По професия съм фотограф, но преди няколко години започнах да практикувам морски риболов от брега и вече не мога да живея без това хоби.
Въпреки че предпочитам да ям риба хваната от мен, често си избирам и риби от магазин. Мидите и скаридите обикновено от "Пикадили", а рибата от "Метро", също и от едно магазинче на ул. Иван Асен до кино Влайкова - когато има риба в морето, там винаги ще я намерите прясна.
Гледам да не купувам големи риби. Избягвам и такива от ферма, заради неестествения вкус. Предпочитам сафриди, сардини, малки скумрии, лефери, те винаги са диви.
Обръщам внимание на хрилете и очите. Червените хриле и ясните очи, означават прясна риба.
Един грък ми каза, че рибата може да стои три дни само в лед. Все пак, ако решите да замръзявата прясна риба, отстранете хрилете. Те са най-кръвоснабдени, оттам процеси на гниене и неприятна миризма.
Споделям две прости и лесни морски рецепти, с които да посрещнем Никулден.
Малки рибки на фурна
-
снимка:
Може и да ги комбинирате. Количество, колкото да покрие дъното на тава.
• Рибите
• 15 бр. чери домати, срязани на две или смачкани
• 1 скарида за аромат
• 3 скилидки чесън
• 1 глава лук
• 1 щипка семена от див копър
• 2 бр. дафинов лист
• Студено пресован зехтин - обилно
• 2 щипки морска сол
• 2 щипки прясно смлян черен пипер или пипер меланж
• 1 връзка пресен копър за поръсване
Начин на приготвяне:
Слагам на дъното на тава хартия за печене. Поливам със зехтин и нареждам листата дафинов лист. Рибата я овкусявам с подправките (сол, пипер, семена от див копър). Слагам я в тавата. Идва ред на доматите, смачканите скилидки и нарязания лук, които нареждам между рибите. Поръсвам с каквото е останало от подправките, намирам място на скаридата, заливам обилно със зехтин и пека за 30-40 мин. на 180 градуса.
Може да я печете покрита, аз избрах другия вариант.
После поръсвам с копър и сервирам задължително с хубав хляб, соса е...
Купа с миди и скариди
-
снимка:
• Скариди 15-20 бр.
• Миди - 15 - 20 бр.
• Каперси - 15 бр.
• Чесън - 3-4 смачкани скилидки
• 1 ч.л. семена от див копър
• 2 щипки черен пипер, прясно смлян
• 1 щипка морска сол
• 150 мл. бяло вино
• 20 чери доматчета
• Листа пресен копър
• Червен лук
• 100 мл. студено пресован зехтин
Съвет: не купувайте миди, които са отворени, както и не консумирайте такива, които не са се отворили след готвене.
Начин на приготвяне:
Една рецепта със силно морско присъствие, може да послужи като сос за паста или да се консумира директно. Случва се лесно, бързо и на силен огън.
Загрявам зехтина, мятам скаридите, изчаквам малко и добавям чесъна, каперсите, семената от копър и черитата, смачкани или нарязани на две. Време е за сол и пипер. При почти сготвените скариди, слагам мидите и виното, когато алкохола се изпаряви похлувам тенджерата с капак.
След като мидите се отворят са готови за сервиране.
Поръсвам със свежия копър и малко пресен червен лук. Чаша анасонова напитка и добър апетит.
Най-вкусната риба е тази, хваната от вас. Наздраве.
13, 01, 12 Декември 2016, 13:01
Лефер на фурна!? Не го казвайте или показвайте рецептата по морето, че ще Ви се смеят...
"Ние никого не сме освобождавали. Дори самите себе си не можахме да освободим, макар че четири тежки военни години се надявахме на това освобождение. Даже казвахме: “След войната – ако доживея – целият живот ще бъде по новому”. Не се получи. Нито през 1945-та, нито през 1991-ва." Елена Бонер, лейтенант от медицинската служба на съветската армия, ветеран и инвалид от Великата отечествена война, съпруга на Сахаров.
+1