С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Най-богатата трапеза в Лондон

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2007, 12:47

    Share Tweet Pin it Share
  • Никос Матюдакис - един гръцки приятел на България в Пловдив

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 18:55

    Отдавна се канехме да се срещнем с гръцкия консул в Пловдив, г-н Никос Матюдакис, тъй като знаехме, че е човек с особено отношение към хубавите неща в живота. След разговора с него впечатленията ни се потвърдиха. Приятната обстановка, в която ни посрещна предразполагаше към разговор без край. Освен, че има доста богат опит като дипломат, след постове в Брюксел, Тунис и Париж, той е страстен гастроном и обича да кани приятели, на които лично готви. Затова и разговорът ни се завъртя именно около тази тема. Човек не може да остане безразличен пред начина, по който г-н Матюдакис се възмущава от навика в много български ресторанти ястията да се "украсяват" със сосове, които нямат нищо общо с основния вкус. Или пък от невероятната способност на еди кой си готвач да развали ястие от сьомга, за което по думите му "трябва да се положат огромни усилия". Извън тези детайли обаче той с тъга признава, че след година, когато изтече мандата му на консул в Пловдив, България и тукашните приятели ще му липсват изключително много. Никос Матюдакис обича също музиката и показвайки ни богата си колекция от дискове сподели, че който харесва музиката не може да не обича и останалите хубави неща. С нескривана радост сподели, че тук в България е изпълнил една своя мечта от преди 30 години - да дирижира оркестър! Достатъчно е да споменем още, че той е донесъл със себе си своята собствена машина за еспресо и ползва точно определен вид кафе, за да стане ясно, че при него не може да има компромис по отношение на вкуса. Съвсем естествено, като хора от списание държащо на добрия вкус, попитахме г-н Матюдакис какво му е впечатлението от качеството на живота в България. Започнахме обаче от впечатленията му за виното, тъй като освен всичко друго той е и голям любител на Бакхусовата напитка.

    Share Tweet Pin it Share
  • Новото панагюрско съкровище

    "Бакхус"
    01 Септември 2007, 14:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Пенливо по италиански

    Юлия Костадинова
    01 Септември 2007, 14:45

    Share Tweet Pin it Share
  • Корк vs. Винт

    Юлия Костадинова, Любомир Бояджиев, Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:38

    Share Tweet Pin it Share
  • Удоволствия във въздуха по британски

    Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Еял Тахор - ресторантьор или дизайнер?

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 14:31

    Макар да признава, че в последно време рядко му се случва да ходи по ресторанти, защото няма време, Еял Тахор има много ясен поглед към процесите в ресторантьорството у нас. Освен, че е собственик на заведения като "Да Види", "Анет" и "Дани’с" името му стои зад повече от 20 проекта, сред които Olive’s и Spaghetti Company, само че като дизайнер и автор на концепцията. Една съботна сутрин израелският ресторантьор и дизайнер Еял Тахор отдели време за разговор с "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share
  • Леополдо Джерборе: "Ако работата в ресторанта не ти носи наслада, по-добре не я върши"

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 14:28

    Леополдо Джерборе е собственик на семейния ресторант Aux Routiers във Вале д’Аоста. Леополдо е човек, който много добре знае какво и как е постигнал и с радост споделя опита си. Той иска клиенти му да се чувстват като гости в ресторанта му, но държи да знаят, че домакинът е той и ако например е решил да постави някоя маса на определено място, това означава, че за него то е най-доброто. Леополдо Джерборе преподава и води различни курсове за начална подготовка на готвачи, както и майсторски класове. В момента е сред най-търсените и ценени готвачи в Италия като взима участие в различни инициативи за представяне на италианското кулинарно изкуство по света. Именно с тази цел той бе в София и разказа пред "Бакхус" за себе си.

    Share Tweet Pin it Share
  • S.Pellegrino и Aqua Panna - перфектен дует на масата

    Бакхус
    01 Септември 2007, 14:20

    Какво е общото между минералните води S.Pellegrino и Aqua Panna, освен италианският им произход? Това, че и двете са свързани много тясно със света на виното и висшата кулинария, а освен това са обявени за официални води на Международната асоциация на сомелиерите. След дълги изследвания и практически сравнения е установено, че профилът на двете води е изключително подходящ за дегустации на вино.

