С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Удоволствия във въздуха по британски

Веселина Маринова
01 Септември 2007, 14:35
Share Tweet Pin it Share

Докато се наслаждавате на чаша шампанско, моля, отделете няколко минути, за да прочетете вълнуващото меню, вдъхновено от Кулинарния съвет на British Airways. Тази малка група световно признати шеф-готвачи, ресторантьори и кулинарни автори се среща периодично, за да дискутира, съветва и да създава разнообразни ястия за ваше удоволствие.

Ето какво прочитат пътниците в бизнес класата World Club на добрата стара британска авиокомпания. World Club се нарича бизнес класата за дълги разстояния. Между другото идеолози на ястията за европейската бизнес класа на British Airways също са забележителните готвачи от този кулинарен съвет. Имената на членовете му говорят сами за себе си. Особено на запалените ценители на висшата кулинария, а също и на професионалистите.

Мишел Ру от легендарната ресторантьорска фамилия Ру е собственик и шеф-готвач на прочутия ресторант The Waterside Inn в Брей; Винит Бхатиа от Rasoi в Лондон е най-известното индийско име във висшата кулинария; Пайсарн Чивинсиритват е шеф-готвач на забележителния тайландски ресторант Chiva-Som в Хуа Хин. Следват имена като Марк Едуардс от Nobu в Лондон, специалист по модерна японска кухня; Клер Кларк - шеф-сладкарката на един от най-добрите ресторанти в света, French Laudry в Калифорния; Шон Хил - собственик на The Glasshouse в Уорчестър; Лиъм Томлин от Beyond Food в Кейптаун и Никълъс Ландър, журналист от The Financial Times. Консултант за вината е една от най-известните в света винени авторки, Джансис Робинсън. Всички тези корифеи в своята област се събират периодично, за да дават напътствия за състава на храната, комбинирането на ястията, начина на поднасянето им и съчетаването им с подходящите вина на борда на самолетите на British. Ето това се нарича класа по английски.

Установено е, че на 10 000 м надморска височина човек загубва около 30% от чувствителността на небцето си. Така че, както виждате, задачата на тези хора наистина не е лека - да създават вкусна храна за клиенти с много високи критерии, и то лишени от част от способността си да й се наслаждават.

Имах удоволствието да опитам менюто за обяд и онова за закуска по пътя от София до Лондон и обратно. Храната е фина и много вкусна. Май изобщо не изпитах сетивен недостиг. Само не се лъжете да си изядете селекцията от сирена заедно с ордьовъра. Поднесени са заедно единствено за удобство. Все пак сиренето е по-приятно след основното топло ястие. В нашия случай то беше фантастична задушена сьомга, оваляна в пресни билки, с фин сметанов сос, две-три скариди за шик отгоре и типично английска гарнитура от крехки зеленчуци на пара с масло. Виното към нея беше един фантастичен изключително свеж совиньон блан от Нова Зеландия. А за десерт опитахме баклавичка - един реверанс към дестинацията София.

Във VIP салона на British Airways, част от кулинарния фестивал The Taste of London в английската столица, видях с очите си как ще изглежда новата кабина на бизнес класа за далечните дестинации или така наречената Club World. Представете си модерен лондонски клуб с изискана обстановка, отпускаща атмосфера и съвършено обслужване, издигнат на 10 000 метра надморска височина – ето такова е усещането, а и така изглежда.

Цветовете и суперкачествените материали са ключови за интериора. В кабината са съчетани неутрални топли нюанси на сиво, тъмно- и светлосиньо. Тяхното въздействие се допълва и от по-плътните тъмносиви завивки и новите по-фини материи на спалното бельо и възглавниците. Тъканите и десените в кабината пресъздават елегантния, класически британски стил.
Ястията се сервират в съдове с изчистен дизайн върху ленени подложки с бели и сини салфетки в пръстени от неръждаема стомана. Клиентите на British Airways могат да хапват и по всяко време в кухнята на бизнес класата. Помещението е обновено със стъкло и шкафчета от неръждаема стомана, които създават привлекателна среда за гостите. Те могат да избират от богатия асортимент от вина, бира, безалкохолни напитки, както и лека храна като паста, салати и сандвичи.

Мениджърите на компанията разказват, че любимото вино на клиентите в Club World е шабли, следвано от Chateauneuf-du-pape. Повече от 2 250 000 чаши шампанско се сервират в Club World за една година. А най-популярните храни според техните наблюдения са пикантните ястия, както и зеленчуковите и месните касероли.

Едно меню на Винит Бхатиа по линията Лондон-Бомбай


Всички ястия са със знака на ВА за Well Being, което означава с малко сол, с биологично чисти продукти, с минимално съдържание на холестерол, мазнини и всички останали условия, които правят храната наистина здравословна.

Обяд
Предястия
Пушена дива шотландска сьомга с горчична заливка
или
Печен зеленчуков терин с босилков крем фреш
* Свежа салата от сезонни зеленчуци, поднесена с винегрет

Основно
Нарязани по френски агнешки котлети с намачкан грах

Кралски скариди масала с кичри ориз с пресен лук
Скариди в индийски подправки и ориз с пресен лук

Зеленчуково бириани с райта заливка
Зеленчуци в ароматен ориз, поднесен с овкусен йогурт

* Салата от пиле "Кейджън" с ананас в пипер и пикантна доматена заливка

Десерт
Копринена шоколадова торта с карамелизирани кедрови ядки, шамфъстък и кашу
Сирена: стилтън от мандрата Cropwell Bishop и френско бри
Селекция от плодове
Шоколадови бонбони

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  British Airways

Реклама »