Gambero Rosso, еквивалентът на гида Michelin, наричан и италианската гастро-Библия, пусна годишната си карта на най-добрите места за пица в Италия. Редакторите на справочника отбелязват, че все повече представители на поколението милениум се интересуват от занаята и тайните на правенето на традиционното ястие.
54 пицарии са наградени с най-престижното "Tre Spicchi" - три парчета, включително 12 нови. Най-много наградени има в Кампания, следвана от Тоскана и Лацио. |
Има и награди в по-специфични категории: според журито на гида най-добрата десертна пица е в ресторант Pepe e Grani в Казерта, в който тестото се гарнира с кайсии, лимонова рикота, лешници и мента.
В Brisa Forno в Болоня дават най-вкусната "pizza al taglio" - пица на парче, а най-удачният подбор на вина и бира е в Gusto Madre в Кунео, Пиемонт.
Картата може да разгледате тук:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1s1S9vol7ohZhrQbqEZedzDPz044&ll=42.0187640069568%2C11.695231349999972&z=6