Тази година Пловдив се открои силно като кулинарна дестинация в България - "Хеброс" е "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino". Пловдивският ресторант спечели и втора награда - за "Най-добро обслужване". Всички номинирани и победители в конкурса бяха обявени вечерта на 30 март на специална галавечеря, наречена "6 - Церемония на сетивата".
Kонкурсът се провежда вече 16 години. Ресторантите, които участват, са селектирани от 15 членно жури, което е съставено от специалисти в различни области, които са обединени от общата си страст към хубавата и качествена храна и умението да анализират преживяването си в ресторанта като клиенти. Кулинарни журналисти и блогъри, собственици на кулинарни училища за любители, хора с академичен профил, експерти от туристическата индустрия, кулинарни пътешественици. Тази година зад методологията на оценяване и критериите застава и тричленен борд от кулинарни и вино експерти. Това са Андрей Стоилов, Александър Скорчев и Робин Вилларреал.
"Две думи имат особено значение за голямата награда Ресторант на годината: Баланс и консистентност", казва председателят на журито Ани Коджаиванова. "Журито търси баланса не само в чинията, но и в цялостното преживяване: Ресторантът на годината трябва да предлага не просто много добра, качествена и вкусна храна, но и високи стандарти в обслужването, приятна атмосфера, добро съотношение качество/цена, добра листа с напитки. Оценката на журито и борда на журито показва, че "Хеброс" е отговорил в най-цялостна степен на тези очаквания. Редом с това оценките показват, че ресторантът се е отличил и с консистентност, т.е. показал е стандарти и способност да поддържа постоянно качество. Оценяваме високо и усилията на "Хеброс" за развитие на устойчиви практики и за повишаване на винената култура на клиентите."
Останалите победители в различните категории са:
- Niko’las 0/360 в категория "Дебют 2016"
- Кирил Стоев от ресторант Niko’las 0/360 в категория "Млад готвач", организирана съвместно с HRC Culinary Academy и Кариери
- Meat в категория "Нова вълна"
- "Паваж" в категория "Вкусно място" и "Ресторант на читателите"
- "Преди 10" в категория "Устойчива концепция "Метро"
- Grape Central в категория "Напитки и винена листа"
- Lazy в категория "Авторска кухня"
Партньори на Бакхус в организацията на конкурса са:
Генерален партньор Acqua Panna & San Pellegrino, Авенди
Основен партньор: Метро кеш енд кери България
Партньори:
Авенди Hennesy
Fine de Cognac, шампанско Veuve Clicqout
Трансимпорт водка Beluga Noble, вино Zelanos Rosé Pinot Noir 2015, Valley of the Roses, Bulgaria; Esporão Reserva Branco 2015 Alentejo Portugal DOC; Rocca di Montemassi Sassabruna 2013 Maremma Toscana DOC; Antoine Moueix Château Grand Renom, Bordeaux Supérieur 2014
Перно Рикар България - Chivas Regal 12 г. уиски
Volkswagen
Подправките Kotanyi
Организационни партньори: Red Devil Catering, фирма Томеко, HRC Culinary Academy и Sofia Event Center