Това е най-Югоизточната част на Родопите, където са едни от най-добрите за България почвени и климатични условия за развитие на лозарство, и особено за отглеждането на висококачествени червени сортове.
ПОЧВИ, КЛИМАТ и РЕЛЕФ
Липсата на големи промишлени предприятия и спецификата на релефа правят този район един от най-екологичните у нас. Климатът е преходно-средиземноморски и близостта на Бяло море (около 60 км по права линия) оказва своето благотворно влияние. Надморската височина е между 70 до 350 м, а общата сумарна годишна температура на региона е над 4000⁰ C - една от най-високите в България. Местността, в която са разположени масивите, е с карбонатни черноземовидни почви, средно еродирани, тежко песъкливо-глинести, средно каменисти.
С КАКВО РАЗПОЛАГАМЕ
През 2004 г. засяхме 230 дка собствена земя със сертифициран висококачествен посадъчен материал, доставен от Италия. Сортовете, които засадихме, са мерло, каберне совиньон и сира - всеки от тях с по два клона - един френски и един италиански, подбрани според почвено-климатичната характеристика на микрорайона.
През 2006 г. засяхме още 330 дка собствени земи отново със сертифициран посадъчен материал, като разширихме сортовете, включвайки пино ноар, санджовезе, темпранийо и за пръв път в България - анчелота. Целта ни беше разнообразяване на купажите и по-добри цялостни качества на виното.
КОНЦЕПЦИЯТА
Вината ни са ферментационен продукт на напълно натурален гроздов сок, без добавки като захар, вода, оцветители и подобрители, без шокови обработки със студ и други, които не са естествен процес във виното. Част от виното е отлежало в два вида барици - първо зареждане от български и френски дъб; останалата част от партидите ще се предлага на пазара без контакт с дъб. Вината са сулфитирани минимално (до 60 мг/л). Масивите са в процес на сертификация, с което ще гарантираме натуралността на продукта, който предлагаме на пазара. Наши клиенти ще са ценителите на мощни, екстрактивни вина със съвсем чист и неподправен натурален вкус.
ФИЛОСОФИЯТА
Вие, нашите клиенти, и ние, хората които създадохме това вино, сме едно. Излишно е да обясняваме колко добри специалисти имаме и какви невероятни технологии използваме. Ще изложим фактите и ще оставим на вас да прецените, като опитате виното и дадете своята оценка. С това ще ни помогнете да изградим още една кула на нашия общ светъл замък. Когато съграденото заедно е истинско, то няма нужда от сюжети и истории - то само защитава себе си, защото е създадено с любов.
В момента изграждаме новата си винарна, която да посрещне гроздето от реколта 2009 - използваща алтернативни енергийни източници и отговаряща на всички екологични норми. Съчетаваме я с малък хотелски комплекс, ресторант и външен басейн, за да създадем една уютна обстановка за почивка и винен туризъм.
Дегустация на първата реколта premium oak вина на Light Castle
Сира, рек. 2007
[[img:685460]]
Цветът е много наситен, тъмен рубин с пурпурен оттенък. Плодов характер на нос с интензивни аромати на къпина и черна боровинка, пудра захар, канела и ванилия. Свежо, със сочен черен плод с ванилия на вкус, които остават и в дългия, пикантно сух край.
Мерло, рек. 2007
[[img:685461]]
Интензивен тъмнорубинен цвят със запазен оттенък. Сочен черен плод, ванилия, подправки и минерален оттенък се долавят в аромата. Свеж вкус с леко до средно тяло и все още стегнати танини. Завършва дълго и сухо. Вино, което ще бъде още по-добро след няколко месеца и има потенциал да старее с години.
Трендафил, рек. 2007, купаж Мерло 48%, Каберне Совиньон 46% и Сира 6%
[[img:685462]]
Много интензивен, мастиленопурпурен цвят. Сложен нос със зряла черна череша, шоколад и ванилия. Вкусът е с мощна структура и плътно тяло, с дълъг, сладък, но и пикантен край. Вино с голям потенциал за отлежаване.
За повече информация: www.light.bg
12, 19, 31 Март 2010, 12:19
Много качествени вина. Браво и успех
18, 18, 20 Ноември 2009, 18:18
хххххахаххахахаххахах верваме ви
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »