С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Йоанис Псалидакис

    Веселина Маринова
    01 Юли 2006, 17:17

    Share Tweet Pin it Share
  • Жорж Лагард: "Варна като Сен Мало..."

    Любомир Бояджиев
    01 Юли 2006, 17:11

    Вкусните френски кроасани на Варна наистина са френски. Зад тях стои името на Жорж Лагард. Трето поколение готвач, Лагард се е установил в Оберж дьо Клошмерл във Воз-ан-Божоле. Днес Оберж дьо Клошмерл е задължителен гастрономически етап при обиколката на избите и дегустациите в северните части на Божоле. Преди петнайсетина години Жорж Лагард посещава за първи път България и остава привлечен от чара на Варна. През 1999 създава в морската ни столица фирмата "Жорж Лагард" и започва да произвежда хляб, кроасани и най-различни видове сладкарски изделия. Клиенти на френския производител са големи търговски вериги като "Метро", "Пикадили", над 40 хотела на Златни пясъци, Ривиера, Свети Константин, но и много собственици на малки магазини, които ежедневно се зареждат с продуктите на фирмата. Ето как изглежда Варна през очите на един френски шеф-готвач:

    Share Tweet Pin it Share
  • Ники Кънев: "Морето е начин на живот"

    Вера Петрова
    01 Юли 2006, 17:08

    Трудно е да се повярва, но съвсем наскоро Ники Кънев навърши 80 години. Кореняк варненец, театрален режисьор, който цял живот е "с единия крак в спорта", той е известен като един от основателите на подводния риболов у нас. Да се говори с него за някогашна Варна е интелектуално приключение, а да се опита лично приготвен от него хайвер е кулинарно предизвикателство. И досега за него лятото е най-дългият сезон, гмуркането - задължително удоволствие, а морето - извор на живот.

    Share Tweet Pin it Share
  • Времето в Дълбока тече през мидите

    Веселина Маринова
    01 Юли 2006, 17:02

    Заливът Дълбока между Каварна и нос Калиакра се прочу през последните години с мидите си. Хората разправяха чудеса за затънтения залив и първата мидена ферма у нас. Времето там сякаш било спряло. От една варосана каменна къща на брега с няколко сковани дървени маси и пейки, под сянката на дърветата, на самия бряг, сервират миди, приготвени по десетки начини, на две крачки отзад зреят домати, морето леко се плиска, просто се забравяш... Докато успеем лично да се убедим в съществуването на тази вкусна романтика и да се срещнем със създателя на първата частна мидена ферма у нас, Веселин Прокопиев (или бате Весо, както му викат всички), мидените полета по черноморския ни бряг станаха към двайсет. Това разбира се е радостен факт за хората, които ценят качествата и вкуса на прекрасните черупчести мекотели. Ресторантите, които първи започнаха да предлагат пресни миди - "Бистро Европа" във Варна или "Добро" в София, държат много на името "Дълбока". Истината е, че то им дава гаранция за качество, а и зад това име вече има история. Иначе, както казва и бате Весо, "за качеството на мидите сам кон не може да се надбягва, а и на това море има място за всекиго".

    Share Tweet Pin it Share
  • Варна за ценители

    Вера Петрова
    01 Юли 2006, 16:57

    Share Tweet Pin it Share
  • Култура и вино в "Старата Варна"

    Вера Петрова
    01 Юли 2006, 16:55

    Share Tweet Pin it Share
  • Къде във Варна

    Вера Петрова
    01 Юли 2006, 16:49

    Share Tweet Pin it Share
  • Евксиноград: Замък на брега на морето

    Юлия Костадинова
    01 Юли 2006, 16:47

    Share Tweet Pin it Share
  • Имало едно време във Варна

    Веселина Маринова
    01 Юли 2006, 16:45

    Двама възрастни варненци бяха така любезни да ни разкажат за някои прочути ресторанти и кръчми, играли съществена роля в светския живот на красивия ни морски град до национализацията. Георги Кацарски пише цялостна история на града, а адвокат Михаил Даскалов е трето поколение кореняк от Варна и като млад е бил чест клиент на някои от местата, за които разказва.

    Share Tweet Pin it Share
  • Топ ресторантите във Варна

    Веселина Маринова
    01 Юли 2006, 16:43

    Четирите ресторанта, за които разказваме по-долу, и техните шеф-готвачи са истинският повод да посветим настоящия брой на град Варна. Те са свидетелство за един качествен скок в ресторантьорството и кулинарията на стария ни морски полис. Бурното раздвижване в строителството, търговията и бизнеса явно са направили възможно съществуването на ресторанти от класа, каквото до скоро се срещаше само в столицата ни, и то в изолирани случаи. Започваме с "Капитол", тъй като работи най-отдавна и вече е печелил наградата на читателите на сп."Бакхус" за 2004 и тази за авторска кухня през същата година.

