С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Българските сирена: кратка биография

    текст Дария Манова
    снимки: stara-sofia.com 17 Март 2011, 14:15

    Между 3000 малки мандри преди 1944 г. до няколко бутикови производители днес, производството на сирене в България е мизерно като за страна с амбиции. Все пак надежда има. Особено ако законите престанат да пречат

    Share Tweet Pin it Share
  • Химици в кухнята

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 17 Март 2011, 14:01

    "O/W + G _____> (O + G)/W е формулата, с която може да се опише процесът на разбиване на сметаната, чрез който се получава бита сметана", се казва в една публикация на британското Кралско химическо общество. "Концепции 2011" в София демонстрира защо има смисъл да се мисли по този начин за храната

    Share Tweet Pin it Share
  • BELGOurmet

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 17 Март 2011, 13:15

    Няколко идеи как да ядете "регионално" в Белгия, където всеки туристически план безславно се дави в порой кулинарни находки

    Share Tweet Pin it Share
  • Отвъд моретата: вина от Нов свят и морски дарове

    сп. Бакхус
    08 Март 2011, 12:38

    Заявилите участие до 13 март 2011 г. получават 15 % отстъпка за ранно записване.

    Share Tweet Pin it Share
  • Bànitsa vs. Баничка

    текст и фотография Нева Мичева
    снимки: Нева Мичева 18 Февруари 2011, 16:57

    Със синьо сирене и орехи или с манго и кокосово мляко, постмодерни български банички греят върху тезгях от епохата на Гауди в центъра на Барселона

    Share Tweet Pin it Share
  • Beaujolais vieux

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 18 Февруари 2011, 16:53

    Отлежалото божоле тъне в сянката на комплектовано "с дамска чанта и червило" beaujolai nouveau

    Share Tweet Pin it Share
  • Vox vini vox pópuli

    текст Ясен Бориславов
    снимки: Shutterstock 17 Февруари 2011, 13:25

    Гласът на виното е и глас на тероара, установява виненият журналист Ясен Бориславов, докато оглежда еклектичните имена по българските етикети

    Share Tweet Pin it Share
  • Дългият път към успеха

    текст Дария Манова
    снимки: Flickr 17 Февруари 2011, 12:17

    Чрез промени в графика, формата и в някои от правилата си най-мащабното винено изложение у нас разчита да разсее съмненията на мнозина от винопроизводителите за своята ефективност

    Share Tweet Pin it Share
  • Сладко-горчиво Торино

    текст и фотография Нева Мичева
    снимки: Нева Мичева 17 Февруари 2011, 12:07

    "Торино е прелестен град. Булевардите са невъобразимо широки, павираните площади са грамадни, сградите – внушителни и красиви... Тротоарите са с големината на средностатистическа европейска улица и са покрити с двойни аркади, крепени от дебели каменни колони. Можеш да се движиш от единия до другия край на тези просторни ходници, като през цялото време си на закрито, по продължение на пътя ти се точи низ от чудесни магазини и приканващи гостилници." Така звучат впечатленията за този град на Марк Твен през 1880 г. Десетилетия по-късно гледката и усещането са практически същите: простор, ведрост, богатство, култура и цели 18 километра портици в центъра, под които се редят чудесни места за хранене и пазаруване.

    Share Tweet Pin it Share
  • Традиции с гурме привкус: вина и автентични храни от България

    сп. Бакхус
    04 Февруари 2011, 17:59

    Share Tweet Pin it Share
  • Традиции с гурме привкус: вина и автентични храни от България

    сп. Бакхус
    03 Февруари 2011, 15:56

    Списание БАКХУС стартира поредица от тематични дегустационни вечери "Съчетаване на вино с храна", които ще се провеждат всеки трети четвъртък от месеца с водещ Вили Гълъбова, енолог и с участието на различен гост-готвач всеки път.

    Share Tweet Pin it Share
  • Световните винени райони – разнообразие в стиловете

    сп. Бакхус
    снимки: редакция 11 Януари 2011, 15:18

    Курсът ще се проведе от 7 март до 11 април 2011 г., в зала Comodo, ул. "Иван Вазов" 16, София.

    Share Tweet Pin it Share
  • БАКХУС списанието на изкусените от удоволствията на живота, ви пожелава изкусни и изкусителни празници!

    Бакхус
    снимки: редакция 21 Декември 2010, 15:59

    Share Tweet Pin it Share
  • 10х Храни от криптата

    текст Нева Мичева и Албена Шкодрова
    20 Декември 2010, 14:42

    Вкусването на "опасните храни" е като познаването на забранения плод – точка, отвъд която няма завръщане и след която пиршеството без доза уплах или риск става немислимо

    Share Tweet Pin it Share
  • Индиговите деца на българското вино

    текст Пепа Витанова
    снимки: Shutterstock 20 Декември 2010, 14:08

    Шестте най-популярни сред познавачите български изби на 2010 г. са продукт на новото хилядолетие – с различим характер, ясни цели и добър маркетинг

    Share Tweet Pin it Share
  • Широко затворени врати

    Дария Манова
    20 Декември 2010, 14:05

    Някогашните върволици от товарни вагони с вино от София за Москва отдавна са минало. И въпреки че България продължава да изнася значителни количества за Русия, историческата "вечна дружба" като че се оказва повече пречка, отколкото предимство. Новите български вина все по-явно пропускат шанса да се наместят в средния и високия ценови клас на този пазар, считан за един от най-динамичните и перспективни в света

    Share Tweet Pin it Share
  • Cuisine noirе

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 20 Декември 2010, 13:52

    Черно-бяло кино, отвореният, отразяващ празника капак на черен роял, черни ръкавици до над лакътя, pinot noir, домино, бутилки с черни етикети. Всичко е приглушено в салона, в чийто монохромен полумрак се открояват само няколко цветни акцента. Светлината като че се процежда през храната на масата, като през филмов екран: златна охра, малко снежно бяло, и останалото – черно

    Share Tweet Pin it Share
  • Късче рай върху филийка

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 20 Декември 2010, 13:35

    "Моята представа за Рая е да ям пастет от foie gras под звуците на тромпети", казва британският писател от ХІХ век Сидни Смит. За тромпетите не е много сигурно, но гъшият дроб със сигурност е на райската трапеза за мнозина homo sapiens, живели през последните пет хилядолетия

    Share Tweet Pin it Share
  • Днес излиза новият брой на "Бакхус"

    Албена Шкодрова
    снимки: Бакхус 17 Декември 2010, 17:25

    Feast Noir, подобно на Film Noir, изисква доза отегчение от чистичкия и (нео)буржоазен поглед към живота, изразяващ се по Коледа в исторически пазари със загрято подсладено вино, високи, тъмни елхи с блестящи играчки и маса за 20, изгъната от меса, хлябове, сладкиши и бенгалски огън.

    Share Tweet Pin it Share
  • О! Байон

    текст и фотография Нева Мичева
    снимки: Нева Мичева 24 Ноември 2010, 13:32

    Загърбил буйното си минало, изпълнено с морско корсарство и китолов, този френски град днес се е отдал изцяло на другата си слабост - създаването и поглъщането на кулинарни прелести

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »