продължителни или внезапно спират?

Качество
Какво е качеството на виното?

Предпочитания
Харесва ли ни или не ни харесва виното?

Стойност
Доколко неговото качество адекватно отговаря на цената на виното?

Цялостни впечатления
(оформят се от всички етапи на дегустацията)
Как бихме могли да опишем виното с едно изречение? Какво е първото чувство, което виното предизвиква у нас, или с какво ще ни накара да го запомним и отличим от останалите?

Търсени дескриптори:

Бели вина:
Зеленикав оттенък, сламестожълто, златисто, кехлибарено

Червени вина:
Пурпурно, рубинено, гранатовочервено, керемиденочервено, тъмнокехлибарено
Бледо, тъмно, мастилено, непрогледно

Ясно различими или неуверени, къси

При белите вина:
Бели, жълти или оранжеви плодове

При червените:
Червени и черни плодове

За белите и за червените вина:
Цветисти, билкови, минерални, пикантни нюанси
Дъбови аромати: ванилия, подправки, опушено, кедър, кафе

Твърде студено: остро, с приглушени плодови аромати
Твърде топло: отпуснато и с ясно доловим алкохол

Леко, средно или плътно тяло (подобно както при обезмасленото, нормалното и пълномасленото мляко)

Лимон, грейпфрут, ананас, ябълка, круша, праскова, кайсия, манго, пъпеш
Ягода, боровинка, череша, сладка вишна, къпина, касис

Сладост: плътно, мощно, сладникаво
Умами: плътно, мощно, вкусно
Киселинност: свежо, звънливо, стегнато, хапливо
Танини: копринено, гладко, кадифено, обло, астрингиращо, тръпчиво

Хармонично, балансирано, завършено, нехармонично, разбалансирано, разделя се в устата, един от елементите доминира
Концентрирано, кльощаво, стройно, елегантно, закръглено, мощно
Да се пие в момента, може да отлежава до Х година, ще бъде най-добро след Х години

Късо, средно дълго, дълго

Лошо, добро, отлично

Добро съотношение цена/качество, надценено, подценено
Вино за всеки ден, вино за специален случай, вино за много специален случай.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино

Реклама »