Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Между 3000 малки мандри преди 1944 г. до няколко бутикови производители днес, производството на сирене в България е мизерно като за страна с амбиции. Все пак надежда има. Особено ако законите престанат да пречат
"O/W + G _____> (O + G)/W е формулата, с която може да се опише процесът на разбиване на сметаната, чрез който се получава бита сметана", се казва в една публикация на британското Кралско химическо общество. "Концепции 2011" в София демонстрира защо има смисъл да се мисли по този начин за храната
Няколко идеи как да ядете "регионално" в Белгия, където всеки туристически план безславно се дави в порой кулинарни находки
Заявилите участие до 13 март 2011 г. получават 15 % отстъпка за ранно записване.
Със синьо сирене и орехи или с манго и кокосово мляко, постмодерни български банички греят върху тезгях от епохата на Гауди в центъра на Барселона
Отлежалото божоле тъне в сянката на комплектовано "с дамска чанта и червило" beaujolai nouveau
Гласът на виното е и глас на тероара, установява виненият журналист Ясен Бориславов, докато оглежда еклектичните имена по българските етикети
Чрез промени в графика, формата и в някои от правилата си най-мащабното винено изложение у нас разчита да разсее съмненията на мнозина от винопроизводителите за своята ефективност
"Торино е прелестен град. Булевардите са невъобразимо широки, павираните площади са грамадни, сградите – внушителни и красиви... Тротоарите са с големината на средностатистическа европейска улица и са покрити с двойни аркади, крепени от дебели каменни колони. Можеш да се движиш от единия до другия край на тези просторни ходници, като през цялото време си на закрито, по продължение на пътя ти се точи низ от чудесни магазини и приканващи гостилници." Така звучат впечатленията за този град на Марк Твен през 1880 г. Десетилетия по-късно гледката и усещането са практически същите: простор, ведрост, богатство, култура и цели 18 километра портици в центъра, под които се редят чудесни места за хранене и пазаруване.
Списание БАКХУС стартира поредица от тематични дегустационни вечери "Съчетаване на вино с храна", които ще се провеждат всеки трети четвъртък от месеца с водещ Вили Гълъбова, енолог и с участието на различен гост-готвач всеки път.
Курсът ще се проведе от 7 март до 11 април 2011 г., в зала Comodo, ул. "Иван Вазов" 16, София.
Вкусването на "опасните храни" е като познаването на забранения плод – точка, отвъд която няма завръщане и след която пиршеството без доза уплах или риск става немислимо
Шестте най-популярни сред познавачите български изби на 2010 г. са продукт на новото хилядолетие – с различим характер, ясни цели и добър маркетинг
Някогашните върволици от товарни вагони с вино от София за Москва отдавна са минало. И въпреки че България продължава да изнася значителни количества за Русия, историческата "вечна дружба" като че се оказва повече пречка, отколкото предимство. Новите български вина все по-явно пропускат шанса да се наместят в средния и високия ценови клас на този пазар, считан за един от най-динамичните и перспективни в света
Черно-бяло кино, отвореният, отразяващ празника капак на черен роял, черни ръкавици до над лакътя, pinot noir, домино, бутилки с черни етикети. Всичко е приглушено в салона, в чийто монохромен полумрак се открояват само няколко цветни акцента. Светлината като че се процежда през храната на масата, като през филмов екран: златна охра, малко снежно бяло, и останалото – черно
"Моята представа за Рая е да ям пастет от foie gras под звуците на тромпети", казва британският писател от ХІХ век Сидни Смит. За тромпетите не е много сигурно, но гъшият дроб със сигурност е на райската трапеза за мнозина homo sapiens, живели през последните пет хилядолетия
Feast Noir, подобно на Film Noir, изисква доза отегчение от чистичкия и (нео)буржоазен поглед към живота, изразяващ се по Коледа в исторически пазари със загрято подсладено вино, високи, тъмни елхи с блестящи играчки и маса за 20, изгъната от меса, хлябове, сладкиши и бенгалски огън.
Загърбил буйното си минало, изпълнено с морско корсарство и китолов, този френски град днес се е отдал изцяло на другата си слабост - създаването и поглъщането на кулинарни прелести