Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Кетеринговите услуги представляват сравнително нов пазар за България, който обаче има бъдеще. Той отговаря на все по-растящото търсене, както в София, така и в останалите големи градове в страната.
Кетеринг в съвременния свят означава не просто да приготвиш и сервираш добра храна на събитие по някакъв повод. Кетерингът е наука и бизнес, а също и изкуство.
Опитайте да си отговорите на въпроса кога и как се е появил интересът ви към виното. Наистина има много пътища, които водят към него, но е странно това, че почти всички са случайни. Малко са онези (някои потомствени винари например), които с чиста съвест ще кажат, че им е било писано да се занимават с него.
Бернхард От е синоним на монументалност -собствена и на вината си -високо ценена от международната винена сцена. Австрийското списание "Фалстаф" реши да отдаде своята почит на симпатичния епикуреец и важен посланик на австрийското вино, обявявайки го за "Енолог на годината 2008".
Името на най-добрият европейски сомелиер за 2008 година е Иса Бал. В конкурса "Сомелиер на Европа 2008", който се състоя в София, той представляваше родната си Турция.
На 16 май в Напа вали на 94 годишна възраст почина най-влиятелната личност в калифорнийското винарство Робърт Мондави. Известен като "бащата на Напа", той е човекът, проправил пътя към суперкабернетата от Калифорния, които смайват света през 70-те и 80-те години на миналия век.
Отборът на столичния ресторант "Саса" спечели първото национално състезание по отборно готвене, в което участниците сътвориха едно невероятно шоу.
Световното потребление на вино през 2007 възлиза на около 240 млн хектолитра, съобщиха от Международната организация на лозата и виното (OIV). Данните сочат известно затишие в търсенето, като ръстът остава умерен - около 1,5 млн хл годишно.
Дали ресторантите, които вдигат цените на виното, правят услуга на клиенти си? Едно изследване разкри, че хората, които плащат по-висока цена за даден продукт, му се наслаждават повече. Няколко човека, на които били предложени едни и същи вина на различни цени, отсъдили, че им е харесало много повече онова, за което знаели, че е по-скъпо. Скенерите на мозъка също потвърдили, че центърът им за удоволствие се активира много повече при по-скъпите вина. Явно че голяма част от действителното удоволствие се поражда в по-голяма степен от платената цена, отколкото от качеството на реколтата.
Французите са решили да подобрят вкуса на училищната храна и хич не си поплюват. Обърнали са се към шеф-готвач, който прави мекици с течен азот, течни баници, и е известен с деконструкцията на лангуста. Ако британските ученици, които отхвърлиха подобряването на тяхната храна под отговорността на Джейми Оливър и накараха майките си да им внесат хамбургери и "фиш енд чипс" през главния вход на училището, са си мислели, че са в кофти положение, трябва да видят Тиери Маркс, натоварен да въведе истинска nouvelle cuisine във френските училищни столове.
От 15 до 20 май в софийския хотел "Кемпински Зографски" ще се проведе конкурсът "Сомелиер на Европа 2008" и Генералната асамблея на ASI (Международната асоциация по сомелиерство). Организацията е създадена през 1969 г. във Франция и има за цел да развива и усъвършенства професията сомелиер. На всеки три години организира в различна държава международен конкурс "Най-добър сомелиер на света", а на всеки две години - "Сомелиер на Европа". Сега за пръв път това състезание ще се проведе извън Франция!
Веднъж попаднах в "Къщата с часовника" на вечеря, без да съм особено гладна. Видях в менюто калмар с доста учудващ пълнеж от моркови, сирене, броколи, девесил, аншоа, белтък... Не можех да си представя съвсем ясно що за комбинация се получава и си го поръчах от любопитство. Оказа се изключително фино и вкусно приготвен. Майстор му е Юлиан Харалампиев, който от две години е шеф-готвач на елегантния ресторант на ул."Московска".
На първото издание на WineCreator - новосъздаден международен форум на винари и винени журналисти, Джансиз Робинсън нарече винените критици "паразити" и ги прикани да бъдат по-скромни и честни.