Средиземноморието - море от вкусове: GastronomiX 2025 ни отвежда на кулинарно пътешествие
Кулинарният свят има своите емблематични срещи, а през февруари 2025 г. София отново ще бъде домакин на едно от тях. От 18 до 21 февруари в рамките на хорека изложението СИХРЕ, форумът за висша кулинария GastronomiX 2025 ще предложи вдъхновяващо изживяване за всички професионалисти и любители на добрата храна. Темата тази година - "Средиземноморието - море от вкусове" - обещава да разкрие дълбоката връзка между традициите, продуктите и техниките на средиземноморската кухня.Когато Средиземноморието оживява в чиниите
Средиземноморската кухня е синоним на свежест, баланс и изобилие от аромати. Тя обединява традициите на няколко континента, а влиянията ѝ се простират далеч отвъд бреговете на Средиземно море. Точно този културен и кулинарен диалог ще бъде представен в рамките на GastronomiX 2025, където едни от най-добрите шеф-готвачи от Гърция, Турция, Тунис, Египет, Палестина, Холандия и България ще разкрият своите тайни.Сред големите имена, които ще се включат в събитието, са:
Chef Христо Фильов (България) - Един от най-успешните млади български готвачи, който съвсем скоро се присъедини към Central - ресторантът, избран за №1 в света за 2023 г. Притежава богата кариера с опит в някои от най-добрите ресторанти в света, включително Frantzén, Hotel de Ville и Schloss Schauenstein.
Executive Chef Stilianos Dingas (Гърция) - Президент на Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия, носител на звезда Michelin и експерт по гръцката кулинарна традиция.
Executive Chef Öner Çulfaz (Турция) - Готвач с три световни рекорда на Гинес, включително за най-голямата баклава в света. Президент на Федерацията на професионалните готвачи, сладкари и пекари на Турция, с над 30 години опит.
Executive Chef Essam Sayed Mohamed Nasrallah (Египет) - Президент на Египетската кулинарна асоциация, сертифициран кулинарен треньор и съдия в Le Mondial des Arts Sucrés в Париж.
Executive Chef Zeynep Ceren Akkök (Турция) - Представител на новото поколение готвачи в Турция и посланик на турската кухня на международни форуми. Координатор на конкурса Gastro Bodrum Festival 2024.
Executive Chef Sabri Takouk (Тунис) - Майстор на северноафриканската кухня с богат международен опит, включително в Индия, Малайзия и Конго.
Executive Chef Husameddin K. H. Bassalat (Палестина) - Президент на WICS Палестина, участник в Master Chef Турция, с три различни степени по гастрономия и богат международен опит.
Chef David Veenstra (Холандия) - Готвач с опит в Michelin ресторанти, луксозни круизни кораби и кулинарни демонстрации по целия свят.
-
Какво да очакваме на GastronomiX 2025?
Фокусът ще бъде върху устойчивостта и бъдещето на храната - Средиземноморската кухня е известна със своята естествена връзка с природата, а темите за устойчивото хранене и нулевия отпадък ще заемат важно място в разговорите и презентациите.
Темите ще бъдат разнообразни - от класически средиземноморски техники до модерни интерпретации и устойчиво хранене. Ще научим как се изгражда перфектната хармония на вкусовете, как се комбинират местни и сезонни продукти и кои са ключовите елементи в създаването на запомнящо се ястие.
За професионалистите в кулинарията това е възможност да се срещнат с водещи имена в индустрията, да обменят опит и идеи и да се вдъхновят за бъдещи проекти.