Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Неприятната зимна мъгла често се простира до пределите на София. Един от лесните начини да й се изплъзнете, е да поемете към Пловдив за обяд. Там имате избор между български ресторант в суфитско теке, италианска остерия в синагога, гурме клуб в обувна фабрика и културен център в сладкарница.
Защо Пещера? Защото през декември, в слънчево време, през прозрачния, искрящ от светлина въздух почти от всяка точка на града се виждат снежните склонове на Западните Родопи и чувството е все едно ходиш по облаците.
Защо Прага? Защото е великолепна, празнична, и позабравена от българите, мнозина от които преди двайсетина години просто се качваха на влака на гарата в София и слизаха ден и половина по-късно в Прага, за да се избавят за няколко дни от сивотата на соца.
Какво да правите с черупките, костите и корубите на деликатеса пред вас? Ако не знаете - просто проявете здрав разум.
"Организирайте първата си дегустация. Охладете, подредете, отворете и пробвайте четири, предложени от нас вина. Запишете какво усещате, за да сравните с бележките на професионалните дегустатори".
Welcome to The Fith Food Avenue, пише на голяма табела в един от централните търговски центрове на Банкок. Градът, който от 10 години насам е сред моите топ три кулинарнит места в света, се е завъртял в нова посока: комбо, джъмбо и етно.
Първият мит, който се пропуква още сутринта, е, че американците ядат по много и лоша храна. В бучащото нюйоркско море от звуци, светлини и миризми бързо изплува култът към здравословното хранене.
Конкурсите за вино са точно както тези за литература, кино или изобразително изкуство. В известен смисъл се опитват да постигнат невъзможното - да обективизират субективно удоволствие. И все пак те съществуват. Много хора ги намират за полезни - в тях обикновено голяма група специалисти прекарва дълги работни часове, за да проучи и анализира голям обем от информация, и накрая да създаде нещо като рамка, която да помогне за ориентация в необятното изобилие.
Обичам да чета от прекалено малка. На седем години вече хвърлях по едно око на забранената за мен секция за възрастни в библиотеката и един ден попаднах на книга с доста странно име. Занесох я на единия от братята си: "Виж какво смешно заглавие - "Куо вадис..."
Нарастващата популярност към бадемовата смес се превърна в трайна тенденция през последния месец.
Мнозина имат поне един ден в годината, в който им се иска да са Феран Адриа или макар за малко да заемат дясната му ръка, за да се завъртят виртуозно в кухнята и да приготвят най-магическия десерт, изработван някога в домашни условия.
С излизането си, авторитетният кулинарен пътеводител "Мишлен" 2008 предизвика тъга в Париж и триумф в Марсилия.
Истанбул през декември (2008) е като София през май (2008). Градът трепти от светлина, като че целият наситен с бликовете на вълните, разплисквани от преминаващите през пролива кораби. Температурата е 17 по Целзий, а топлият въздух, както всеки знае от дете, е отличен проводник на миризми.В случая с Истанбул – преди всичко на море и на храна.
Да наречеш историческо събитие нещо, което се е случило миналата вечер, е рисковано. В този случай, обаче, няма колебание – на 21 ноември историята направи крачка. 50 отлични български вина, заедно с повечето от техните производители се оказаха в една зала в София, в очакване да чуят кое е най-доброто от най-доброто.
Неизбежно ще умрете, при това по-скоро рано (от ваша гледна точка), отколкото късно. Затова, постарайте се да преживеете своето парти на века. Ето шест примера на някои, които вече са го направили, и са останали в историята - за добро или лошо
Досега в "Кампания": "Допитване събра през 2007 г. 33 номинации за национален символ. Сред тях девет бяха на храна: баница; боб чорба; бяло саламурено сирене; кисело мляко; кюфте, кебапче; луканка; лютеница; питка с шарена сол; шопска салата. Тези изделия като че са обединени от трудността човек да ги открие с добро качество."
С Луи XIV, Волтер и Барон Мюнхаузен сред почитателите си токайското вино се пие най-добре в малка чаша между две действия на операта
Под ски-пистите на Пирин Банско бавно се разраства в голям курортен град. Най-добрият начин да преглътнеш този преход е да го прекараш из добрите стари механи
Да хванеш самолета, за да се нахраниш на някое ултраспециално място, не е нещо, което повечето от нас правят. Няма спор, че това е скъпо удоволствие и няма как да се превърне в ежедневие. Но може би точно това му е хубавото.