В центъра на София от няколко месеца работи ново заведение, единствено и само за пици, създадено от италианци, като за италианци. Ако Leo’s и La Bottega позагубиха форма в последните години, вкусната La Campanella e все така ситуирана на паркинг, а затварянето на Osteria da Rado преди година остави пробойна в хранителната верига на града, то Olio D'oliva се явява достойна алтернатива.
Pizzeria & Stuzzicheria (втората дума се произнася стуцикерия, идва от stuzzicherie - разядки) Olio D’oliva се намира на ъгъла на ул. "Цар Самуил" и бул. "Тодор Александров", което я прави двойно специална - в този район изборът на цивилизовани, чисти и вкусни места не е голям.
Персоналът е само от един човек - симпатичен млад италианец със забележителни хипстърски мустаци, който посреща с "Добър вечер" на почти чист български, но после с усмивка уточнява: "I don't speak Bulgarian". Менютата са на български, английски и италиански.
Тук се предлагат само пици. Няма паста, няма салати, няма предястия.
Пиците са разделени на две групи - червени (с доматен сос) и бели (без домати). От класическата "Маргерита" (400 грама, 6.90 лв.) и "Маринара" (5.90 лв.) до римската - "Качо е пепе" (пекорино романо, моцарела, черен пипер; 400 грама, 11.90 лв.) + четири гурме пици (12.90 лв.) - с картофи, с пистачо или с рукола и чери домати.
Може да изберете дали пицата ви да е с брашно 00, лимец, камут или растителен въглен.
В менюто, което, държим да отбележим, е много грамотно написано, се споменава, че за приготвянето на пиците сe използват най-добрите брашна, а втасването на тестото продължава между 36 и 48 часа.
Отношението към по-качественото и по-здравословното си личи и по селектираните продукти, част от които са био.
Бутилка вино (има и органично) от стегнатия винен лист струва между 21 и 25 лева, чашата е 4.00 лв. Освен по-обикновените бири, тук се предлагат няколко варианта на италианската занаятчийска бира Losa (500 мл/9.00 лв.)
Десертите са три, ние харесахме най-много тирамисуто (5.50 лв.).
Вкусът е субективно нещо, особено, когато става дума за нещо толкова универсално любимо, като пицата. Затова няма да се произнасяме категорично за броя звездички, които пиците на Olio D’olivа заслужават. Като цяло съставките и топингът са добри, но тестото е доста далече от неаполитанския идеал. Солта и брашното са в повече, за това свидетелства и страшната жажда след вечеря (опитайте италианската вода Dolomia, пристига в тумбеста стъклена бутилка, способна да разпали колекционерска страст).
Съвсем в духа на въглехидратния пир, на подложките под чиниите стои цитат от Вирджиния Улф: "Човек не може да мисли, обича и спи добре, ако не е вечерял добре."
В Olio D'olivа със сигурност ще се нахраните добре. За всичко останало има самолетни билети до Италия.
P.S. Заведението е популярна take-away спирка. Затова има специални предложения за вкъщи - във вторник вечер, четвъртък вечер и събота следобед - две пици на цената на една.
ул. "Цар Самуил" 60
0899121855, 02/9860854
www.oliodolivapizzeria.com
13, 51, 26 Юни 2017, 13:51
Бях един път наскоро и си тръгнах ужасно.......натъпкан и доволен!Пиците са едни от най-добрите,които съм ял.То,все пак е въпрос на вкус.Тестото е средно дебело,но добре опечено и вкусно.Леко е пресолено.Препоръчвам горещо-аз ще ходя днес отново!А колкото до неаполитанските пици-пред месеци бяхме 8 човека там и ядохме поне на 6 различни места,включително и най-скъпата и известна.Ужас!Тестото им е много дебело и направено на вкус нещо средно между мекица и катма.Меко и жилаво.Дъвчеш и се питаш "Аз ли съм тъп или ..."!?И на никой не му хареса.
-1 +1
13, 19, 11 Октомври 2016, 13:19
Пиците не са нищо особено. В София все още няма неаполитанска пица.
Локацията на заведението не е добра. Бях там три пъти, и всеки път нямаше други клиенти.
-1 +1
Най-четени статии // за Ноември
Реклама »