лектор: д-р Неда Проданова, енолог
време: 5 октомври - 2 ноември 2010 (вторник и четвъртък), от 18 до 21 ч.
място: Конферентен център Comodo, гр. София, ул. "Иван Вазов" 16
Обучението е с продължителност 30 часа, разпределени в 9 лекции с практически упражнения по дегустация. Селекцията на вината е съобразена със съдържанието на теоретичните занятия. По време на обучението курсистите получават знания свързани с виното като продукт – основни моменти при производството и отглеждането му, качествени характеристики, видове и категории вина. Обучават се да оценяват вината чрез дегустация и да описват
качествата и недостатъците им.
Програма на обучението:
5 октомври /вторник/
Дегустацията като метод за оценявяне на вината. Сетива и сетивност. Техника на дегустацията. Видове дегустация.
Практическо упражнение и коментар на 6 вина
7 октомври /четвъртък/
Последователност при дегустацията. Външен оглед, вкус, аромати, финални усещания. Характеристика на вината- използвана терминология при описание на органолептичните показатели.
Практическо упражнение дегустация и коментар на 6 вина
Общи понятия по производството на вината. Зрялост на гроздето. Понятия за технология на производство отглеждане на бели, розови и червени вина.
Практическо упражнение дегустация и коментар на 6-8 вина
14 октомври /четвъртък/
Общи понятия за състав на виното по групи вещества и влиянието им върху вкусовите характеристики на виното.
Практическо упражнение и коментар на 6-8 вина
19 октомври /вторник/
Ароматите. Ароматичните нюанси. Произход и систематика на ароматите. Недостатъци в ароматите.
Практическо упражнение дегустация и коментар на 8 вина
Упражнение с тестери
21 октомври /четвъртък/
Винените сортове. Генетични качества на вината.
Практическо упражнение дегустация и коментар на 8 вина.
Упражнение с тестери
26 октомври /вторник/
Купажни вина. Принципи при създаване на купажните вина. Специалните вина.
Практическо упражнение дегустация и коментар на 8 вина
28 октомври /четвъртък/
Съчетаване на храната с виното. Винената култура- условия за дегустация и консумация на вина. Принципи за съставяне на винени листи.
Практическо упражнение дегустация и коментар на 8 вина
2 ноември /вторник/
Тероар. Стилове на вината. Качествени категории в Р. България.
Практическо упражнение дегустация и коментар на 8 вина
такса участие: 490 лв. с ДДС
За повече информация и записвания:
тел.: 02/ 46 15 387 и 0899977274
е-mail: [email protected]
Списък с вината за дегустация:
Първа лекция:
Quantum Chardonnay,Domain Boyar, 2009
Contemplation Chardonnay, 2008, МЕНАДА
Quantum Розе 2009, Domain Boyar
Розе Belitza2008, Дамяница
Каберне совиньон рек.2008, Ivaylo Genovski
MEZZEK, Каберне совиньон, 2009, Катаржина Истейт
Втора лекция:
Bourgozone Chardonnay, 2009
MINKOVBROTHERS, Шардоне, 2009, Винпром Карнобат
Траминер квгнп 2008, Поморие
Траминер квгнп 2008, Винекс Преслав
GORCHIVKA Розе, 2007, Винпром Свищов
Heritage пино ноар, 2008
PN, пино ноар, 2007, Винекс Славянци
Бългериън Херитидж Пино ноар, 2008
Трета лекция:
Cuvee blanc, Chateau Copsa 2007
LesCAILLOUX, 2009, Катаржина Истейт
Chateau Karnobat Chardonnay, 2008
SantaSarahRose, 2009, Ivaylo Genovski
Les Nuits Blanches 2009
Катаржина Ле Каре д`Ор Малбек, 2009
TCHERGA, Red
Пристис Премиум Мерло
Четвърта лекция:
Мускат, 2008 Търговище
Cycle Gewurztraminer 2009, Minkov Brothers
Розе Cycle, Minkov Brothers, 2009
Розе, 2008 от Славянци
SH Шираз, 2007, Винекс Славянци
Yatrus Syrah 2008, Terra Tangra
VIA DIAGONALIS 2007, Castra Rubra
Катаржина Ле Фльорс Шардоне, 2009
