За осемнадесета поредна година "Бакхус" раздаде наградите на най-отличилите се ресторанти в конкурса "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino". Те бяха връчени на 31 март на гала-вечеря с 6-степенно меню, подготвено от български и испански топ-готвачи и в партньорство с престижния Баски Кулинарен Център в Сан Себастиан.
-
снимка:
Освен че конкурсът навърши пълнолетие, тази година церемонията съвпадна и с още един чудесен повод за празнуване: Списание "Бакхус" навърши 20 години!
Ето и обявените победители след церемонията по категории:
Ресторант на годината Acqua Panna & S.Pellegrino: - Космос - * Креативна кухня: - aEstivum, Zornitsa Family Estate - - ANDRé - - Niko’las 0/360 - * Световна кухня: - Hamachi-ni, японска кухня - - L’Etranger, френска кухня - * Вкусно място: - Bistrello - - Щастливото прасе - * Дебют 2018: - Manzo - - Tam’s House - * Винена листа и напитки DiVino: - Niko’las 0/360 - * Нова вълна - Брънч-ресторант: - Multi Culti, Пловдив - - Фабрика дъга - * Ресторант на читателите: - Паваж, Пловдив - * Специалната награда "Вечна класика": - Клуб на архитекта - |
-
снимка:
Столичният ресторант "Космос" взе голямата награда. Той бе предпочетен тази година в наистина силна конкуренция заради иновативната си и смела концепция и акцента върху качествените български продукти.
-
снимка:
В категорията "Креативна кухня", която отличава готвачите с най-успешен авторски почерк, тази година бяха връчени три награди: aEstivum, ANDRé и Niko’las 0/360. Това нестандартно решение на журито ясно показва, че нивото се покачва и кулинарната сцена вече може да се похвали с все по-конкурентна среда от кулинарни творци.
-
снимка:
За първа година "Бакхус" дава награда за "Световна кухня". Ресторантите с типична локална или национална кухня стават все-повече и по-разнообразни. Те внасят допълнително богатство и правят кулинарна сцена по-интересна. В тази категория журито е избрало да отличи два ресторанта: Hamachi-ni, японска кухня и L’Etranger, френска кухня.
-
снимка:
Двама са победителите и в категорията "Вкусно място". Ресторант Bistrello направи голяма крачка напред миналата година с нов екип в кухнята и нова концепция и това не остана незабелязано от журито. "Щастливото прасе" пък впечатлява с консиситентно интересно меню и вкусна храна.
-
снимка:
Двама са и дебютантите: столичният Manzo и Tam’s House в Пловдив. Журито обосновава избора си с това, че двете места са много различни като тип ресотранти и като концепция на храната, но и двете имат силни предимства и интересни страни, които си струва да бъдат отличени.
-
снимка:
Наградата в катеогрията "Винена листа и напитки", която за втора поредна година се определя от професионалния екип на DiVino, тази година отива при Niko’las 0/360, като е оценен високо силният акцент върху българските и регионални вина в листата на ресторанта и добре балансирания избор.
-
снимка:
"Нова вълна" тази година е посветена на брънч-ресторантите. В последната година в София и по-големите градове се появиха тематични места, посветени изцяло на идеята за късна закуска. Категорията селектира само заведения, чиято цялостна концепция и меню са организирани около брънча, а не ресторанти, които предлагат и брънч през уикенда. Награди получиха "Фабрика дъга" - едно от първите тематични места в тази категория, което продължава да бъде и водещо в нея, както и Multi Culti в чаровния квартал "Капана" в Пловдив. Той впечатли журито с уют и вкусни предложения.
-
снимка:
За поредна година своята дума казаха и читателите на "Бакхус", които избраха "Ресторант на читателите". За трета поредна година той отново е "Паваж".
Специалната награда "Вечна класика", която е отредена за ресторантите с история и изпитано качество, тази година бе за столичния "Клуб на архитекта".
Kонкурсът "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & San Pellegrino" се провежда вече 18 години. Ресторантите, които участват, са селектирани от екипа на "Бакхус" и са оценявани от журито на конкурса, което се състои от опитни кулинарни журналисти и сътрудници на екипа с богат опит и знания. Ресторантите са оценявани чрез професионално-разработен стандарт, който покрива 20 критерия. Те обхващат цялостното клиентско преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването, съотоношението цена/качество, хигиената и интериора.
Тази година екипът на "Бакхус" за първи път въведе и нов елемент в селектирането на ресторантите, като се допита до широк кръг от 100 души от кулинарния бранш - готвачи, предприемачи, доставчици и партньори на ресторантьорския бизнес, кулинарни инфлуенсъри и гурмани, маркетинг специалисти. Мнението на тази професионална публика е взета предвид в процеса на селектирането на ресторантите.
16, 23, 02 Април 2019, 16:23
А сега малко за наградите.
Първото неприятно впечатление беше, че победителите бяха по 2-3 на категория. В резултат на това 70% от номинираните си тръгнаха с награда. Награди имаше и извън официалните, но за това по-нататък.
Това изигра лоша шега с наградата на Мастъркард, чиято идея беше екипът победител да вечеря и опита всички ястия на собствения си ресторант. Малко странна идея, т.к. във всеки уважаващ себе си ресторант екипът трябва да е опитал и познава цялото меню.
Второ е поредната награда за L'Etranger. Имам чувството, че са [...]
Read the full comment абонирани или имат някаква връзка с журито. Бистрото не се е развило особено в годините. Да не говорим крайно неподходящото изказване на собственичката, което абсолютно отразява и неособено приятните впечатления от обслужването от гледна точка на клиента (арогантност, неприязън, игнориране). И да, сигурно поне 40% от гостите на вечерята се ужасяват да ядат охлюви. Но това трябва да се уважава и да се търси решение, а не да се осмива и да се сипят подигравки. Все пак не сте на маса с колеги да си разказвате анекдоти, а пред настоящи и потенциални клиенти.
Последното е наградата за „Вечна класика“ (ако не бъркам) за „Архитекта“. Така и не разбрах това награда ли беше или порицание, понеже менюто и мястото са застинали някъде сред страниците на рецептурника на Блкантурист. От доста време не стъпвам там, защото ми омръзна от зеленчукова лазаня с картофи и цвекло.
@)----,--'--
+3
15, 43, 02 Април 2019, 15:43
„Млечно агнешко от Валядолид с диви гъби“
Перфектно! Абсолютна репликаца на специфичния вкус на cordero lechal de Valladolid. В хрупкава коричка, ултрафин хрускав чипс, богат ароматен сос от печеното. Личеше си, че ястието идва директно подготвено от Испания и само довършено за поднасянето. Нищо оставено на случайността. Виктор Мартин с току-що спечелена звезда Мишлен и ресторант с 25 места, беше направил невъзможното за да сервира нещо качествено на 300 души. Виното (розе от бели и червени сортове от същия регион) беше чудесно. Макар и не толкова подходящо за агнешко според мен, можеше да се пие само [...]
Read the full comment за себе си.
„Портокал, шоколад и иберийски емоции“. Вкусово – перфектния завършек на вечерта! Презентацията обаче (и по личното признание на Фран) не беше на ниво, което го отдаван на мащаба на събитието. Както и това, че в представянето беше декориран със злато, а при поднасянето – не.
@)----,--'--
+3
15, 30, 02 Април 2019, 15:30
„Чангуро краб с традиционен баски боб“ също имаше своите проблеми. Да не говорим, че използваната ферментация беше трудна за масовия вкус. Но оценявам усилието и намигването към забравените български традиции при използването на ферментирали продукти и постигнатия фюжън между баски и български вкус.Разочарованието беше виното - Риоха резерва 2012. Виното определено беше преминало своя пик и не ставаше за пиене. Така и го оставих.
„Качамак със сланина Иберико, блек ангъс сесина, български соев сос от ферментирал смилянски фасул, мариновани зеленчуци, цвик и масло бьор ноасет“. ПЕРФЕКТЕН!!! Никога не съм бил почитател на качамака, но този беше [...]
Read the full comment невероятен. Лек, пухкав, вкусен. Комбинацията с пукана сланина (чичаронес на испански) – идеална. Единственият недостатък, от който някои се оплакаха (но не и аз) беше голямата порция (?!?). Македонското, с което беше поднесено вино беше превъзходно и определено си заслужава получените оценки. Кой пил – пил, няма да има друг шанс да го опита.
@)----,--'--
+3
15, 21, 02 Април 2019, 15:21
Бих искал да споделя впечатленията си от вечерята колкото може по-обективно.
Първо за обстановката - много стилно и приятно, за разлика от някои предишни пъти. Единственият проблем беше възсинкавото осветление, от което червеното вино имаше пепелен цвят, розето прозрачно, а самата храна при липса на червено изглеждаше странно.
От менюто очаквах повече. Първото ястие беше (извинете за израза) отвратително. Студено, поомекнало, безвкусно. Явно авторът тотално не беше преценил мащабите на събитието – едновременно сервиране на 300 порции. Да не говорим и липсата на респект към основния продукт, т.к. вкус такъв нямаше - [...]
Read the full comment сбирщайн от (уж) качествени продукти, но нито един разпознаваем в рецептата. „Оризово тесто пълнено с преса иберикa бейота, скариди и подправки, поднесено върху биск от скариди, шери, тонкацо с боровинки и чипс от хамон“?!???!
Гост-готвачите от Испания имаха проблеми с оборудването и подготовката, но въпреки това представиха прилични ястия. Като минус бих определил разминаването в презентацията на ястието пред камерата и реалността в чинията. Явно е трябвало да се решават оперативни проблеми в последния момент.
Треската (бакалао на испански и останало непреведено в менюто) беше прилична, но нищо особено. Между другото не знам защо в България не се продава осолена треска. Според мен липсваха „въздух от магданоз“ и шафраненото айоли. На курса Джорди Морера добре го обясни (зехтин и чесън), а не както масово наричат айоли майонезата (с яйце!) с чесън.
@)----,--'--
+3
Най-четени статии // за Ноември
Реклама »