Ресторант ANDRé, Победител в категорията "Авторска кухня"
Андре Токев и авторска кухня, авторска кухня и Андре Токев. Взаимно заменяеми понятия на сравнително младата българска кулинарна сцена, в която се радваме да приемаме нови и нови имена, но учителите им все още си остават постоянно присъствие и ненадминати професионалисти. Радваме се, че отличието в тази категория бе отсъдено на шеф Токев, защото историята познава не един и двама специалисти, превърнали се в селебритита, които изоставят професията си за сметка на медийната слава. Незнайно как, но шеф Токев успява да не слиза от екрана и едновременно с това да е еднакво добър и в кулинарна битка с 6-степенно меню срещу италиански шеф от ресторант със звезда "Мишлен", и като автор на рецептите за гурме сандвичи на верига бензиностанции. Плюс сериозната задача да премести едноименния си ресторант там, където заслужава да бъде - в центъра на София, в къща с история и аристократично усещане, но в модерен прочит.
И ако шеф Токев има мисия отвъд усъвършенстването на понятието "авторска кухня", то със сигурност тя е отглеждането на следващото поколение кулинари перфекционисти, с които родната ресторантьорска сцена да премине от първите седем години в по-зрялата тийнейджърска връзка. Затова е добре да имаме за съмишленици хора като него, с които "да вдигаме нивото" и като форма, и като съдържание.
Тази статия е от новия брой на списание "Бакхус". Повече информация за него може да намерите тук. |