"Тази малка по площ страна има късмета да се намира в изключително откъм климат и география място в Европа. Високопланинските й пасища и отлични породи овце и крави са сред причините за истински неподражаемите й сирена." Звучи познато, нали? Извадката обаче е от статия за Швейцария. Все пак фактът остава, че подобно изказване напълно би могло да се отнася и за България. Климатичните и географските предпоставки са налице, както и вековните традиции в производството на млечни продукти - по нашите земи сирена са правили още траките (ако вярваме на древногръцкия географ Страбон).
Нашите "вековни традиции" обаче са ни отвели в друга посока от тази, по която са поели страни като Швейцария. Вместо "по 17 сирена на кантон" при нас и до днес сиренето е останало в единствено число, с приставката "бяло саламурено". Същото се отнася и за кашкавала, който се дели на подвидове само според вида използвано мляко.
Това може да се разгледа като недостатък - особено ако извиква в съзнанието унили картинки на тебеширени субстанции, плуващи в саламура, мощен дъх, изригващ от опаковки с надпис "Витоша", и сивкави пушени кръгчета, готови за "туристическа закуска" - но не непременно. Защото миналото на българското сирене и кашкавал крие далеч по-интересни моменти - планински произход, "османска" популярност, родопско разнообразие... Не е съвсем скучно и настоящето им - на пазара започват да прозират тенденции, съзвучни с европейските, което от своя страна дава надежди за приятни изненади по рафтовете в бъдеще.
Пълния текст на статята можете да прочетете в новия брой 134 на списанието, който излиза на пазара в петък, 18 март.
14, 01, 04 Септември 2011, 14:01
"трябва да затворят цикъла на производство " абсолютно съм съгласен.В България това е единственото решение за постигане на качество в този бранш,говоря за бутиково качество,защото в Алпите достигането на това качество започва от високото качество на храната и условията за животнните.После идва високото качеството и контрол при производството, за да се стигне до това високо качество на крайния качествен продукт.
the devil is in the data
21, 45, 24 Април 2011, 21:45
и накрая сами ще си го ядат сиренето ?
21, 45, 24 Април 2011, 21:45
затваряне на цикъла -най-бързия път към фалита
08, 45, 24 Март 2011, 08:45
Аз винаги съм смятал,че животновъдите трябва да затворят цикъла на производство и вместо да продават суровината прясно мляко да продават краен продукт като сирене,кашкавал и тн.Така печалбата от техният изнорителен труд ще остава при тях ,а не в прекупвачи и търговци.Ефекта за потребителите също ще бъде голям,защото ще ползваме по-качествена стока на по-ниска цена.
Благо
+1
14, 55, 18 Март 2011, 14:55
Не трябва да оставаме само със спомените за миналото на българското сирене , а да възстановим производството на прясно мляко от екологично чисти райони , а оттам и на уникалното българско бяло саламурено сирене! Това ще е много търсена и конвертируема стока на международните пазари!Най-важно е , че българското бяло саламурено сирене от чисто краве , овче или биволско мляко ,има огромно значение за здравето и продължителността на живота на българите!
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »
Към мобилната версия на сайта
©2001-2024 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване . Политика за бисквитките . Декларация за поверителност .
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно.
Сайтът е разработка на Economedia. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
Новини: Дневник • Европа
IT: Digitalk
Развлечение: Бакхус • LIGHT
На английски: Kapital Insights