Sepia brewing е една от новите пивоварни със собствено производство в България, стартирала дейността си през юли 2022 г. Историята й започва, както и при много други крафт пивоварни по света, с правенето на бира в домашни условия. Основателят Виктор Коджабашев посвещава четири години на варене на бира в мазето си, като участва в различни конкурси за домашна бира в България и чужбина. Първите награди не закъсняват, спечелени в Кошице, Словакия, и Букурещ, Румъния. Именно тези успехи вдъхновяват идеята за създаване на лицензирана пивоварна.
Две години след получаване на своя лиценз пивоварната може да се похвали с впечатляващо портфолио от 12 вида бира. Някои от тях се произвеждат редовно и са налични в кен и кег, докато други са специално сварени за фестивали или в колаборация с други пивоварни.
Заедно с други занаятчийски пивоварни в България Sepia brewing се стреми да запознае обществото с висококачествените бири, които българските производители създават. Целта е да се подчертае, че бирата може да бъде също толкова разнообразна, здравословна и с високо качество, както много други популярни напитки и храни.
Една от последните новини около пивоварната е преминаването от стъклени бутилки към алуминиеви кенове. Тази трансформация има няколко ключови предимства - кеновете са по-привлекателни за износ и осигуряват по-добро съхранение на бирата, като не пропускат светлина, един от главните врагове на бирата.
С тези нововъведения и разнообразие от продукти Sepia brewing продължава да утвърждава своето място на пазара и да допринася за развитието на крафт бирата в България. Наздраве!