За втора година български ресторанти се включват в най-голямата френска вечеря.
Френската храна не е това, което поглъщаме, а това, усвояваме с всичките си сетива, пише Александър Дюма в своя "Голям кулинарен речник".
Вече четвърта година светът кимва в съгласие с думите на писателя, както и си припомня, че ресторантът е френска творба, че Франция е тази, която превръща храненето в културен феномен, а гастрономията - в изкуство.
Това става на 21 март, на Goût de France, когато Франция кани света да седне на нейната маса.
В днешния си вид, вече като Goût de France, тя е на пет континента и в над 150 държави.
Тази година ще се включат над 3000 ресторанта. Специално за изданието през 2018 г. Ален Дюкас предложи да се почете паметта на починалия през януари Пол Бокюз, като в менюто си ресторантите включат някоя от неговите рецепти.
Избраните ресторанти кандидатстваха за участие още през ноември миналата година. Международно жури, сред членовете на което са Томас Келер, Жоел Рьобушон, Ги Савоа
Ето и българските избраници: за София те са Talents и L’Etranger, за Варна - By the sea и Bistro Europe, и за Пловдив - Raya и Salt&Pepper. Разбира се, и посолството на Франция в София ще почете датата. |
В тези ресторанти, и на този ден, всички заедно ще празнуваме френската храна, ще говорим за това как за всеки ден от годината Франция си има различно сирене, че си има закон за багетата, че първа в света забрани супермаркетите да изхвърлят храна, че от 1411 г. охранява високите си стандарти на храната, както границите си, и изобщо - че ни учи как всеки обяд и вечеря са едно малко чудо.
À Table!
01, 00, 15 Март 2018, 01:00
любими френски ястия:
boeuf bourgignon (винен кебап)
blanquette de veau (телешко бял сос с гъби)
и един много дълъг списък тарти и сладкарски произведения