Пета лекция:
Cycle, Сов.блан, 2009
Ризлинг 2008, Славянци
Траминер 2008, Търговище
EMEdoardoMiroglio, Каберне фран, 2007
Zeyla Misket, 2009, Chateau Copsa
Свети Илия Мускат Отонел, 2009
Mezzek Cabernet Sauvignon, 2009
BoutiqueTodoroff Мавруд 2009
Шеста лекция:
Совиньон блан Бургозон, 2009
Шардоне от Преслав, 2008
Траминер Хан Крум, 2008
Совиньон блан х Шенин блан Търговище, 2008
Росиди Пино ноар, 2008
Mezzek Мерло, 2009
Santa Sarah Cab. Sauvignon BIN 40
ENIRA 2006/2007 Огняново
Седма лекция:
Маскио ди Кавалиери Просеко ди Валдобиадене
Руджери Арджео Просеко
Мионето Просеко Екстра Драй
Вила Санди Просеко Ил Фреско
Хан Крум Траминер ликьорно вино, 2007
Tio Pepe – Chery
Порто Рамош Пинто Файн Руби
Осма лекция:
Tri-Cycle 2009, Minkov Brothers
ЕМ Совиньон блан, 2009
Halla Chardonnay&Pinot Grigio, 2008, Katarzina
TT Terra Tangra 2009 /ChardonnayxSauv.blancxSemillon/
Heritage Pinot noir, 2008
Soeto Cab.franc 2006, Логодаж
No man's land 2006 /MerlotxCab.sauvignon/Дамяница
Малката Звезда Енигма Хармония, 2007
Девета лекция:
Premiera, Sauvignon Blanc 2008, Villa Justina
Minkov Brothers Rose, 2009
Pinot noir 2008, Nikolaevo, изба Росиди
Syrah Nikolaevo vineyards, изба Росиди
Syrah 2008, Villa Liubimetz
Merlot 2008, Nikolaevo, изба Росиди
TT Sandjovese x Merlot, Телиш
Cabernet Sauvignon, 2008, Minkov Brothers
Uniqato Melnik 2007, Дамяница
TT Cuvee 2007, Terra Tangra
09, 26, 25 Ноември 2010, 09:26
Никой не каза как беше курса. Впечатления? А състоял ли се е изобщо?
00, 23, 18 Ноември 2010, 00:23
Ох, много скъпо!
09, 49, 13 Ноември 2010, 09:49
Или не "тече" курса, или не се случва нищо интересно, или пък са много заети с материята...
18, 26, 12 Ноември 2010, 18:26
е господа....няма ли кой да каже как протича курса!!?
23, 53, 23 Октомври 2010, 23:53
е как върви курса?
16, 32, 29 Септември 2010, 16:32
Само аз ли съм разбрала, че курса се състои от девет лекции, разпределени в девет дни от месец октомври за по 3 часа вечер? Според мен това прави почти 18 лева на час.
Има хора готови да дадат повече пари за плуване с банан на морето, отколкото до научат нещо интересно, релаксиращо и приятно.
За съжаление, ако аз отида на този курс, ще искам и съпруга ми да е с мен /а и той също/, а 900 лева вече идват в повече за семейния бюджет по време на криза... Жалко!
+1
13, 27, 20 Септември 2010, 13:27
Бях на подобен курс и мога да кажа, че е ОК. Все пак смятам, че цената е прекалено висока. И друго - относно лектора... Г-жа Проданова е явно много добър професионалист, с практика и познания. Но според е мен е на възраст, която не й позволява да води адекватно курса, гледа на бързо да каже каквото има да казва и да си ходим А материята е изключително интересна и същевременно динамична! Толкова ли няма млади специалисти, които да подходят малко по-активно и "съвременно"...
00, 18, 18 Септември 2010, 00:18
Не съм Pro, но си мисля, че Бакхус биха намерили и други достойни български Гевюрцтраминери, а не да се ограничават само с братя Миньови и то за 6.50 лв.
Не мисля, че е правилният избор, с който да започне обучението на един любител!
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »
Към мобилната версия на сайта
©2001-2024 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване . Политика за бисквитките . Декларация за поверителност .
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно.
Сайтът е разработка на Economedia. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
Новини: Дневник • Европа
IT: Digitalk
Развлечение: Бакхус • LIGHT
На английски: Kapital Insights