С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Колко е важно да не се адаптираш

    Джансиз Робинсън, MW
    09 Февруари 2008, 18:26

    За нас, дегустаторите на вино, това че се адаптираме към местните условия в някои отношения е добре. Когато дегустираш в Бургундия трябва да свикнеш с мрака на типичната изба в Кот д’Ор. В Бордо е важно да можеш да разкриваш изисканите тайни около всяко шато. В Австралия е от съществено значение да можеш да дегустираш при сравнително високи температури, а в Калифорния понякога се налага да се абстрахираш от миризмата на секвоя. (Не съм сигурна, че е точно секвоя, но на западното крайбрежие за строежа на къщи и винарни се използва един определен вид дърво, чиято миризма е толкова непозната за мен, че единствено мога да я сравня с миризмата на нещо гранясало).

    Share Tweet Pin it Share
  • Одил Мизери за тънкостите на тероара и традицията Chapoutier

    Юлия Костадинова
    12 Декември 2007, 10:07

    На тази разходка ме поведе Одил Мизери, която работи за компанията M. Chapoutier. Позицията й е регионален експортен мениджър за континентална Европа (това ще рече цяла Европа без Обединеното кралство и Скандинавските страни) и се занимава с това вече две години и половина, макар че самата тя предпочита да не използва думата "компания" и много по-често говори за фирмата си като за "къща" (подобно големите винарски къщи в Шампан и Коняк). Преди това тя сподели, че се е занимавала с продажба на бургундски вина: в този бранш е повече от 15 години.

    Share Tweet Pin it Share
  • Хуан Рока - вълшебникът от Жирона

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 16:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Харваловци и философията на еленския бут

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 16:46

    Share Tweet Pin it Share
  • Винените преси или за деликатното мачкане

    Ясен Захариев, НБУ
    01 Декември 2007, 16:43

    Share Tweet Pin it Share
  • На суши в София

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 16:17

    Деница и Джун Йошида са млади шеф готвачи, завършили кулинарната академия Cordon Bleu в Орландо (Флорида). Заминават от България като студенти по история на изкуствата на летни бригади в САЩ, но остават да работят в различни ресторанти и така решават да променят посоката на професионалното си развитие и да се отдадат на кулинарията. След завръщането си в България, Деница стартира в "Капитан Кук" като суши шеф, на базата на, както тя се изразява, "не чак толкова голям опит, натрупан в Америка в един суши бар". Джун пък започва в Bar&dinner Brasserie, където работи и до днес, и печели признанието на публиката и "Бакхус" с наградата за "Най-добър bar&dinner" в конкурса "Ресторант на годината 2006". Свързан е със суши от дете, тъй като е син на баща японец и майка българка.

    Share Tweet Pin it Share
  • Иван Пастухов - съзнателен авантюрист или просто свободен човек

    Интервю на Юлия Костадинова
    01 Декември 2007, 16:12

    За Иван Пастухов може да се говори извънредно много. Срещата с него винаги преминава крайно интересно и приятно, защото той може с часове да ви разказва хиляди истории за своя живот, за търсенето на истински неща, за бургундското вино, за Хималаите. Той е многопосочна личност: превел е няколко книги, между които "Авантюра на съзнанието" за Шри Оробиндо. Заминава се с фотография, снимал е в над 25 страни по целия свят, прекарал е 20 години от живота си като търговец на бургундски вина и обича да казва, че няма нищо по-хубаво от свободното време. В България е съдружник в компанията Vinexellence, вносител на едни от най-добрите френски вина на нашия пазар.Срещнахме се малко преди да замине за Северната част на Албания.

    Share Tweet Pin it Share
  • Богатствата на винарския Пфалц

    Елисавета Велянова
    01 Декември 2007, 16:07

    Share Tweet Pin it Share
  • Винените чаши

    Юлия Костадинова
    01 Декември 2007, 15:51

    Share Tweet Pin it Share
  • Какво казва видът на виното

    Огнян Цветанов, Юлия Костадинова
    01 Декември 2007, 15:49

    Share Tweet Pin it Share
  • Търси се най-добрият тирбушон

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 15:42

    Share Tweet Pin it Share
  • Да запазим отвореното вино по-дълго

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 15:37

    Share Tweet Pin it Share
  • Полезните съдове

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 10:06

    Share Tweet Pin it Share
  • Незаменимите винени приспособления

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 09:53

    Share Tweet Pin it Share
  • Памид - една забравена традиция

    Юлия Костадинова
    01 Декември 2007, 09:41

    Share Tweet Pin it Share
  • Аксесоарите - необходимост в ритуала на виното

    "Бакхус"
    01 Декември 2007, 09:37

    Share Tweet Pin it Share
  • Братя Митови: "Трябва да имаш сърце, за да се занимаваш с ресторантьорство "

    Интервюто записа Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 09:26

    Share Tweet Pin it Share
  • Никола Гюзелев: "Не съм живял единствено за изкуството на този свят"

    Веселина Маринова
    01 Ноември 2007, 18:36

    Рядко ще кажеш за някого: "артистизмът му извира от мозъка на костите". При Никола Гюзелев е точно така. И артистизмът, и талантът. Излъчването му на сцената и красивият му глас носят пълно удоволствие. Оказа се, че и в живота пеенето му е като дишането. Щом в разговор стане въпрос за конкретна песен или ария, запява ги на мига с лекота - и от говор минава в музика без никакъв праг. Интересен и приятен сътрапезник, той обича да разправя лакърдии и паметта му е пълна с весели истории за колеги и приятели, с вицове и със смешни имитации на внуците му, които явно обожава. По празници се събира с близките си в красивата му обживяна къща в Бояна, пълна с картини. Повечето от тях са негови творби. Всъщност големият ни оперен бас е завършил Художествената академия. "Винаги съм казвал, че хобито ми е пеене. Питали са ме "но нали ти е професия". Така е, но то ми е страстта. И може би много ми е помогнало това, че съм и художник, та не съм го възприемал прекалено насериозно - давало ми е лекота. Ако нямаш лекота и непринуденост в пеенето, не ставаш за оперен певец".

    Share Tweet Pin it Share
  • Breakfast at Tiffany’s? No, Déjeuner à Cheval Blanc! II част

    Яна Петкова
    01 Ноември 2007, 13:23

    Предлагаме ви втората част от разказа на Яна Петкова за визитата й в част от най-прославените винарски имения в Бордо. Винен консултант и журналист, магистър от Австрийската академия на виното, клон на British Wine and Spirits Education Trust, създател на българската онлайн енциклопедия , Яна е и автор в сп. "Бакхус". В миналия брой тя ни разходи из легендарните Cheval Blanc и Château Ausone. Обект на описанията й тук са не по-малко забележителните Cos d’Estournel, Clos Manou и Château Ducru-Beaucaillou. Снимките и тук са на Иван Пастухов, инженер по образование, който от 1984 г. живее в Париж и търгува с известни и големи френски вина, като се занимава професионално и с фотография (). Интервю с него очаквайте в следващия брой 99 на "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share
  • Подземният прелъстител

    Жоро Иванов, Веселина Маринова
    снимки: Big Dodzy, Unsplash 01 Ноември 2007, 11:42

    "Хапвайте и се наслаждавайте, благодарете на Господ бог за тях!"Александър Дюма"Щом изречете трюфели, веднага събуждате сладострастни и гурмански мисли." Брия Саварен, "Физиология на вкуса"

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »