Какво правят всички тези хора тук, пита ме приятелка, на която показвам фотографии с върволици от чакащи жени. Чакат за прасад.
Прасад означава благословен дар. Много често - храна, дадена с благословия.
Такава храна се яде, дори когато човек не е гладен или не му се яде точно това. Защото прасад е повече от храна. Прасад никога не се отказва.
Индия е страна на прасада. Храната се дава, раздава и подарява като знак на благодарност. В ашрамите, духовните центрове на Индия, всяка храна е прасад, защото е готвена с мисъл за бога, благословена е от гуру или духовния баща на ашрама. В ашрама, в който попадам няколко пъти в централна Индия, за храната не се плаща. Сам решаваш какво дарение да оставиш срещу това, че всеки ден получаваш питателна прясна храна. В ашрама тя не е като в индийски ресторант - ястията са различни. Кечари (леща и ориз, сготвени заедно, е една от основните), всякакви видове дал и бял ориз, чапати (индийски питки, печени на жар), зеленчуци, картофи, сготвени с малко куркума, шафран и тулси (индийски босилек). Прясна вода на обяд и вечеря, чай черен с мляко, джинджифил и карамфил на закуска. Никакво кафе. Парченца сладка индийска халва за десерт понякога
.
Пикантните вкусове са намалени, разнообразието не е голямо, но всичко е сготвено под специалното наблюдение на аюрведичен готвач, със строго съблюдаване на правилата за чистота и свежест на продуктите, на огън с дърва, ръчно и с участието на много хора. Количеството винаги е огромно. Храната според правилата на аюрведичното хранене трябва винаги да е прясна и току-що сготвена. Всеки, който дойде в ашрама, трябва да бъде нахранен. По време на големите празници ашрамите се пълнят с хора, които идват само за прасад. Понякога на ден минават по десет хиляди души. Трябва да стигне за всеки един от тях. Освен готвена храна те получават и продукти - предимно торби с ориз и леща.
Храната в ашрама трябва освен това да е лека, лесно смилаема и да помага за духовното израстване и медитация. Хора, които се занимават активно с медитативни практики, обикновено имат нужда от много по-малко, но много по-качествена храна.
Затова готвачът е една от най-важните фигури в ашрама - храната е символът, посланието, прекият път от бога до човека, от духовните учители до последователите. Да поемеш такава храна, прасад, означава да поемеш знание, което някой ден ще даде плодове вътре в теб. Храненето е свещенодействие. Храната е училище. През нея приемаш знаците, историята, любовта на големите учители.
Не случайно ашрамите са любима дестинация на западните пътешественици. Тук може да се яде най-вкусната храна в Индия, чистотата е несравнима с градовете и улиците, препълнени с улични търговци на всевъзможни неща, които някой неуморимо предлага през деня.
02, 12, 09 Октомври 2008, 02:12
samo misalta, 4e nyama da ima gladni hora, samo tova predi vsi4ko izvisqva ideqta ... MNogo 4esto podarqvam burkan4e s tonla supa na samotni jeni-sasedki i si mislq, 4e vseki trqbva da go pravi... taka, za da nqma gladni i da ne se gubi vrazkata mejdu horata, za6toto nat VSI4KO V JIVOTA STOI OBI4TA MEJDU HORATA... edno po4ti zabraveno ponqtie v Balgariq...
+2