Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Нови проучвания показаха, че химическото съединение в червеното вино може да ограничи развитието на мастните клетки и така да помогне в борбата с диабета и сърдечните болести.
Опасността от мана в Бордо тази година вероятно е по-голяма отколкото през най-лошата досега 1988 г.
Водещата българска верига супермаркети Пикадили отвори своя 12-ти търговски обект, който е най-модерният като планиране и реализация.
Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварцнегер одобри нов закон с помощта, на който хилядите производители на домашно вино в щата вече официално могат да организират състезания помежду си.
Винената буря в Тоскана разгръща фронта си на изток и вече е и над Монтепулчано.
Bacchus.bg и Menumag.bg спечелиха наградите на журито на международния уеб фестивал в Алебна, организиран от Българската уеб асоциация в рамките на медийния фестивал MediaMixx 2008.
През нощта на 31 май неизвестни крадци се сдобиха с няколко каси скъпо бордо от частен имот в Северен Йоркшир.
Louis Roederer, едни от най-старите производители на шампанско опитват нов начин за отлежаване на техните вина – на дъното на океана край Северна Франция.
Най-големият френски винопроизводител, групата Castel, започва да прави вино в Етиопия. Групата започва да сади лозя на 125 ха в Зеуей, на 200 км от столицата Адис Абеба. Още 175 ха са предвидени за бъдещи насаждения.
Резултатите от изследването на UPS Europe Business Monitor, което има за цел да препочитанията на топ-мениджърите в Европа, бяха публикувани. Изследването разкрива, че хората, които заемат висши управленчески длъжности в бизнеса не се различават особено от останалите хора, освен в предпочитанията си към алкохолните напитки.
Роденият в Австрия Алдо Зом от тризвездния ню-йоркски ресторант Le Bernardin е обявен за най-добрият сомелиер в света за 2008 г.Тази титла е предшествана от определянето му за първи в тази професия за миналата година в САЩ.
Ново изследване на шотландски психолози доказва, че вкусът на виното се променя под въздействието на музика. Парчетата на музиканти като Джими Хендрикс или Ролинг Стоунс са подходящи за едно мощно каберне совиньон, докато за любителите на операта по-добрият избор е сира. Според авторите на откритието, то е от голямо значение не само за приложната психология, но и за ресторантьорския бизнес.
Въпреки застоя в икономиката, консумацията на вино в САЩ за 14та година подред отбелязва покачване. През 2007 г. американците за пръв път са изпили повече вино от италианците.
Финансовото министерство на САЩ в лицето на агенцията отговаряща за акцизите и търговията с алкохол и тютюневи изделия TTB удължи с две седмици срока, в който италианските производителите на Брунело ди Монталчино трябва да докажат, че за производството на виното са използвали единствено и само грозде от сорта санджовезе.
Бернхард От е синоним на монументалност -собствена и на вината си -високо ценена от международната винена сцена. Австрийското списание "Фалстаф" реши да отдаде своята почит на симпатичния епикуреец и важен посланик на австрийското вино, обявявайки го за "Енолог на годината 2008".
HRC International и Висше училище "Международен Колеж" създадоха нова кулинарна академия в Добрич.
На 16 май в Напа вали на 94 годишна възраст почина най-влиятелната личност в калифорнийското винарство Робърт Мондави. Известен като "бащата на Напа", той е човекът, проправил пътя към суперкабернетата от Калифорния, които смайват света през 70-те и 80-те години на миналия век.
Световното потребление на вино през 2007 възлиза на около 240 млн хектолитра, съобщиха от Международната организация на лозата и виното (OIV). Данните сочат известно затишие в търсенето, като ръстът остава умерен - около 1,5 млн хл годишно.
Французите са решили да подобрят вкуса на училищната храна и хич не си поплюват. Обърнали са се към шеф-готвач, който прави мекици с течен азот, течни баници, и е известен с деконструкцията на лангуста. Ако британските ученици, които отхвърлиха подобряването на тяхната храна под отговорността на Джейми Оливър и накараха майките си да им внесат хамбургери и "фиш енд чипс" през главния вход на училището, са си мислели, че са в кофти положение, трябва да видят Тиери Маркс, натоварен да въведе истинска nouvelle cuisine във френските училищни столове.
На 17 май в Кемпински хотел Зографски 31 участници започнаха борбата за титлата за най-добър сомелиер на Европа за 2008. В първия тур те дегустираха два вида вина и три вида спиртни напитки.