С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Вино за близо милион паунда се пази в Уайтхол

    "Бакхус"
    16 Май 2009, 16:35

    Стойността на близо 40-те хиляди бутилки вино в избата на британското правителство е достигнала £800,000 (над 1 700 000 лв.)

    Share Tweet Pin it Share
  • Варен геврек или бейгъл? Зависи кой пита

    текст Йоанна Новакова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: "Бакхус" 16 Май 2009, 15:44

    Никой не е по-голям от хляба, дори от малките хлебчета. Особено когато те са обиколили света и, надживели създателите си и променени до неузнаваемост, са се върнали там, откъдето са тръгнали

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустаторът в мен. Стъпка 8: Винените области на Франция

    Юлия Костадинова
    снимки: Shutterstock 16 Май 2009, 15:37

    Досега в рубриката: Всеки ли може? Какво да прочетете? Как да организирате първата си дегустация? Как и кога се използва декантерът? Етикетът по време на дегустацията. Съчетаване на виното с бели, пенливи, розови, червени и сладки вина.

    Share Tweet Pin it Share
  • Кианти вече не е виното на традиционалистите

    текст Елисавета Велянова
    снимки: Shutterstock 16 Май 2009, 15:22

    Меки хълмове, пълни с дивеч, лозя, редуващи се с маслинови горички, каменни градчета, прикрити между дърветата - в Тоскана сякаш времето е спряло преди няколко столетия. Панорамата между Флоренция и Сиена е онази от платната на Джото и Да Винчи, площадът в Лука е озвучен от Nessun dorma на Пучини, и винена емблема е отглежданият поне от XVI в. санджовезе - сортът, за който доскоро се вярваше, че е винифициран още в Римската империя.

    Share Tweet Pin it Share
  • International Wine Challenge обяви наградите си

    Бакхус
    снимки: IWC 13 Май 2009, 16:45

    Пет български вина печелят бронзови медали.

    Share Tweet Pin it Share
  • България спечели 10 медала на Concours Mondial de Bruxelles

    Бакхус
    снимки: Concours Mondial de Bruxelles 11 Май 2009, 15:30

    Международният Concours Mondial de Bruxelles, който тази година се проведе в Испания, присъди десет медала на български вина.

    Share Tweet Pin it Share
  • На лозе в Лондон

    Бакхус
    07 Май 2009, 13:59

    В Лондон бяха засадени първите лозя за търговско производство на вино, съобщи сп. "Декантер".

    Share Tweet Pin it Share
  • "Тиквеш" представи новите си вина

    Бакхус
    снимки: Тиквеш 30 Април 2009, 15:44

    Винарска изба Тиквеш, Македония, представи най-новата си линия вина - Alexandria Cuvee. Представянето на вината в Кемпински Хотел Зографски направи Таньо Шишков,сомелиер и председател на Българско гурме общество. На събитието бяха дегустирани Alexandria White Cuvee (шардоне и ризлинг) 2007,

    Share Tweet Pin it Share
  • Любомир Стоянов започва нов кулинарен проект

    "Бакхус"
    30 Април 2009, 07:00

    След пет години и половина блестяща кариера като метр д'отел в бутиковия "Мусала палас" във Варна Любомир Стоянов реши да направи малка промяна в курса.

    Share Tweet Pin it Share
  • От 1 май "Бакхус" ще може да се купува през целия месец

    "Бакхус"
    29 Април 2009, 13:41

    От сдледващия месец, май, списание "Бакхус" ще може да се купи всеки ден от щандовете и магазините за периодичен печат. Списанието ще излиза както досега всеки първи петък на месеца, и ще се продава с актуален брой на вестник "Дневник" на цена 2.80 лв.

    Share Tweet Pin it Share
  • Пикник край манастира

    текст Марина Караконова, консултант Юлия Минева Милчева, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 28 Април 2009, 10:59

    С май идва Гергьовден, а с него - агнешко на зелена поляна, най-добре в близост до някоя спокойна, скрита сред разлистили се дървета монашеска обител. Чуруликане на птици, звук на камбана или клепало, гласовете на смирен хор и ромон на бистра вода, а след това апетитната миризма на добре опечено месо и свежа салата – идилия, която често опитваме да превърнем в реалност, и често зрелищно се проваляме.

    Share Tweet Pin it Share
  • Вино, сирене и Карла Бруни

    Марина Караконова
    снимки: "Бакхус" 28 Април 2009, 10:44

    На 4 юни в хиляди американски къщи ще тече парти с френско вино и сирена, благодарение на френското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Мощният пи ар е в името на двата емблематични френски продукта.

    Share Tweet Pin it Share
  • "Интелигентните" барици ще казват кога да се бутилира виното

    "Бакхус"
    20 Април 2009, 18:17

    Бъчвите с "изкуствен интелект", които рационализатори разработват от известно време, са постигнали нова степен на съвършенство – могат да съобщят на винопроизводителите кога виното е завършило стареенето си.

    Share Tweet Pin it Share
  • Само при поискване

    Текст Веселина Маринова, фотография Драгомир Матеев за Студио ДАРСС
    снимки: "Бакхус" 18 Април 2009, 19:33

    Ако през този месец още не са ви вбесили с въпроса "а хляб искате ли, колко филийки", то или още не сте ходили на ресторант, или имате много здрави нерви. Или ходите във верния ресторант. Абсолютно неясно е, защо толкова много български ресторантьори отказват да проумеят колко абсурдна е тази практика, каквато, можем от опит да твърдим, няма никъде по света. (Ако в Северна Корея ядяха хляб, може би щяха да я прилагат там.) Феноменът "колко филийки хляб ще желаете", жалък остатък от балкантуристката традиция, се оказа по-труден за преборване от секретните досиета. Все пак напоследък се появиха ресторанти, които се придържат към по-цивилизовани практики, а някои от тях дори си пекат хляба сами. Ето някои от най-добрите примери, които със своето пионерство заслужават нашето облекчено: "Благодаря!"

    Share Tweet Pin it Share
  • Да, искаме хляб!

    текст Марина Караконова, фотография Драгомир Матеев за Студио ДАРСС
    снимки: "Бакхус" 18 Април 2009, 19:29

    Фурната - покрито съоръжение за печене на хляб, е изобретена на територията на днешна България, казват международните енциклопедии. Две хилядолетия и половина по-късно столицата ни е с най-лошия стандарт за хляб на Балканите. В повечето ресторанти продължават да сервират "филийки" само при поискване, а класическите квартални фурни с характер, с каквито се изхранва цяла Европа, са сведени в центъра на почти двумилионния град до... четири. Една от тях е холандска и една - алтернативна.

    Share Tweet Pin it Share
  • Chateau Lafite – Made in China

    "Бакхус"
    17 Април 2009, 18:04

    Шато Лафит Ротшилд, една от историческите Premier Cru на Бордо, обяви плановете си да отглежда лозя в Китай.

    Share Tweet Pin it Share
  • Спорът за розето в ЕС взе да се превръща в скандал

    "Бакхус"
    16 Април 2009, 18:00

    Противоречивите намерения на Европейския съюз да разреши производство на розе чрез смесване на бяло и червено вино започнаха да прерастват в истински скандал в края на миналия месец.

    Share Tweet Pin it Share
  • И Испания изпревари Франция в износа на вино

    "Бакхус"
    15 Април 2009, 17:56

    Франция твърдо отстъпва световното си лидерство в количеството изнесено вино според обявените неотдавна данни на Международната организация за лозарство и винарство.

    Share Tweet Pin it Share
  • IWSC за пръв път покани български съдия

    "Бакхус"
    14 Април 2009, 17:51

    Лондонският International Wine and Spirit Competition, един от най-големите винени конкурси в света, тази година за пръв път в 40-годишната си история покани българин за асоцииран съдия. Това беше Вили Гълъбова, търговски директор на Винимпекс, която от няколко години учи за Master of Wine в лондонския Институт за вино.

    Share Tweet Pin it Share
  • Шампанското Louis Roederer вече се продава в България

    "Бакхус"
    03 Април 2009, 17:06

    Известно като "Шампанското на Царете", с над 230 годишна история, произвеждано във френската провинция Шампан, Louis Roederer е първата марка от висок клас в света на шампанското.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »