С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Тоскана

    Юлия Костадинова
    01 Април 2007, 10:32

    Share Tweet Pin it Share
  • Алесандро Рошоли: "Тайната е във всеотдайността"

    Веселина Маринова
    01 Март 2007, 18:13

    В центъра на Рим, около площад Campo dei Fiori кварталният дух е непокътнат. Хората се познават, пият кафе навън по любимите си кафенета и две-три поколения от едно семейство купуват хляб от една и съща фурна... Roscioli - от името на една от най-старите фурни в Италия не само ти замирисва на току-що изпечен хляб. Roscioli е и синоним на най-доброто от великата традиция и култура на хранене в една от люлките на средиземноморската цивилизация. Защото Алесандро Рошоли, освен наследник заедно с брат си и сестра си на старата фурна Roscioli, е и собственик на един от онези магазини за най-качествени сирена, прошуто и вина, в които храната и виното са като редки бижута. И ресторант, пак там, в магазина, който е отправна точка в кулинарията не само на Вечния град, ами на цяла Италия - интересно и нестандартно място, където може да се опитат невероятни ястия и вина. Срещнахме се с г-н Рошоли в La Capannina, където той гостуваше на главния мениджър, г-жа Жана Банкова и консултираше екипа на ресторантите относно печенето на хляб. Показаха ми току-що изпечен pane caserecho (домашен хляб): голям, кръгъл, с примамливо напукана кора - такъв хляб е добре да се държи далеч от очите на диетиците.

    Share Tweet Pin it Share
  • Виктор Ангелов, Ивайло Петков и Евгени Ганчев - ресторант Chef's, Пасарел

    Веселина Маринова
    01 Март 2007, 18:07

    Share Tweet Pin it Share
  • Гауда - традиция с неустоим вкус

    Веселина Маринова
    01 Март 2007, 18:02

    Лалета, вятърни мелници, канали, сабо и разбира се, сирене - символи на старата европейска Холандия, страна с характер, с история и с много поводи за гордост. Гаудата е без съмнение сред най-достойните такива поводи. Защото и гауда е сирене с характер, а и с богата история. Земя като тази на Холандия, която е отвоювана от морето, с така плодородна почва и солен въздух, е прекрасна за производство на мляко и млечни продукти. Холандия произвежда общо над 655 хиляди тона сирене годишно, от които се изнасят над 500 хиляди. А на гауда се падат 60% от общото производството на сирена в Холандия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Валентина Монтанари: "Успехът се дължи на страст и маркетинг"

    Юлия Костадинова
    01 Март 2007, 17:54

    Валентина Монтанари работи за Анджело Гая от юли 2002 като експортен мениджър в една от двете му тоскански изби - Ca' Marcanda. Тя бе тук в края на миналата година, за да представи официално компанията Gaja на българския пазар. Зададохме й няколко въпроса за това как се случва така, че една измежду хиляди изби се прочува като най-добра в Италия; как се чувства една тосканка на работа в пиемонтийска компания, както и за значението на легендарното вече име Гая за италианската винена индустрия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Тиери Хаберер: "Обърнете колкото се може повече внимание на лозето!"

    Галина Нифору
    01 Март 2007, 12:02

    Срещата ни с Тиери Хаберер трябваше да се състои в "Домейн Катерина", новия проект на "Белведере България", до границата ни с Гърция. Както ми обясниха от "шатото" (така го наричат всички, работещи там), последните лозички на 600-декаровия лозов масив свършват в южната ни съседка, а от беседката в лозята се вижда идеално какво се случва на КПП Капитан Петко Войвода. Наближавайки шатото, мъглата, която се стелеше наоколо, започна да се вдига и пред нас се откри невероятна гледка на млади лозя, идеално поддържани, в пълна хармония със заобикалящите ги наоколо хълмове и гори. Намирахме се в България, по радиото на гръцките съседи звучаха типичните за тях ритми, имах среща с френски енолог. Еуфорията по приемането на България в Европейския съюз не беше отминала и усещането да си част от тази Европа беше много силно този ден. Предварителната ми информация за Тиери беше, че е млад френски flying winemaker (летящ енолог - бел. ред.), работил със световната легенда във винарския бизнес Мишел Ролан и човек, който разделя времето си между северното и южното полукълбо. Интересно ми беше да разбера защо е предпочел новия свят пред родната си Франция, а също и как се е озовал в България, с какво го е спечелило новото начинание на Белведере България. На влизане в шатото ни посрещна симпатичен мъж на около 30 години, с ясни сини очи. Усмивката, неслизаща от лицето му, обещаваше приятен събеседник, а увереността в погледа приех като знак за човек, който знае стойността на направеното от него. Разговорът ни започва на чаша малбек, винифициран от Тиери, току-що преминал малолактична ферментация, обещаващ невероятни вкусови преживявания, когато бъде готов за консумация.

    Share Tweet Pin it Share
  • Тайнството дъб

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 12:00

    Share Tweet Pin it Share
  • От амфората до барика

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:57

    Share Tweet Pin it Share
  • Бъчвата ли?... Не е толкова просто!

    Христо Боевски
    01 Март 2007, 11:54

    "В началото бе гроздето... Вино да не вкуси този, който дори само би си помислил да оспори тази библейска истина... А когато говорим за бъчва и вино: в началото бе дъбът... И който твърди нещо друго - просто не е в час." От автора

    Share Tweet Pin it Share
  • Епикурейска вечеря на покрива на Банкок

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:48

    Шестима шеф-готвачи от Европа, всички те с по три звезди от Мишлен, се бяха събрали в средата на февруари в Банкок, за да приготвят изключителна вечеря в Mezzaluna, прочутия ресторант на покрива на State Tower Building. Французите Ален Соливерес, Антоан Вестерман, Жан-Мишел Лорен, Марк Мено, германецът Хайнц Винклер и италианката Ани Феолде приготвиха 10 ястия за 40 любители на изтънчения вкус, дошли от всички краища на света. Съвсем не без основания някои се питаха дали става дума за кулинарно изкуство или за безогледно прахосничество, като се има предвид, че цената за един човек бе 25 000 долара! Трябва да се отбележи обаче, че част от приходите бяха предназначени за "Лекари без граници" и фондацията Chaipattana, създадена от краля на Тайланд.

    Share Tweet Pin it Share
  • Майкъл Бор: "Ако имах своя дестилерия щях да използвам американски дъб "

    Юлия Костадинова
    01 Март 2007, 11:43

    Майкъл Бор работи за едно от най-обичаните и популярни марки ирландски уискита в света - Jameson. Попитахме го какво е мнението на един ирландец за дъбовата дървесина в производството на уиски и за неговите евентуални заместители. Ето неговите отговори:

    Share Tweet Pin it Share
  • Алхимията между дървото и виното

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:38

    Share Tweet Pin it Share
  • Сушене

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Добрите бракове

    Юлия Костадинова
    01 Март 2007, 11:30

    Share Tweet Pin it Share
  • Евродепутатите застанаха срещу предложената от Комисията в Брюксел реформа на виното

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:26

    Като студен душ подействаха на Европейската Комисия дебатите в европарламента по реформата на винения сектор. Когато ставаше дума за европейските вина, по време на пленарното заседание в средата на февруари, най-често споменаваните думи бяха "наследство" и "национална гордост". Еврокомисията се опитва да прокара радикални реформи в този сектор, за да го извади от сегашната криза и той да стане по-конкурентноспособен. Депутатите в Европейския парламент обаче предпочитат да защитят европейското вино и да го представят из целия свят с най-традиционните му достойнства.

    Share Tweet Pin it Share
  • С помощта на топлината

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:23

    Share Tweet Pin it Share
  • Дъбовият чипс - богохулство или полезна практика?

    Веселина Маринова
    01 Март 2007, 11:16

    Share Tweet Pin it Share
  • Silver Gourmet

    Веселина Маринова
    01 Февруари 2007, 16:29

    Share Tweet Pin it Share
  • Chef's

    Веселина Маринова
    01 Февруари 2007, 16:26

    Share Tweet Pin it Share
  • Gourmet Club Classic

    Юлия Костадинова
    01 Февруари 2007, 16:23

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »