Накратко: в La Casa Iberica може да пазаруваме сирена, колбаси, консерви, зехтини, вина, да пием кафе, да пием вино, да хапваме сандвичи или малки мезета.
Кафето е Dabov, предлагат се и пет вида висок пакети със същата марка от по 200 гр.
Сирената и колбасите се движат между средния и високия клас. Тук има по-рядко срещащия се хамон иберико, 7 вида чоризо, колбаси в естествено черво от типа на бахура, като над 90 % от тях са от свинско.
Сред интересните сирена са Artequeso и Cerrato - и двете са носители на медали от световни специализирани изложения или Flor Esgueva, което зрее в овча кожа 8 месеца. Тук е и Boffard, сиренето, най-малкото с интересна история. Свързана е с мосю Клод Нполеон Бофар, който някъде в края на 19 век решил да напусне Франция. Търсел по-зелени и тучни пасища от другата страна на Пиринеите. За негов, а и за овцете му, късмет, ги открил, и така основал първата къща за сирене в Испания - La Reinosana. Две години по-късно тя става официален доставчик на монархията по волята на Алфонсо XII. Овчето сирене с цвят на слонова кост отлежава минимум осем месеца и в различните етапи на зреене се маже с най-високо качество зехтин. Обявено е за един от топ десеттте продукта на Испания. Препоръчва се да се поднася на тънки като цигарена хартийка парченца. А за да е пълно щастието - с капчица зехтин.
Предлагат се и сладка за сирена - от печени зелени чушки, например, зехтини, включително и най-добрият за 2015 г. - O-med от Гранада. Вината са от ниския среден клас, тук е и много хваленото за цената и качеството си Borsao.
Ще има отворени 5 вина на чаша, цената им ще е между 2 и 6 лв.
Може да предположим, че мястото ще бъде особено привлекателно през летните топли вечери: на маса или на бара, с чаша вино под уханните липи на "Сан Стефано".
понеделник - събота от 8.30 до 20 ч.
неделя - от 10 до 20 ч.
-
снимка: