Gourmet Club Classic очевидно е впечатлил най-взискателната публика у нас, защото тази година спечели наградата на читателите на "Бакхус". Идеята за ресторанта се ражда преди четири години, когато настоящите инвеститори Борислав Ангелов и Райна Крушкова започват да обмислят проекта под сградата на Министерство на културата. Преди тях мястото е сменило няколко собственици, които са се опитали да променят облика му с доста променлив успех.
Днес комплексът включва гурме ресторант и пианобар. Зашеметяващият дизайн на пианобара е дело на архитект Милан Белемезов, докато ресторантът в своя семпъл шик дължи обаянието си на шеф-готвача Димо Димов и мениджъра на комплекса Георги Георгиев.
"Държахме да запазим високия таван, защото сме под земята. Затова и всичко е решено в светли тонове", казват двамата. Една от големите атракции на заведението са античните стени, умело вплетени в настоящия интериор. Те са напълно автентични; смята се, че са били входните врати към римския град Сердика.
Димо Димов е един от обещаващите млади шеф-готвачи у нас. Още с появата си първоначално в ресторант Sommelier той направи впечатление. След Sommelier Димо Димов прекарва кратко време като главен готвач на обновения руски клуб "Крим", но истинското си място намира именно в Gourmet Club Classic. Там френският възпитаник, напълно оправдавайки думата Classic в заглавието на ресторанта, твори първокласни ястия, силно повлияни от кухнята на Елзас и Лотарингия. Причината за това е, че той получава най-солидната част от своята подготовка в три ресторанта в тези френски области - първо в Pavillon в Мец, след това в ресторанта на хотел L'Europe и накрая, макар и за един месец, в Crocodile в Страсбург, който е с три звезди по Michelin.
Нарича своя подход в кулинарията умерено екстравагантен, ето защо карпачото от червен тон с ягодово-балсамов дресинг например се харесва както от ценителите на модерна храна, така и от традиционалистите. Телешкото и гъшият дроб при него винаги са със забележително качество. Едно от големите предимства на този ресторант е безупречният сервиз, който в най-голяма степен се дължи на Иван Маджаров - главен сервитьор на Gourmet Club Classic и на неговата екипна работа с останалите момчета.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights