Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Тази седмица, в четвъртък и петък - 15 и 16 май, в павилион 18 на Международния панаир в Пловдив ще се проведе първия Кулинарен национален конкурс "Отбор на годината 2008", организиран от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ).
От 15 до 20 май в софийския хотел "Кемпински Зографски" ще се проведе конкурсът "Сомелиер на Европа 2008" и Генералната асамблея на ASI (Международната асоциация по сомелиерство). Организацията е създадена през 1969 г. във Франция и има за цел да развива и усъвършенства професията сомелиер. На всеки три години организира в различна държава международен конкурс "Най-добър сомелиер на света", а на всеки две години - "Сомелиер на Европа". Сега за пръв път това състезание ще се проведе извън Франция!
На първото издание на WineCreator - новосъздаден международен форум на винари и винени журналисти, Джансиз Робинсън нарече винените критици "паразити" и ги прикани да бъдат по-скромни и честни.
Британското специализирано издание "Restaurant" публикува за седми пореден път дългоочакваната класация на 50-те най-добри ресторанта в света. Тази класация се смята за най-авторитетната в областта и в съставянето й участват журналисти, ресторантьорски критици, издатели и коментатори, представляващи конкретни региони.
Започват снимките на филм, който ще разказва живота на прочутия винен гуру Робърт Паркър, съобщи професионалният сайт за вино decanter.com. Биографичният филм е с работно заглавие The First Emperor ("Първият император") и ще разказва за живота на прочутия американски винен критик, който със своята система на оценяване изцяло размести световната винена конюнктура, и най-вече оспори първенството на френските вина. "Историята е за това как едно провинциално момче от Америка се превръща в най-влиятелната личност в света на виното. Този човек наистина може да бъде наречен император!", казва един от продуцентите на филма.
Ново риалити шоу пуска в ефир американската фирма Doc City Productions – The Wine Maker или "Винарят". Вдъхновени от успехите на други професионални риалити-шоута, като The Apprentice ("Стажантът") на NBC, The Amazing Race ("Голямото надбягване") на CBS, "Frontier House" ("Къща на границата") на PBS и "Top Chef" ("Топ шеф-готвач") на Bravo, момчетата от Doc City си помислили защо пък да не си направят вино на живо.
Едва ли има някой, който да не е чувал за пивоварските традиции на Словакия. Със сигурност обаче са по-малко онези, които имат представа от словашките вина. Географското положение на страната определя и характера на местните вина, които се произвеждат от сортове познати и в съседните Австрия и Унгария.
Давиде Скабин, италиански шеф-готвач начело на ресторант Combal.Zero в Риволи край Торино, е известен с ексцентричната си кухня, в която присъстват ястия като кибер яйце, виртуални стриди или млечен шейк от гъши дроб. Смятан едновременно за откачен учен, артист и кулинарен лудетина, Скабин разбива на пух и прах италианските норми. Определящи за провокативната му кухня са стремежът към съвършенство на вкуса и желанието клиентът да изпита истинско удоволствие. За да го постигне, Скабин прави разработки за вкуса на храната, изследва усещанията, които тя предизвиква, и как те се възприемат и тълкуват.
По време на срещите си с преди изборите през 2007 г. френският президент Никола Саркози обеща на винарите и лозарите, че ще преразгледа т. нар. закон "Евен". Става дума за текст от 1991 г., който силно ограничава рекламата на виното в рамките на борбата с алкохолизма. През пролетта на 2007 Саркози, че иска да превърне виното от "от обвиняем в продукт на тероара".
Прочутият френски шеф-готвач Ален Дюкас, с общо 14 звезди в кулинарния гид "Мишлен" за 2008, представи в Ню Йорк новия си ресторант. Наречено Adour, по името на река в Югозападна Франция, новото заведение се намира в хотел St Régis, в Манхатън.
Преди около месец ресторант "Стара София" стана домакин на винена дегустация на македонската изба "Тиквеш", организирана от самата изба и от официалния й представител за България, фирма "Ситекс". За първи път бяха представени на нашия пазар продуктите на тази най-голяма като обем производство винарска изба на Балканите. Един от водещите български сомелиери, Михаил Марковски, представи пред гостите 5 подбрани вина: Tamjanika рек. 2004, специална селекция; Chardonnay рек. 2004, лимитирана селекция; Merlot рек. 2004, специална селекция; Cabarnet Sauvignon рек. 2004, лимитирана селекция; Vranec рек. 2004, лимитирана селекция.
В Страсбург на 20 февруари в едно от фоайетата на Европейския парламент се състоя първият салон на българското вино. Освен, че гостите дегустираха предимно червени и по-малко бели вина на четири наши изби, през цялото време на мултимедийна стена вървяха видеоматериали и фотоси с пейзажи от България.
Какво следва да търсим, когато дегустираме вино?