С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Вино с кленов аромат

    Лили Големинова
    01 Април 2006, 10:30

    Share Tweet Pin it Share
  • Надя и Филип Арди - тандем в живота и в изкуството на кухнята

    Любомир Бояджиев
    01 Април 2006, 10:25

    Кухнята на Надя и Филип Арди представлява невероятна смесица от традиции и влияния. Самите те са представители на различни култури и всеки един внася по нещо свое в това, което правят. А освен в живота те са заедно и в ресторанта Le Mascaret, едно нетрадиционно присъствие на кулинарната сцена в Нормандия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Пиемонт отвътре

    Юлия Костадинова
    01 Април 2006, 10:21

    Share Tweet Pin it Share
  • Един ден на Madrid Fusion

    Емил Минев
    01 Април 2006, 10:16

    През януари имах щастието и удоволствието да присъствам на забележителен форум. Madrid Fusuion е конгрес (точно така го наричат) за авангардна кулинария. За разлика от другите конгреси, повечето от които се правят с политическа цел (за реклама, за популярност...), идеята на този съвсем не е да бъде комерсиален. Участниците са малко, но са точно онези, за които има смисъл да платят високата такса за участие. Повечето хора около мен бяха готвачи или ресторантьори от цял свят. За четири години съществуване на конгреса наред с демонстратори, които винаги са присъствали (Феран Адриа, Арзак, Берасатеги), организаторите са успели да поканят, общо взето, всички, които се занимават с авангардна кулинария: хора като Хестън Блументал, Марк Вейра, Ерве Тис, Мишел Бра, Пиер Ганьер, както и някои от големите италиански имена.

    Share Tweet Pin it Share
  • Skiing the Mountains Of Cheese*

    Людмил Хайдутов
    01 Април 2006, 09:49

    Share Tweet Pin it Share
  • На дегустация при "Кир Яни"

    Емил Коралов
    01 Април 2006, 09:42

    Share Tweet Pin it Share
  • Ресторант на годината "Бакхус" - Chivas Regal 2006

    "Бакхус"
    01 Март 2006, 13:20

    Share Tweet Pin it Share
  • Ален Дюкас – когато качеството и перфекционизмът са издигнати в култ

    Емил Минев
    01 Март 2006, 12:47

    Едва ли има шеф-готвач, който да бъде сравнен с Ален Дюкас. Или по-точно с империята Дюкас, тъй като действително става дума за необятни мащаби. Зад името на Ален Дюкас има двайсетина ресторанта, пръснати из целия свят, над 500 служители, една от най-престижните кулинарни школи, както за професионалисти, така и за любители-гастрономи, цяло издателство за кулинарни книги, превърнали се в библия за мнозина шеф-готвачи. Изреждането може да продължи още, но не без гвоздея в програмата: Ален Дюкас е единственият шеф-готвач в света с три тризвездни ресторанта.

    Share Tweet Pin it Share
  • Жан-Жак Годе: "Кризата във винения сектор е само за производителите на лошо скъпо вино"

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2006, 12:45

    Share Tweet Pin it Share
  • Мери Гейнър: "Класиката е винаги на мода"

    Юлия Костадинова
    01 Март 2006, 12:42

    Мери Гейнър е първата ирландка, която успешно е издържала изпитите на Лондонския институт по виното, а освен това е и сертифициран винен маркетолог по престижната система Wine MBA. Години наред е била асистент-лектор в различни университети. През 2001 г. е избрана измежду 700 интервюирани от целия свят заедно с още десет души за Wine MBA - много сериозни курсове, които се провеждат в бизнес университета в Бордо по мениджмънт във винарството. Нарича себе си "посланик на виното" вместо търговец или консултант. Наистина рядко ще видите толкова позитивно настроен човек, готов да опита, да почувства и да разбере всякакъв вид вино. Биографията й (както и изпитите за дипломата Wine MBA) продължава с множество допълнителни изяви и специализирани курсове по маркетинг на виното из целия свят - в университета в Токио, в "Дейвис", Калифорния, в "Понтифика универсидад католика" в Сантяго, Чили и т.н. Но между всички тези пътувания Бордо остава най-важната спирка в развитието й като винар и като специалист по търговията с вино. Ето защо, когато се завръща в Дъблин, редом с работата си като независим консултант на няколко от най-големите вериги супермаркети, тя в момента е най-търсеният специалист по редки колекционни вина и търгове с вино в Ирландия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Rivera, Северна Пуля - Дъхът на Юга

    Юлия Костадинова
    01 Март 2006, 12:39

    Share Tweet Pin it Share
  • Любомир Канов за виното като кръговрат на живота

    Ефросия Благоева
    01 Март 2006, 12:28

    "Кажи ми кой превърна ечемика, вдишания въздух и водата в кон? Дали това пък не е онзи, що превръща коня във пръхтяща пара, във въздишка, в тор?" Любомир Канов, Между двете хемисфери, София, 2002

    Share Tweet Pin it Share
  • Франк Фол: "Ако в Белгия не можеш да си добър готвач, значи имаш някакъв проблем"

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2006, 12:21

    Белгийската кухня съвсем не се изчерпва с прословутите "миди с пържени картофи", стана ясно след посещението в София на кулинарния майстор Франк Фол, известен като "зеленчуковия шеф". Фол продава ресторанта си Sir Pinnock в Лувен след 17-годишно съществуване и се отдава на консултантска дейност, като едновременно с това е създал и собствена фабрика за зеленчукови сосове. Извън тези си занимания "зеленчуковият шеф" обикаля по света, за да рекламира белгийската кухня. "Никога досега не съм създавал толкова много ястия, споделя Франк Фол. Всяка седмица съм на различно място и се отдавам на готвенето, без да мисля дали ще напълня ресторанта си." Години наред той води радио- и телевизионни кулинарни предавания, пише книги, а в момента завършва петата си книга.

