С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Совиньон блан в Европа

    Любомир Бояджиев
    01 Юни 2006, 19:33

    Share Tweet Pin it Share
  • S.Pellegrino - италианска класа за всеки

    Любомир Бояджиев
    01 Юни 2006, 19:31

    Share Tweet Pin it Share
  • Конвектоматите в съвременната професионална кухня

    Любомир Бояджиев
    01 Юни 2006, 19:25

    Share Tweet Pin it Share
  • Международната асоциация на сомелиерите

    Любомир Бояджиев
    01 Май 2006, 09:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Класиците Trimbach

    Юлия Костадинова
    01 Май 2006, 09:33

    Share Tweet Pin it Share
  • Големите сомелиери пред "Бакхус"

    Юлия Костадинова
    01 Май 2006, 09:30

    Джузепе Вакарини е бивш председател на Международната асоциация по сомелиерство и се счита за един от основоположниците й в Италия. Ето какво сподели той в брой 29 на "Бакхус", докато гостува у нас като лектор на курс, проведен от Българската асоциация на сомелиерите:

    Share Tweet Pin it Share
  • Сомелиер - що е то?

    Юлия Костадинова
    01 Май 2006, 09:27

    Share Tweet Pin it Share
  • История с полумесец

    Любомир Бояджиев
    01 Май 2006, 09:25

    Share Tweet Pin it Share
  • Шунка с бърбън в щата Тенеси

    Юлия Костадинова
    01 Май 2006, 09:22

    Няма да бъде преувеличено, ако кажем, че в момента Джими Бедфорд е най-важният човек в Jack Daniel Distillery, защото той изпълнява длъжността master distiller или това, което в България се нарича главен дестилатор. За значението на неговата позиция ще допълним само, че той е шестият поред master distiller след самия Джак Даниел. Семейството му от повече от столетие живее в Линчбърг, Тенеси, откъдето е родом Джак Даниел (и Джими Бедфорд естествено), и където до ден днешен се намира самата дестилерия. Казва, че всички се познават в малкия западен град и открай време са една тясна, сплотена общност. Неговият прадядо е бил много близък приятел с Джак Даниел, така както той сега е приближен на наследниците му. Ето какво разказа още Джими Бедфорд в специално интервю за "Бакхус", докато гостуваше у нас:

    Share Tweet Pin it Share
  • Българските сомелиери: между ентусиазма и професионализма

    Юлия Костадинова
    01 Май 2006, 09:13

    Михаил Марковски е заместник-председател на сформираната през 1999 г. Българска асоциация на сомелиерите (БАС). Подобно на повечето от хората, които по един или друг начин упражняват тази професия, неговото образование също се основава преди всичко на практиката и курсовете по сомелиерство, които Джузепе Вакарини направи у нас преди седем години при основаването на БАС, макар да е учил в УНСС и ИМТ Варна. Мирон Герасимов е един от малкото практикуващи български сомелиери. Подобно на Марковски, и той е завършил курсовете по сомелиерство на БАС, а иначе специалността му всъщност е доста встрани от професията - счетоводство в УНСС.

    Share Tweet Pin it Share
  • Иван Кютукчиев - шеф-готвач на "Отвъд алеята, зад шкафа"

    Любомир Бояджиев
    01 Май 2006, 09:11

    Share Tweet Pin it Share
  • Вторият ден на Madrid Fusuion

    Емил Минев
    01 Май 2006, 09:06

    Както ви обещахме в миналия брой на "Бакхус", продължаваме представянето на един от най-престижните форуми на авангардната кулинария - Madrid Fusuion. Четвъртото издание на конгреса се проведе през януари тази година, а аз имах щастието и удоволствието да се запозная отблизо с работата на най-големите готвачи и ресторантьори, които определят тенденциите във висшата кулинария.

    Share Tweet Pin it Share
  • Новото лице на българското вино

    Каролайн Гилби
    01 Април 2006, 11:17

    Каролайн Гилби MW пише за българското вино от няколко години. За пръв път идва в страната като търговец и винен наблюдател през 1991 година. В този материал тя описва промяната, която намира у нас от гледна точка на британския пазар, както и своето мнение и персонални предпочитания в новата вълна от винени производители.

    Share Tweet Pin it Share
  • Технология на експертната дегустация

    "Бакхус"
    01 Април 2006, 11:09

    Share Tweet Pin it Share
  • Да оценяваш виното

    Юлия Костадинова
    01 Април 2006, 11:06

    Share Tweet Pin it Share
  • Речник и изразни средства на дегустатора

    Юлия Костадинова
    01 Април 2006, 10:58

    Не е лесно да облечем в думи усещанията си. Ето защо повечето професионалисти ползват определен речник и езикови рамки (които с годините се променят, разширяват и обновяват). За да навлезете в езика на дегустаторите, е достатъчно да четете по-задълбочено оценките на "Бакхус", където всеки месец е публикуван и кратък речник на дегустационните термини. Ето малко по-подробни езикови похвати, които да ви помогнат да изразите впечатленията си:

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустацията като ритуал

    Юлия Костадинова
    01 Април 2006, 10:53

    Има обаче няколко действия, които докрай остават обгърнати в една загадъчност и превръщат дегустацията на вино в ритуал само за просветени. Към тях се отнасят и най-често задаваните въпроси. Всъщност всичко е много просто и ще се опитаме да ви го докажем.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустацията стъпка по стъпка

    Юлия Костадинова
    01 Април 2006, 10:48

    Първото и най-важно нещо, което трябва да уточним за дегустацията на вино, е следното: това е преди всичко субективен процес. Разбира се, винаги е по-добре, когато имате познания в дадена област. Така е и с виното. Колкото сте по-образован, толкова по-добре. Само че не винаги това е гаранция, че ще ви улесни да се ориентирате в лавинообразното предлагане. Най-добрият начин е да опитвате, да дегустирате. Колкото повече опитвате, толкова повече се образовате и толкова повече удоволствие изпитвате от виното. Изключително важно е да слушате вътрешния си глас, който безпогрешно ви казва "харесва ми, не ми харесва". Овладеете ли този първи урок, вече имате най-стабилната основа, за да се превърнете в бъдещ дегустатор. Иначе има много трикове, отнасящи се до винената дегустация, които ще ви помогнат да добиете по-задълбочени познания и да разберете тази извънредно интересна и сложна биохимична материя.

    Share Tweet Pin it Share
  • Да разберем съставките на виното

    Любомир Бояджиев
    01 Април 2006, 10:42

    В най-общи линии виното представлява ферментирал гроздов сок. В този сок има дрожди, има и смачкано грозде, което включва месестата част, семките на плода, а понякога ципата и чепката. Всички тези съставки допринасят за характеристиките на дадено вино. Дъбовите бъчви, в които вината често отлежават, допринасят за допълнителните вкусове като ванилия, подправки, препечено, опушено и т.н. Най-важните съставки на виното ни подсказват къде е отгледано то и как е направено. Тези съставки определят също така вкуса и усещането в устата.

    Share Tweet Pin it Share
  • Чипсът и виното в стария свят

    Джансиз Робинсън
    01 Април 2006, 10:33

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »