С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Докосванията на виното

    Огнян Цветанов
    17 Април 2008, 18:44

    По-поетичните дегустатори казват, че виното е толкова живо, колкото и човекът. Ако бъде докоснато внимателно, то ще отговори с още по-внимателно докосване и само в резултат на тази взаимна интимност могат да се зародят съответните асоциации. Вероятно затова дегустацията е строго индивидуален акт.

    Share Tweet Pin it Share
  • Fast гурме?

    Веселина Маринова
    снимки: Драгомир Матеев 16 Април 2008, 16:09

    Явлението fast food е предмет на проучвания и разобличения вече от десетилетия. Въпреки доказаните вреди за човека, то съвсем не е на изчерпване. Нещата в противоположния полюс, олицетворяван от създаденото в Италия движение Slow Food, също се развиват добре - далеч по-бавно, в малък мащаб, но доста стабилно. Тук ще ви разкажем за една нова категория - FAST GOURMET.

    Share Tweet Pin it Share
  • Словашко вино? Защо не...

    Любомир Бояджиев
    снимки: Надежда Чипевa 16 Април 2008, 15:49

    Едва ли има някой, който да не е чувал за пивоварските традиции на Словакия. Със сигурност обаче са по-малко онези, които имат представа от словашките вина. Географското положение на страната определя и характера на местните вина, които се произвеждат от сортове познати и в съседните Австрия и Унгария.

    Share Tweet Pin it Share
  • Виното - повод за обезглавяване

    Ясен Захариев
    16 Април 2008, 15:46

    Любопитният читател вероятно знае повече или по-малко за токайското вино - за това, че Токай е област в Унгария и че само тя има права върху името; за благородната плесен (botrytis cinerea), която оформя още по-благородния му характер; за кехлибарения цвят, уникалната сладост и т.н. Темата днес обаче не е за спецификата на самото вино, нито пък за "обезглавяването" в преносен смисъл - тогава, когато сте злоупотребили с него и се чудите на сутринта къде е брадвата. Темата е за токайското и за ролята му в историите на 18 век. Истории, в които въображение и реалност се преплитат.

    Share Tweet Pin it Share
  • Степени на вкуса

    Веселина Маринова
    16 Април 2008, 15:05

    Давиде Скабин, италиански шеф-готвач начело на ресторант Combal.Zero в Риволи край Торино, е известен с ексцентричната си кухня, в която присъстват ястия като кибер яйце, виртуални стриди или млечен шейк от гъши дроб. Смятан едновременно за откачен учен, артист и кулинарен лудетина, Скабин разбива на пух и прах италианските норми. Определящи за провокативната му кухня са стремежът към съвършенство на вкуса и желанието клиентът да изпита истинско удоволствие. За да го постигне, Скабин прави разработки за вкуса на храната, изследва усещанията, които тя предизвиква, и как те се възприемат и тълкуват.

    Share Tweet Pin it Share
  • Саркуриози

    Бисо Атанасов
    снимки: Емил Коралов 16 Април 2008, 15:00

    По време на срещите си с преди изборите през 2007 г. френският президент Никола Саркози обеща на винарите и лозарите, че ще преразгледа т. нар. закон "Евен". Става дума за текст от 1991 г., който силно ограничава рекламата на виното в рамките на борбата с алкохолизма. През пролетта на 2007 Саркози, че иска да превърне виното от "от обвиняем в продукт на тероара".

    Share Tweet Pin it Share
  • Винени бури напролет

    Любомир Бояджиев
    снимки: Бакхус 16 Април 2008, 14:47

    С настъпването на пролетта няколко скандала разбуниха винарските среди в Европа. Централно място в тези пролетни бури заема Италия. Бомбата бе пусната от италианския седмичник L'Espresso, който съобщи в началото на април, че най-малко 70 млн литра опасно за здравето вино е било произведено и пуснато на пазар.

    Share Tweet Pin it Share
  • Мишлен се придвижва на изток

    Любомир Бояджиев
    снимки: Michelin 16 Април 2008, 14:36

    За първи път престижният кулинарен гид "Мишлен" присъди звезда на ресторант в Чехия. Става дума за ресторант Allegro, на италианския шеф-готвач Андреа Акорди, който се намира в сърцето на стара Прага, на две крачки от Карловия мост. Събитието е от изключителна важност, защото това е първият звезден ресторант в Централна и Източна Европа. Allegro е включен в тазгодишното издание на мишленския гид Main Cities of Europe, който покрива 41 града в 20 страни на Стария континент.

    Share Tweet Pin it Share
  • California Dreamin’

    Яна Петкова
    снимки: Емил Коралов 16 Април 2008, 14:24

    Виното е неизчерпаема тема и е хубаво човек да има конкретна цел, когато посещава винена област. Иначе е голяма опасността да се попадне във "виновъртежа" на непрекъснато, безцелно и уморително трамбоване от изба на изба и дегустиране на всякакъв тип и класа вина. Това, което ме интересуваше при последното ми посещение, беше сравнителният винен анализ "САЩ - Европа" и дали изобщо въпросът "Кой се справя по-добре с крайната цел да продава добри вина на доволни клиенти?" може да има еднозначен отговор.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дефиле на мавруда

    Яна Петкова
    снимки: Bacchus 16 Април 2008, 14:11

    Приключи поредната "Винария". След преосмислянето на многобройните впечатления от нея, които в края на краищата май не бяха толкова многобройни, нито нови, е време и за споделянето им. Накратко ще ви запозная с личните си впечатления от едно от събитията в т. нар. делова програма на изложението. Отварям скоба: успоредната/делова програма трябва сериозно да се модернизира със събития за потребителите като дегустации, семинари, вечери и т.н. Кръглата маса за българското земеделие и усвояването на средствата от европейските фондове е нещо прекрасно, но е необходимо да се дискутира и общува активно и с потребителя.

    Share Tweet Pin it Share
  • Световното вино под покрива на Palais Coburg

    Яна Петкова
    26 Март 2008, 20:57

    Австрийската столица и българската история не са чужди една на друга. Дали заради династията Кобург, заради най-близкото по географски признак място, което българинът свързва с красивото и луксозното или заради дългите години, през които бяхме убедени, че "австрийците са построили социализма", но е факт, че повечето от нас се чувстват във Виена по-комфортно, отколкото в Париж.

    Share Tweet Pin it Share
  • Хироаки Сасагури, шеф-готвач на ресторант "Саса"

    Веселина Маринова
    снимки: Драгомир Матеев 26 Март 2008, 14:47

    Историята между майстор Сасагури и кулинарията не започва в готварско училище.

    Share Tweet Pin it Share
  • Ален Дюкас с нов ресторант в Ню Йорк

    Бакхус
    снимки: Bacchus 26 Март 2008, 14:25

    Прочутият френски шеф-готвач Ален Дюкас, с общо 14 звезди в кулинарния гид "Мишлен" за 2008, представи в Ню Йорк новия си ресторант. Наречено Adour, по името на река в Югозападна Франция, новото заведение се намира в хотел St Régis, в Манхатън.

    Share Tweet Pin it Share
  • Гроздобер 2007 в Бордо

    Валери Смилянов
    снимки: Бакхус 20 Март 2008, 15:02

    Трудно е да се опише първото впечатление от Бордо. За нас то бе в 3:00 през нощта. Гледката е едновременно романтична и красива. Реката Гарона, покрай която минаваме, е една светлинна феерия и ни пленява от пръв поглед. Изненадите следват една след друга. Настаняват ни до единствения музей на виното в Бордо. Той е разположен в сърцето на Медок (Médoc), Мулис (Moulis), в изби на винарската фамилия Дурт - производител и търговец на вина от 1891 г.

    Share Tweet Pin it Share
  • Модерните храмовете на виното

    Веселина Маринова
    снимки: БАкхус 19 Март 2008, 16:24

    Винарските избите разказват цели истории. Най-успешните от тях са проектирани от хора влюбени във виното и неговия свят. Техните сгради ясно показват връзката си с виното, както и с природата наоколо, с духа на конкретното място, с тероара. Пиенето на голямо вино е изживяване свързано с интригуващи истории или географски подробности. Голямата архитектура на виното превежда това на визуален език.

    Share Tweet Pin it Share
  • Изобразяване на виното

    Ясен Захариев
    снимки: Пулсен 18 Март 2008, 18:02

    Преди време на страниците на "Бакхус" стана дума за трудната връзка между езика и виното, като в ролята на посредник разгледахме метафорите. Оказа се, че благодарение на тях усещанията ни могат да бъдат описани и споделени в един поетичен и културен разговор за виното изобщо. Това, което правят метафорите в езика, се изпълнява от образите в живописта и фотографията. Така в света на изобразителното изкуство виното се оказва също толкова интересна тема, както в литературата и философията. Нагласата, която лежи в основата както на говоренето, така и на изобразяването на виното е, че човекът се среща с него не само на полето на обонянието и вкуса си. В тази среща (уникална за всеки един от нас) значение имат всичките ни сетива и цялостното преживяване за света, в което основна роля играят както езикът на който говорим, така и времето, в което живеем.

    Share Tweet Pin it Share
  • Първи международен форум на създателите на вино

    Бакхус
    18 Март 2008, 18:01

    Share Tweet Pin it Share
  • Удоволствието от цената

    Веселина Маринова
    18 Март 2008, 17:44

    Дали ресторантите, които вдигат цените на виното, правят услуга на клиенти си?

    Share Tweet Pin it Share
  • Madrid Fusión и геномът на съвременната западна кухня

    Веселина Маринова
    снимки: BAkhus 18 Март 2008, 17:14

    Share Tweet Pin it Share
  • Ресторантите на Бакхус

    Бакхус
    09 Март 2008, 18:21

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »