XIX век, един предприемчив селянин от Куртово Конаре внася технологията за производство на червен пипер. Малко след това от Цариград носи първото семе за домати. И така се превръща в легенда. Александър Димитров стои в основата на куртовската капия и куртовския розов домат.
Век по-късно зората на демокрацията се отразява пагубно на консервната промишленост в района. Селяните от Куртово Конаре се чудят как да съхранят традиционните производства на чушки и домати. Хрумва им да направят кулинарен фестивал. Така едновременно ще рекламират и ще продават домашната си лютеница с онзи специфичен вкус на пушек.
През 2016 г. е осмото му издание. В първия уикенд на септември, около селското читалище мирише на печени чушки. Всички местни производители участват в конкурса за най-добра лютеница. Надпреварата е оспорвана, а зрелището гарантирано. Куртовският розов домат има особена сладост и тънка ципа. Заради това в лютеницата не се слага захар, а когато я опитваме, се връщаме във времената на "Неочаквана ваканция". Има поне двадесет различни причини, за да предпочетете Куртово Конаре. Поне толкова са рецептите за различните видове лютеница – едро смляна, фина, с патладжани или моркови, дори с ябълки от местния сорт "куртовка". Има и от така наречената "лютивка", която все по-малко се харесва от младите. Явно вкусовете през поколенията се променят, защото ЛЮТеницата вече не е никак люта. Подправките за класическия ѝ вариант са познати – кимион, черен пипер, сол и олио. Направата отнема известно време, при добра организация една партида от стотина буркана може да се произведе за три дни с много ръчен труд. Това оправдава и високата цена на бурканчето.
"Фестивалът на чушката, домата, традиционните храни и занаяти" в Куртово Конаре е нещо повече от поредното кулинарно събитие. Той дава шанс на една стара традиция да живее сред новите поколения. Прави и връзката между селяните от поречието на река Въча и хората от големите градове. Къде другаде може да се опитат толкова много характерни ястия – доматена супа, задушен телешки джолан по селски, пълнени чушки с булгур, пълнени домати с ориз.
Секретарят на читалището Емилия Шушарова казва, че интересът към събитието е огромен.
От цялата страна идват хора, които търсят да купуват на едро домати и чушки, за да си правят домашна лютеница. През 2014 г. местният розов домат и ябълката "куртовка" са вписани в Световната съкровищница на вкусовете. Наскоро в една от градините на селото бил открит и местен сорт фасул, наричан от ботаниците "Лунен боб". В Куртово Конаре го наричат "Попски фасул". От него става чудна салата, която също може да опитате по време на фестивала. Куртово Конаре е по средата на пътя между Стамболийски и Кричим. В близост до царския дворец "Кричим", който също може да се посети.
-
снимка:
17, 25, 29 Септември 2016, 17:25
Лютеницата е основно ястие в България. С лютеница цяла зима се изкарва, даже е диетично. :-)
-1
11, 19, 23 Септември 2016, 11:19
Розовите домати са най-безвкусни според мен, изключваме естествено хибридите. Вкусът на доматите е в течносттта около семките, там се съдържат глутаматите, които носят така наречения "умами" вкус, типичен за домата. Хубавият домат е не само сладък, но и кисел от специфичното кисело на въпросната желеподобна течност. Комплексът от двата вкуса е важен. Доматите за супермаркетите се берат зелени и нямат нито сладост, нито умами, само кисело от неузрялост. В розовите домати има много сладост, но почти никаква киселинност и умами. Супермаркети и търговци ги налагат, защото не са кисели като зелен домат, дори и когато са зелени.
[...]
Read the full comment /> Най-наситен и хубав доматен вкус имат черните сортове, червените чери домати, както и някои оранжеви.
А хубавата лютеница се прави само от чушки или не повече от 10-20% домат...
Толкова за "културата ни хранене". Че в Куртово Конаре тя липсва не ме учудва, ама Бакхус уж трябва да са на по-високо ниво
-2
20, 20, 19 Септември 2016, 20:20
Ето от къде идва наднорменото тегло и затлъстяването на нацията.
-2 +2
17, 53, 14 Септември 2016, 17:53
Миналата седмица затворихме около 100-на буркана лютеница от градината на майка ми.Домати , чушки и патлажан - всичко собствено производство. Децата облизаха тавата.Тази седмица престои туршията в най-различни варианти. царска , проста , с марината и без , с камби и моркови. Сладката от ягоди , череши , сливи и праскови отдавана са готови. Другата седмица подкарвам гроздето за вино и ракия. Между другото от сините сливи стана страхотна ракия.
+5
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »