От 29 до 31 октомври 2024 г. Nu Boyana Film Studios ще бъде домакин на събитието, което има потенциала да трансформира кулинарната сцена у нас - BiorestCup 2024. Събитието не само че затвърждава стремежа за изграждане на устойчивост и ценности в българската гастрономия, но и поставя страната ни на картата на световната кулинария, като ключов етап към мечтаната класация на Мишлен.
BiorestCup 2024 обединява три дни, изпълнени с кулинарни предизвикателства, иновации и вдъхновение. Сред основните акценти на събитието са:
-
Мастър класове и демонстрации от водещи световни шеф-готвачи
-
Състезателна програма за готвачи и сладкари
-
Експо зона с най-новите продукти и технологии в гастрономията
-
Бизнес презентации и иновации
-
Networking с професионалисти от бранша
Уроци от най-добрите
Един от най-очакваните елементи на BiorestCup 2024 са мастър класовете, които ще бъдат водени от водещи световни кулинарни експерти. Те ще предоставят уникалната възможност за участниците да научат от най-добрите в индустрията. Всеки член на журито ще проведе собствен демо мастър клас, последван от дегустация и сесия за въпроси.
Жорди Бордас ще представи концепцията си за здравословни десерти, като акцентира върху значението на фибрите. Известен със своите иновативни методи и експерименти, Бордас ще покаже как вкусът и здравето могат да вървят ръка за ръка.
Едуард Ксатрух, главен готвач на ресторант "Disfrutar" - обявен за най-добрия ресторант в света за 2024 г., ще разкрие тайните зад кулинарните иновации и как се постига световен успех в кулинарията.
Едуард Азуаза ще въведе участниците в света на молекулярната кухня, демонстрирайки техники и текстури, които преобразяват класическите ястия в нещо необикновено.
Ориол Ровира ще говори за устойчивостта в концепцията "От фермата до масата", споделяйки своя опит от повече от две десетилетия в Michelin ресторант.
-
Шеф Едуард Азуаза, Biorest Cup 2023
Подкрепа за младите таланти
BiorestCup 2024 поставя специален акцент върху бъдещето на българската гастрономия чрез социално отговорната си кампания. За учащите в сферата на кулинарното изкуство са предвидени 50 билета на цена от 200 лв., което представлява 80% отстъпка от редовната цена. Всеки, който иска да подкрепи подрастващото поколение кулинари, може да закупи билет, който ще бъде предоставен на дете с изявен интерес в кулинарията, но без възможност да присъства на събитието. Организаторите поемат разходите за транспорт и настаняване на децата извън София.
Нулев хранителен отпадък
Събитието обръща сериозно внимание на концепцията за нулев хранителен отпадък, демонстрирайки техники и подходи за минимизиране на отпадъците в кухнята като част от усилията за устойчиво развитие.
Битка за най-добрите
Тази година състезанието ще бъде отборно, в две категории - готвачи и сладкари. Участниците ще имат шанс да демонстрират своите умения и креативност, съревновавайки се за награден фонд от 10 000 лв. за отбора на първо място и едноседмични стажове за най-добрите три отбора във всяка категория.
Ученици от Софийската гимназия по туризъм също ще участват активно, като ще помагат на отборите. Най-успешните сред тях ще получат възможността за стаж в ресторант "Disfrutar" и в лабораторията на Жорди Бордас "B Concept".
За повече информация може да се свържете с организаторите на [email protected].