Нека припомним: лютото отваря рецепторите, настройва сетивата към други вкусове, подобрява апетита, вдига имунитета и е носител на огромни количества витамин C.
Също: когато ядем люто, в мозъка ни първо се активира центърът за болка, а после се отделя ендорфин, който се опитва да я успокои. Затова лютото е щастие.
Това ни разказваха Александър Кюркиев и Боряна Божилова, когато преди четири години създадоха малката си ферма за индийски и мексикански люти чушки в Кокаляне. Там отглеждат Habanero, Chocolate Habanero, Fatali i Cayenne, Smoked Paprika, Piri Piri, Naga Masala, Jamaican Jerk, Cayenne, Chipotle Morita и други, като повечето сортове надхвърлят 1 млн. сковила (за сравнение - българската "Шипка" е с 50-60 хиляди сковила).
От днес фермата може да се похвали с Chilli Hills Farm Shop - първият специализиран магазин за люти продукти. |
Тук първо ще може да опитате всеки от продуктите, както и да си купите разсад или плодове направо от фермата. В магазина ще се провеждат и редовни дегустации и курсове по градско земеделие.
Chilli Hills Farm имат и мисия: да върнат и популяризират в България сорта Bulgarian Carrot. Това е единственият сорт българска люта чушка, която е позната извън пределите на България. |
А другата мисия на екипа Chilli Hills Farm е изписана на стената на стилния им магазин: Spice Up Your Life!
Магазин Chilli Hills е на Солунска 29. Повече информация може да откриете на фейсбук страницата им:
https://www.facebook.com/ChilliHillsFarm/?ref=br_rs
-
снимка: