Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
За нас, дегустаторите на вино, това че се адаптираме към местните условия в някои отношения е добре. Когато дегустираш в Бургундия трябва да свикнеш с мрака на типичната изба в Кот д’Ор. В Бордо е важно да можеш да разкриваш изисканите тайни около всяко шато. В Австралия е от съществено значение да можеш да дегустираш при сравнително високи температури, а в Калифорния понякога се налага да се абстрахираш от миризмата на секвоя. (Не съм сигурна, че е точно секвоя, но на западното крайбрежие за строежа на къщи и винарни се използва един определен вид дърво, чиято миризма е толкова непозната за мен, че единствено мога да я сравня с миризмата на нещо гранясало).
На тази разходка ме поведе Одил Мизери, която работи за компанията M. Chapoutier. Позицията й е регионален експортен мениджър за континентална Европа (това ще рече цяла Европа без Обединеното кралство и Скандинавските страни) и се занимава с това вече две години и половина, макар че самата тя предпочита да не използва думата "компания" и много по-често говори за фирмата си като за "къща" (подобно големите винарски къщи в Шампан и Коняк). Преди това тя сподели, че се е занимавала с продажба на бургундски вина: в този бранш е повече от 15 години.
Деница и Джун Йошида са млади шеф готвачи, завършили кулинарната академия Cordon Bleu в Орландо (Флорида). Заминават от България като студенти по история на изкуствата на летни бригади в САЩ, но остават да работят в различни ресторанти и така решават да променят посоката на професионалното си развитие и да се отдадат на кулинарията. След завръщането си в България, Деница стартира в "Капитан Кук" като суши шеф, на базата на, както тя се изразява, "не чак толкова голям опит, натрупан в Америка в един суши бар". Джун пък започва в Bar&dinner Brasserie, където работи и до днес, и печели признанието на публиката и "Бакхус" с наградата за "Най-добър bar&dinner" в конкурса "Ресторант на годината 2006". Свързан е със суши от дете, тъй като е син на баща японец и майка българка.
За Иван Пастухов може да се говори извънредно много. Срещата с него винаги преминава крайно интересно и приятно, защото той може с часове да ви разказва хиляди истории за своя живот, за търсенето на истински неща, за бургундското вино, за Хималаите. Той е многопосочна личност: превел е няколко книги, между които "Авантюра на съзнанието" за Шри Оробиндо. Заминава се с фотография, снимал е в над 25 страни по целия свят, прекарал е 20 години от живота си като търговец на бургундски вина и обича да казва, че няма нищо по-хубаво от свободното време. В България е съдружник в компанията Vinexellence, вносител на едни от най-добрите френски вина на нашия пазар.Срещнахме се малко преди да замине за Северната част на Албания.
Рядко ще кажеш за някого: "артистизмът му извира от мозъка на костите". При Никола Гюзелев е точно така. И артистизмът, и талантът. Излъчването му на сцената и красивият му глас носят пълно удоволствие. Оказа се, че и в живота пеенето му е като дишането. Щом в разговор стане въпрос за конкретна песен или ария, запява ги на мига с лекота - и от говор минава в музика без никакъв праг. Интересен и приятен сътрапезник, той обича да разправя лакърдии и паметта му е пълна с весели истории за колеги и приятели, с вицове и със смешни имитации на внуците му, които явно обожава. По празници се събира с близките си в красивата му обживяна къща в Бояна, пълна с картини. Повечето от тях са негови творби. Всъщност големият ни оперен бас е завършил Художествената академия. "Винаги съм казвал, че хобито ми е пеене. Питали са ме "но нали ти е професия". Така е, но то ми е страстта. И може би много ми е помогнало това, че съм и художник, та не съм го възприемал прекалено насериозно - давало ми е лекота. Ако нямаш лекота и непринуденост в пеенето, не ставаш за оперен певец".
Предлагаме ви втората част от разказа на Яна Петкова за визитата й в част от най-прославените винарски имения в Бордо. Винен консултант и журналист, магистър от Австрийската академия на виното, клон на British Wine and Spirits Education Trust, създател на българската онлайн енциклопедия
"Хапвайте и се наслаждавайте, благодарете на Господ бог за тях!"Александър Дюма"Щом изречете трюфели, веднага събуждате сладострастни и гурмански мисли." Брия Саварен, "Физиология на вкуса"