С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Бехеровка: двестагодишната кралска напитка

    Анна Драганова
    01 Декември 2006, 12:54

    Share Tweet Pin it Share
  • Някой да иска разложена акула?

    Фъргюс О'Съливан
    01 Декември 2006, 12:47

    Фъргюс О'Съливан е утвърден британски журналист, вещ по темите на ресторантьорството. Обикаляйки Европа, той попадал на ястия, чийто отвратителен вкус бил направо паметен. Ето някои от неговите фаворити за всички времена, описани доста забавно. Те са родом от Литва, Исландия, Холандия и... от неговата собствена Великобритания.

    Share Tweet Pin it Share
  • Роберт Маклович: "Кулинарията е част от историята"

    Веселина Маринова
    01 Декември 2006, 12:39

    Роберт Маклович е звезда в Полша. Той е главно действащо лице - автор, разказвач и готвач в популярното ТВ предаване Podruje Kulinarne (Кулинарни пътешествия), което представя различни национални кухни и рецепти, като готвенето най-често е навън в природата, в някое село или по улиците на града. Но пан Маклович всъщност е историк по образование. Въпреки че от малък го тегли кулинарията. Затова и постоянното му занимание е това на пишещ журналист и ресторантьорски критик. Всеки две седмици публикува своя ресторантьорска рубрика в Newsweek Poland. В края на септември беше у нас десетина дни, за да заснеме поредното кулинарно шоу, този път посветено на нашата страна и нейната кухня.

    Share Tweet Pin it Share
  • Реакцията Майар

    "Бакхус"
    01 Декември 2006, 12:37

    По материали от книгата "On Food and Cooking" от Х. Мак Гий и "Les secrets de la casserole" от Ерве Тис

    Share Tweet Pin it Share
  • Клишето вино & сирене - за и против

    Веселина Маринова
    01 Декември 2006, 12:33

    Ако имате вино, от което искате да се отървете, организирайте празненство с вино и сирене. Но не се полъгвайте в някакъв момент да извадите добрите бутилки, понеже неотдавнашно проучване сочи, че сиренето, смятано досега за класическо мезе за вино и предпочитано от много ценители, замаскира сложния вкус и аромат на виното. От деликатния ементал до моцарелата, и от богатия кремообразен камамбер до остро-киселата горгондзола, сирената завоалират вкуса на танините и плодовите и дъбови нюанси в червеното вино.

    Share Tweet Pin it Share
  • Храни, враждебно настроени към виното

    Веселина Маринова
    01 Декември 2006, 12:31

    Има и такива - това го знае всеки по-напреднал ценител на виното. Просто някои храни убиват вкуса на виното или поне затрудняват неимоверно усещането от едно добро вино. Ако случаят е такъв, че отваряте бутилка наистина добро вино, непременно трябва да помислите за това приготвената храна да даде възможност да се оцени по достойнство благородният му вкус. Опитайте се да не използвате съставки и ястия, които са враждебни към виното. Защото един винен шедьовър заслужава менюто да е съобразено с него.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дъбът във виното: пречи ли той на доброто съчетаване с храна?

    "Бакхус"
    01 Декември 2006, 12:26

    Share Tweet Pin it Share
  • Добрата компания на виното

    "Бакхус"
    01 Декември 2006, 12:23

    Share Tweet Pin it Share
  • Шеф-готвач Рей Бенс

    Веселина Маринова
    01 Декември 2006, 12:07

    Благ, спокоен и достолепен човек - такова усещане оставя белгийският шеф-готвач Рей Бенс у всеки, който общува с него. Удоволствие е да наблюдаваш с какво спокойствие, увереност и бързина действа при всяка стъпка от приготвянето на изисканите и интересни рецепти. А колко вкусни са ястията му... Опитният белгийски шеф-готвач е вече 45 години в професията. Днес той е кулинарен съветник на Dolce Far Tutto - компания за професионални консултации в ресторантьорството (виж интервюто с г-жа Илзе Дюпоншил в бр. 86). А наскоро бе избран и за заместник-председател на Euro-toques - Белгия за фламандската част. Освен талантлив готвач Рей Бенс е и сомелиер. Преди време бил заразен от вируса на виненото колекционерство и сега притежава лична колекция от 3 хиляди бутилки - само френски вина и най-вече червено Бордо и шампанско. Явно качествата му са били оценени по достойнство и от белгийското кралско семейство. Защото именно той е идеологът на менюто за фламандската вечеря, дадена от Негово височество принц Филип на Кралство Белгия в чест на президента Първанов на 12 декември в Народния театър. Естествено той оглавява и екипа в кухнята. Както Рей Бенс казва: "Със сигурност правителството трябва да ти има доверие, за да те изберат, но нашият екип е много опитен и това не беше толкова трудно."

    Share Tweet Pin it Share
  • Подходът определя съчетанието

    Юлия Костадинова
    01 Декември 2006, 12:02

    Share Tweet Pin it Share
  • За българските вина и техните партньори

    Юлия Костадинова
    01 Декември 2006, 11:59

    Share Tweet Pin it Share
  • Сладко вино + десерт = успешен съюз... но не винаги

    Юлия Костадинова
    01 Декември 2006, 11:44

    Share Tweet Pin it Share
  • Вино с шоколад

    Юлия Костадинова
    01 Декември 2006, 11:41

    Share Tweet Pin it Share
  • Оливие Пусие: "Виното трябва да се съобразява с храната, както и тя трябва да уважава виното"

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2006, 11:35

    Французинът Оливие Пусие спечели конкурса за най-добър сомелиер в света през 2000 и бе носител на престижното отличие до 2004, когато се проведе последното до този момент издание. Както сподели той пред "Бакхус", подготовката за световното сомелиерско състезание му е отнела десет години, като през това време той е успял да обиколи много страни и се е запознал с почти всички познати вина и сортове. Автор на много книги за съчетанията на виното с храната, Оливие Пусие работи в момента като консултант и въпреки заетостта си отдели време, за да отговори на въпросите на "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share
  • От позицията на опита

    Вера Петрова
    01 Декември 2006, 11:29

    Помолихме някои утвърдени наши професионалисти да дадат личното си мнение и да посочат примерни менюта за интересни съчетания между вино и храна. Ето какво споделиха те:

    Share Tweet Pin it Share
  • Тежка е царската корона

    "Бакхус"
    01 Декември 2006, 11:11

    По материали на списание Restaurant

    Share Tweet Pin it Share
  • Westmalle или 170 години история на божествената бира

    Людмил Фотев
    01 Декември 2006, 11:05

    Share Tweet Pin it Share
  • В казан си се пекла, по тръбичка текла!

    Веселина МАРИНОВА
    01 Ноември 2006, 23:55

    Името на популярното питие идва от турското raki, което пък произлиза от арабското arak, което означава пот. Пот, защото денят се къпе в пот, докато се раждат плодовете, от които се приготвя питието, гласи арабското обяснение. Ракия е силното алкохолно питие, получавано от дестилацията на ферментирали гроздови джибри, вино или плодове. От арабските земи през Турция ракията достига до България преди 8 века, доста преди завладяването на нашите земи от османската империя. Тогава нашите предци я правели от диворастящи плодове и от гроздови джибри. Ракиджийството бързо се превръща в домашен занаят. Историята на родната ни "огнена вода" е част от традицията и родовата памет на поколения българи. Традиционно домашната ракия съдържа между 32 и 50 градуса алкохол, различни летливи вещества, а качеството й освен от всичко друго зависи и от съда, в който се съхранява. От векове ракията се вари в казан, от който изпаренията се извеждат по тръба в серпентина, където се охлаждат. След завирането на джибрите майсторите ракиджии поддържат умерен огън, така че ракията да потече на тънка и равномерна струйка. Старите рецепти изискват ракията да се пече на слаб огън, за да се покачи градусът й.

    Share Tweet Pin it Share
  • Винено-дестилационни уточнения

    Веселина Маринова
    01 Ноември 2006, 23:53

    Share Tweet Pin it Share
  • Българският отговор на коняк или на гости във "Винекс Преслав"

    Юлия Костадинова, Веселина Маринова
    01 Ноември 2006, 23:50

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »