Този текст е част от зимния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в Elephant Bookstore, Wonderland Desserts & Cocktails, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya. |
Още лятото на 2022 ви обещахме, че ще продължим да ви представяме новите и забележителни заведения, които отварят в града под тепетата. Забелязваме няколко интересни тенденции от началото на годината.
Хотел + ресторант = 2 в 1 |
През юли врати отвориха другите два хотела във високия ценови клас - четиризвездният DoubleTree by Hilton и петзвездният The Emporium Plovdiv MGallery. В първия още тогава заработи и италианската тратория Il Monte, в който посетителите му могат да се наслаждават на ароматно кафе, домашно джелато, подбрани вина и просеко. Главен готвач е роденият в Генуа Кристиано Маросо, който по време на обучението си в кулинарно училище е работил с различни малки италиански ресторантчета. След това придобива опит из Южна Америка, Африка и Азия.
Към най-новия хотел с пет звезди в Пловдив - The Emporium - отново отваря врати премиум версията на вече познатия Torro Grande. Тя носи името Torro Premio и се намира на втория етаж над заведението, делящо с хотела сградата на бившия универсален магазин "Евмолпия". В стилното място клиентите ще могат да опитат традиционни европейски рецепти с авторски и модерен прочит. Целта на собствениците е елегантната обстановка да се възприеме както за романтични, така и за бизнес поводи. От заведението обещават да оповестят специална изненада на предстоящото откриване през януари.
-
Torro Plovdiv
Doughnuts под тепето |
Brunch time |
Ново място с такава насоченост е Dealicious Coffee & Food. То отвори врати през април и нетипичното при него е местоположението му - в район "Южен". Обикновено сме свикнали да откриваме подобни нестандартни кътчета в централната градска част и около "Капана", но вече и в тази част на града пловдивчани могат да пият чаша спешълти кафе или да хапнат яйца "Бенедикт".
Макар и да не е ново място, ATLAS House & restaurant, в самия център на Пловдив, предлага през уикендите незабравими брънч изживявания на втория си етаж, тук се откриват френските класики Крок Мадам и Крок Мосю. Понякога има и музикален съпровод на арфа на живо.
Друго място извън идеалния център на града, в което пловдивчани се наслаждават на специални уикенд моменти с приятели, е Pizzeria Speciale. Освен пици, разбира се, там също правят палачинки, мекички, принцеси и топли банички.
Като говорим за брънч, не бива да забравяме и за един от победителите за 2018 г. в категорията "Нова вълна - Брънч-ресторант" от годишните награди на "Бакхус", Multi Culti, чиито собственици Тодор и Мелиса споменахме по-горе в контекста на новото им начинание Valere. Първото им заведение е в кв. "Капана" и там от петък до неделя пловдивчани и многобройните туристи из цветния квартал могат да се насладят на английски мъфин или вкусни палачинки.
и още |