    Share Tweet Pin it Share
  • Пътят е начертан

    Юлия Костадинова
    01 Март 2006, 12:17

    Милан Миланов, собственик на ресторант "Талисман", е само на 33 години и някак си успява да се справя с пет заведения и три деца. Твърди, че не е лесно, но пък си заслужава. Той е от онези космополитни хора, които страшно обичат да пътуват, да експериментират и да рискуват. Смята, че за смелостта има отплата и само хората, които рискуват, печелят. Започва да се занимава с ресторантьорство преди близо шест години, въпреки че първите му стъпки са не толкова плахи, колкото, нека да кажем, заобиколни. Както сам сподели с нас, участието му в първото заведение, с което се захваща, било по-скоро на наблюдател, а отстрани винаги изглежда много лесно да бъдеш ресторантьор... Ето и цялата история.

    Share Tweet Pin it Share
  • Миролио или реализмът на предприемача

    Юлия Костадинова, Любомир Бояжиев
    01 Февруари 2006, 14:21

    Share Tweet Pin it Share
  • Цената и качеството на виното

    Джансиз Робинсън
    01 Февруари 2006, 14:19

    Share Tweet Pin it Share
  • Коняк в шише от парфюм

    Юлия Костадинова
    01 Февруари 2006, 14:16

    Габриеле Харц Делоне работи вече 30 години за марката Hennessy и е неин посланик в истинския смисъл на тази дума. Не само защото е стилна, елегантна, спокойна и едновременно с това човек, който прави впечатление (досущ като напитката, която презентира). Тя е международен мениджър, който отговаря за промоции и тренинг, а преди това в продължение на 15 години е била регионален мениджър за страните от Централна Европа. Габриеле пристига за пръв път в България преди 12 години - през 1993 г. във Варна за едно барманско състезание, спонсорирано от Hennessy. Спомня си режима на тока и празните магазини, но също така и усмивките и откритостта на хората, с които е работила.

    Share Tweet Pin it Share
  • Сервитьорът е човекът, който продава заведението

    Любомир Бояджиев
    01 Февруари 2006, 14:13

    За никого не е тайна, че доброто обслужване изисква добра подготовка. Известно е също така, че не е необходимо много време и усилия, за да се установи липсата на добро обслужване в българските ресторанти, а причината за това може да се търси и в липсата на качествено образование в областта на ресторантьорството. За щастие вече не е нужно непременно да се ходи в чужбина за придобиване на специалност по хотелиерство и ресторантьорство, тъй като и в България вече се предлага образование на достатъчно високо ниво. Нов български университет предлага нова франкофонска програма за степен специалист - "Мениджмънт и маркетинг на хотелиерството и рестьорантьорството". Програмата се осъществява съвместно с лицея по хотелиерство и туризъм Paul Augier в Ница. Обучението е тригодишно и се провежда изцяло на френски език в базата на курортен комплекс Албена. За всички студенти се осигуряват учебни стажове във Франция и в България. Завършилите получават френска диплома за висш специалист по хотелиерство и ресторантьорство (Brevet de Technicien Supérieur en hotellerie et restauration - BTS-HR) и българска диплома за специалист по мениджмънт и маркетинг в хотелиерството и ресторантьорството. Преподавателят по ресторантьорство във франкофонската програма, Давид Хинков, сподели пред "Бакхус" как протича обучението: Първата година се започва буквално от нулата, а програмата е изготвена по френски модел. В хода на програмата се прави паралел с българското ресторантьорство и сервирането у нас. Отначало се започва с базово обучение, което включва сервиране, модели на сервиране (с акцент върху френския модел на сервиране). Това, което преподаваме на студентите, е гастрономически сервиз и рафинирана кухня.

    Share Tweet Pin it Share
  • Penfold's, или колко е важно въображението

    Юлия Костадинова
    01 Февруари 2006, 14:09

    Share Tweet Pin it Share
  • Гениалните неща са прости

    Емил Минев
    01 Февруари 2006, 14:07

    Времето е едно от основните предизвикателства в кухнята на всеки един уважаващ себе си ресторант. Вероятно всеки перфекционист в кухнята си е пожелавал да разполага с малко повече време за приготвяне на ястията. В професионалната кухня днес всяка секунда е ценна, а недостигът на време никога не бива да ощетява качеството. За щастие живеем в свят на технологии и професионалистите в кухнята имат възможност да работят с уреди от последно поколение. Висшата кулинария е една от областите на съвременната кухня, където модерните технологии намират най-естественото си приложение. За всекиго е ясно, че не можеш да отидеш на състезание от Формула 1 с автомобил серийно производство.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »