Пълния текст четете в летния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Buenas Deli. |
Всяка втора част от даден разказ предполага, че читателят вече е запознат с първата. Ако не е такъв случаят, то тук разказваме за остров Горгона в Тоскана - единствената съвременна селскостопанска затворническа колония в Италия, където заедно с отглеждането на зеленчуци, добитък и производството на сирене и мед обитателите й правят най-скъпия бял тоскански бленд за легендарната изба Frescobaldi. Това е и последната стъпка към свободата на излежаващите присъди, които след това се връщат в обществото с придобити умения и заделени пари. Тогава разговорът с избата завърши с директна покана - през юни 2023 ви очакваме на Горгона, за да сте сред първите, които ще дегустират реколта 2022.
Юни дойде, а с него и няколко пищни дни, изпълнени с превъзходно вино, хубава храна, нови запознанства и дълги километри, прекарани в съзерцаване на сразяващо красивата природа на Тоскана. Много се говори за прословутото балканско гостоприемство, но италианците остават абсолютно ненадминати в това отношение и посрещането с чаша пенливо на всяка крачка, придружено от сърдечно разцелуване по бузите, го доказва.
Започнахме с вечеря в Ristorante Frescobaldi в центъра на Флоренция. Няма по-хубав начин да се запознаеш с хора, с които ще прекараш няколко поредни дни, от това да споделите заедно няколко бутилки вино.
Първият пълен ден е отреден за Pomino DOC, което със своите 737 м надморска височина е най-високата винена апелация на Тоскана. В имението (едно от многото им) Castello Pomino Frescobaldi произвеждат пенливата серия Leonia по класически метод и имахме удоволствието да я опитаме във вертикална дегустация, докато ни разказват богатата й история. През XIX век Леония Албици, чиято фамилия е прокудена във Франция от Медичите, се жени за Анджело Фрескобалди. След престой между Шампан и Бургундия Леония проявява
нетипична за контекста на времената предприемчивост
и предлага на Фрескобалди авангардната идея да засадят френски сортове (шардоне, пино блан, пино ноар) на италианска почва с ясната идея да започнат да произвеждат пенливо по метода на Шампан. Резултатът е толкова успешен, че донася на избата златен медал на Световното изложение в Париж през 1878 г.
За да стигнем до Горгона, трябваше да тръгнем от пристанищния град Ливорно. Именно там прекарахме чудна вечер с щедро количество Leonia и легендарния за района специалитет качуко - гъста супа с морски дарове, доматен сос и червено вино. Правилото е, че трябва задължително да съдържа 5 различни дара - по 1 за всяко "c" в името на италиански - cacciucco. За финал - разходка с лодка по внушителните канали на града, чието пристанище е построено от Медичите.
обяд, приготвен от горгонските затворници.
Има нещо сюрреалистично в това да се разхождаш из лозя в компанията на въоръжена охрана. Разбира се, става дума за професионалисти на работа, но екипировката им все пак остава вид предупреждение - намираме се на територията на затвор, чиито жители са попаднали тук след тежки престъпления. Породеният от идеализма ми опит да разговарям с един от затворниците на моя несъвършен италиански беше увенчан с неуспех, след като вежливо ми припомниха, че не е позволено свободно да ги заговаряме без предварително разрешение. Разочарованието беше взаимно, личеше си, че и младежът копнее за нещо различно от това поредните журналисти да се снимат с него.
Kолкото повече се изкачвахме, толкова по-живописна гледка ни се откриваше - насажденията ансоника и верментино, сякаш обгърнати от Лигурско море, ни караха все повече да ожадняваме за предстоящото. Усещането да вървиш през населен остров, чиито обитатели обаче не можеш да срещнеш по пътя, е странно. Срещнахме и крави, и кози и прасета, но не и техните стопани. По-късно щях да видя снимките им на фотоизложба в малката галерия, скътана до кея, и да затвърдя убеждението си, че връзката човек - природа е висша форма на терапия.
След продължителната разходка се върнахме в началото на острова, където на просторна тераса с изглед към морето ни очакваха за обяд. Най-накрая видяхме част от затворниците, които бяха разпределили ролите си на готвачи и сервитьори. По езика на телата им, по искрения израз на лицата им се четеше колко много искат да се постараят да впечатлят нас, непознатите, със своя труд. Общуване с външния свят, което им се случва само веднъж годишно, докато не изтекат присъдите им.
"Всяка година се чувстваме все по-горди, а настоящата реколта е особено специална - тя поставя началото на второто десетилетие на нашия социален проект", започва с обръщението си маркиз Фрескобалди, докато ни наливат виното с етикет Gorgona 2022. Етикетът на бутилките е различен всяка година, винаги разказващ историята на животните и растения, обитаващи острова. За 2022 е посветен на дивите орхидеи, цъфтящи тук в толкова много разновидности.
Следва да се запознаем и със съдържанието на бутилката.