Когато преди три години Обединеното кралство честваше 80-годишния юбилей на кралица Елизабет Втора, светът запомни няколкодневните масови тържества. Други 99 души, родени на същата дата, обаче ще запомнят събитието и със специалния празничен обяд, на който кралицата ги покани, като лични гости. Настанени в разкошната бална зала на Бъкингамския дворец, стоте рожденика споделиха кралското обедно меню от говеждо филе, лимонов сладкиш и вино ризлинг.
Дворцовата традиция на майсторски приготвени ястия от говеждо, предназначени за избрани особи датира още от Средновековието. "В говеждото има канела, хвойна и захар, а в хляба – сандалово дърво" – пише в хроника от 12 век участник в средновековен пир. И макар разликите в епохи и подправки, говеждото, което е било вкусно в древността , е такова и днес.
Ценено заради ниското ниво на мазнини, високото съдържание на желязо, магнезий, фосфор и цинк и не на последно място, като добър източник на витамин В12, говеждото се определя по цвят и възраст на животното.
Според последните европейски законодателни разпоредби (Регламент 361/2008) "месо от малки телета" се добива от животни до 8 месеца; "телешко месо" – от животни между 8 и 12 месеца; "говеждо" е месото от животни над 12 месеца. Добро е говеждото с яркочервен цвят и мраморно инфилтрирана мазнина с цвят на слонова кост. Освен по възраст, количество мазнина, цвят и текстура, говеждото месо се оценява и според степента на отлежаване (зреене). В миналото този процес протичал на цял труп преди да се транспортира. Днес в повечето случаи месото се транжира след излизането му от кланиците, преминава процес на зреене и се транспортира опаковано в търговската мрежа.
Индивидуално опаковани, говеждите продукти АММИ освен че съхраняват качествата, безопасността и свойствата на свежото месо, са етикетирани с цел пълната проследимост на месото - от мястото, където е родено и отгледано животното през кланицата, в която е добито до транжорната, в която е разфасовано. Серията говежди продукти АММИ предлага вкуса на натурален и два вида овкусен говежди стек , свежо нарязан и порциониран за двама в тарелка между 300-400 гр.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
16, 36, 23 Ноември 2009, 16:36
Това беше наистина много вкусно ... Бих си го купил отново ...