    Share Tweet Pin it Share
  • Летен следобед на Ситняковския пазар

    Веселина Маринова
    01 Септември 2007, 14:16

    Share Tweet Pin it Share
  • Да похапнеш в Япония

    Емил Коралов
    01 Септември 2007, 14:09

    Целта на неотдавнашното ми пътуване до Япония съвсем не беше свързана с опознаване на японските кулинарни традиции и ресторанти. Поводът беше друг, но ясно е, че по време на двуседмичния ми престой трябваше да се храня. Посетих десетина ресторанта в средната част на Япония, в района на Нагоя, които ми дадоха идея какво да очаквам, ако отида там на кулинарен туризъм. За радост, някои от ресторантите бяха истински шедьоври.

    Share Tweet Pin it Share
  • Маврудът - бранд или сорт

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:55

    разговор с инж. Йордан Стефанов, изпълнителен директор на "Винзавод" Асеновград

    Share Tweet Pin it Share
  • Олтрепо Павезе или италианската Бургундия

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:46

    Share Tweet Pin it Share
  • Къде вечерят ангелите

    Екатерина Геловска
    05 Юли 2007, 19:41

    Share Tweet Pin it Share
  • Николай Боруков - шеф-готвач и мениджър на ресторант "Фадо" в Пловдив

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:33

    Ники Боруков е едно от най-приятните изключения, което някак изпъква на иначе сивкавия фон на българското ресторантьорство. Защото, за да превърнеш един ресторант, разположен в индустриалната зона на Пловдив, в храм на кулинарията, се иска нещо повече от умение да готвиш. Може би точните думи тук са страст и упоритост. При това в големи дози. Ники е самоук, никога не е учил готварство в школа. Всичко се случва много случайно, в казармата, където го разпределят в кухнята и там той открива истинското си призвание. После готви в първия италиански ресторант в Пловдив и научава основата от неговия собственик - италианеца Рафаеле. Следва четене на много книги, после няколко други ресторанта, за да попадне най-накрая във "Фадо", където той е практически всичко - и готвач, и доставчик, и мениджър. Ники Боруков споделя, че всеки ден ходи на пазара, за да си избира сам продуктите, а с клиентите си е на "ти", като в едно голямо семейство. От известно време той е член и на Българската асоциация на професионалните готвачи.

    Share Tweet Pin it Share
  • За града, ресторантите и тяхната публика

    "Бакхус"
    05 Юли 2007, 19:19

    Поканихме на разговор трима утвърдени пловдивски ресторантьори: Иво Проданов - собственик на "Хемингуей" и "Скадарлия", Николай Боруков - мениджър и шеф-готвач на "Фадо" и Георги Ташев - собственик на "Хеброс", който стана и наш домакин. Те споделиха пред нас своите виждания за състоянието на ресторантите и кулинарията в своя град, както и за вкусовете на публиката. Изразихме някои негативни впечатления от средното ниво на храната в заведенията, а също и недоумението ни от оскъдицата на добри ресторанти в такова изключително място като Стария град. И мнението, че класните ресторанти в Пловдив са наистина твърде малко. Все пак това е град на панаири, бизнесът се развива и идват все повече чужденци. А има и богати пловдивчани, които пътуват.

    Share Tweet Pin it Share
  • На винен туризъм в Брестовица

    Юлия Костадинова
    05 Юли 2007, 19:15

    Share Tweet Pin it Share
  • Носталгия и възраждане сред тепетата

    "Бакхус"
    05 Юли 2007, 19:09

    Share Tweet Pin it Share
  • Димитър Киров: "Цял живот съм творил, значи съм живял страхотно"

    Любомир Бояджиев
    05 Юли 2007, 19:05

    Отдавна искахме да се срещнем с художника Димитър Киров и едва ли щеше да ни се удаде по по-подходящ случай от пловдивския брой на "Бакхус". Художникът, известен още като Ди Киро, е бил заедно с Георги Божилов, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Христо Стефанов част от групата творци, т. нар. пловдивска школа в българското изобразително изкуство от 60-те години. Димитър Киров има десетки изложби в България и по света и е носител на много награди и отличия, сред които и ордена на Почетния легион във Франция.

    Share Tweet Pin it Share
  • Салата с име на римски император

    Веселина Маринова
    05 Юли 2007, 18:27

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »