Ути Бъчваров, Джовани Балдантони и Яна Иванова вече разказаха какво ще готвят (а и защо е специален розовият домат), но те не са единствените готвачи: посетителите на еднодневния фестивал в центъра на София ще бъдат зарадвани от богата палитра от неустоими кулинарни вълшебства.
Какво: Фестивал на розовия домат
Дата: 03.09 от 11 до 17ч.
МЕТРО Академия |
Шеф Юри Велев е ръководителят на МЕТРО Академия и е част от екипа й от 2014 г. Има дългогодишен опит като главен готвач и управител на ресторанти в редица хотелски вериги, сред които хотел "Витоша", InterContinental, Kempinski, Marriott и други. Специалист е в областта на италианска, френска, средиземноморска кухня и барбекю.
-
Юри Велев
снимка:
-
Веселин Дойков
снимка:
Веселин Дойков завършва с отличие HRC Culinary Academy през 2016 г., специализирал е "Печива и сладкарство" в престижни ресторанти в Англия и Германия, а в България е бил част от екипа на едни от най-уважаваните ресторанти в София - Talents и ANDRè под ръководството на Андре Токев, а днес негов ментор е шеф Юри Велев. И въпреки че името на Веселин Дойков го свързват по-скоро със сладкарските му умения, актуалното му вдъхновение е не друго, а именно българският розов домат. Ето какво двамата ще направят с него:
Предястия: розови домати с краве сирене; бобена салата със смилянски фасул и реселешки лук
Основно: карначета и кюфтета на скара (собствено производство от охладената витрина на МЕТРО)
Десерт: чийзкейк с крема сирена и сладко от розови домати
CAI (Culinary Art Institute) |
-
Станислав Кубарев
снимка:
-
Хю Бутен
снимка:
Ето какво ще сготвят двамата:
Десерт: пяна от розов домат, босилек и доматено конкасе с карамелизирано масло във вафлена фунийка
Лиани |
-
Иван Ангелов
снимка:
Иван Ангелов от ресторант и детски кът "Лиани" се запалва по кулинарията от своята баба. Стажът му преминава през традиционна българска и френска кухня, и изучава изкуството на пиците, докато пътят му не го отвежда в ресторант Лиани, където днес той е главен готвач. Един от основополагащите стълбове на заведението е да предава традициите и автентичния вкус от поколение на поколение и да възпитава хранителни навици у малки и големи. Ето какво Иван Ангелов и неговият екип ще приготвят на място:
Предястия: печена капия с доматен сос, пълнен розов домат с български сирена
Основно: печен джолан на бавен огън
Crazy diamond |
-
Николай Ангелов
снимка:
Предястия: хумус с моркови, куркума и копър; домашен катък с печени червени чушки, орехи и доматена пяна
Основно: селска лятна манджа с козе сирене
Напитки: скрежина с розов домат, домашна лимонада от смокини