    Share Tweet Pin it Share
  • Ако има публика и кадри, продукти ще се намерят

    Веселина Маринова
    01 Юли 2006, 16:30

    Поканихме на разговор шеф-готвачите на топ ресторантите във Варна. С Георги Сикулидис от "Капитол", Пламен Станев от Silver Gourmet, Пламен Петров от La Famiglia, Велин Великов от "Мусала" и Георги Котев, който отскоро е шеф-готвач на Kempinski Hermitage в Златни пясъци, обсъдихме някои наболели въпроси, свързани с ресторантьорството у нас и конкретно във Варна. Благодарим на домакините ни от гранд хотел "Мусала палас", че ни приеха да проведем дискусията при тях.

    Share Tweet Pin it Share
  • Франция не вярва на сладоледа...

    Любомир Бояджиев
    01 Юли 2006, 10:56

    За разлика от останалите европейски страни консумацията на сладолед във Франция през последните години намалява. Това се дължи на втълпяваното у французите схващане, че сладоледите са много калорични, както сподели пред "Бакхус" Кристиан Мийе, генерален секретар на Асоциацията на производителите на сладоледи и сорбета във Франция.

    Share Tweet Pin it Share
  • Димо Димов

    Юлия Костадинова
    01 Юни 2006, 20:09

    Той е един от обещаващите млади шеф-готвачи, който с появата си първо в ресторант Sommelier, а след това и в новия Classic Gourmet Club веднага направи впечатление. Макар образованието му да е свързано с дизайна, той бързо разбира, че призванието му е да готви. Така попада в курса на "Интерхотели" за готвачи и веднага след това заминава на пасажерския лайнер "Роял Кариби". Оттам съдбата го отвежда във Франция, където получава най-солидната част от своята подготовка. Готви в ресторант Pavillon в Мец, след това в ресторанта на хотел L'Europe и за финал, макар и за един месец, в Crocodile в Страсбург (три звезди по Michelin).

    Share Tweet Pin it Share
  • Готвене sous vide

    Любомир Бояджиев
    01 Юни 2006, 20:07

    Share Tweet Pin it Share
  • Арзак - Хари Потър на испанската кулинария или урок по гостоприемство

    Емил Минев
    01 Юни 2006, 19:54

    Първият ден от Мadrid Fusion e към края си. На сцената е Дани Гарсия, една от изгряващите звезди на испанската кулинария. Дани не спира да се шегува, докато показва разработена от него техника за пържене на цели риби. Наближава вечерта и в залата е лек сумрак. "Тук човек от първия ред има въпрос. Бихте ли донесли микрофона", с широка усмивка на лицето обявява Гарсия. Въпросът е простичък и е свързан с определен вид риба, която се среща на остров Майорка. Приложима ли е, според него, тази техника върху съответната риба? Дани поема микрофона обратно и замръзва на място, замълчава за миг, след което избухва в смях и обявява: "Дами и господа, въпросът ми бе зададен не от кого да е, а от великия Арзак, самият Хуан Мари. Или Хари Потър на испанската кулинарията, както по късно го нарече водещият на конгреса.

    Share Tweet Pin it Share
  • Прости ми Бакхус, сторих грях

    Мат Креймър*
    01 Юни 2006, 19:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Как и с каква храна да сервираме совиньон блан

    Юлия Костадинова
    01 Юни 2006, 19:50

    Share Tweet Pin it Share
  • Новата совиньон вълна

    Юлия Костадинова
    01 Юни 2006, 19:46

    Share Tweet Pin it Share
  • Португалските вина

    Джансиз Робинсън
    01 Юни 2006, 19:43

    Share Tweet Pin it Share
  • За един вкусен, чист и справедлив свят

    Вера ПЕТРОВА
    01 Юни 2006, 19:40

    Карло Петрини е личност от световна величина. Създател е на движението Slow food, което представихме за първи път преди шест години. От организация, защитаваща удоволствието от бавната храна, противник на бързото хранене и кулинарната култура на стреса, то се превърна в мощна световна идеология на биологично чистото и традиционно селскостопанско производство. Поради голямата му популярност и съответна заетост достъпът до Карло Петрини е почти невъзможен. Успяхме да разговаряме с него по време на двудневния му престой у нас по покана на "Миролио". Оказа се изключително обаятелен събеседник, който заразява с убеждението си, че предстои борба за нова световна логика на "виртуозната глобализация".

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »