За първа година се проведе конкурсът "Бар на годината, Бакхус", където бяха връчени наградите за най-добрите барове в страната. Събитието се проведе на 30 март в Sofia Event Center и представляваше бар-шоу, където 10 от най-култовите барове в България приготвяха авторски коктейли.
Ето и победителите в отделните категории:
Категория "Коктейл-бар" The Cocktail Bar, София Категория "Ресторант-бар" Щастливото прасе Food & Cocktails, София Категория "Дебют" Dsquared 2 Cocktails & Lounge, София Категория "Бар на читателите" Tequila BAR Funky Monkey, Велико Търново |
Оценяване:
Системата на оценяване е взаимствана и адаптирана от европейския конкурс MIXOLOGY BAR AWARDS. Специално събрано жури от доказани професионалисти в бранша, съвместно с екипа на "Бакхус", са изготвили критерии за оценяване и са номинирали широк списък от барове в страната, които ги покриват. Финалният списък се оформя от журито и резултатите от анкета проведена сред 80 души бармани, собственици на барове, вносители, дистрибутори и други, тясно свързани с бранша.
Критерии:
Ключов фактор е барът да има професионално авторско меню, качествена селекция от продукти, да се използват сезонни и пресни съставки, гостоприемство, отношение към клиента и постоянство в предлаганата услуга. Повечето барове спадат в основната категория "Коктейл бар", категорията "Ресторант-бар" все още не е силно застъпена, но е световен тренд с потенциал за разрастване и "Бакхус" иска да насърчи добрите примери в тази област. За категорията е важно ресторантът да има обособена бар зона, както и адекватно за концепцията на заведението коктейлно меню. В категория "Дебют" се отличават барове, които са направили силно впечатление на пазара и са отворили минимум 6 месеца от датата на конкурса. "Бар на читателите" е категория, в която глаусва широката публика онлайн.