Още с прекрачването прага на ресторант ADOR, ни обзема усещането, че тук ни очаква нещо специално. В сърцето на София, в сградата на хотел InterContinental Sofia и на емблематичните жълти павета, ресторантът съчетава елегантност и уют, които ще ви накарат да се почувствате като част от нещо изключително. Посрещат ни мениджърът "Храни и напитки" на хотела Ирина Карадакова и екипът на ресторанта и ни потапят в свят на изтънченост, внимание към детайла и това, което всеки клиент заслужава - грижа за гостите. Предстои ни не просто вечеря, а преживяване, което ще остане за дълго в съзнанието.
Награди, които говорят за класа
Докато разговаряме с Ирина, научаваме за впечатляващите международни награди, които ресторантът печели тази година на World Luxury Restaurant Awards. "Най-добра европейска кухня", "Най-добър ресторант за изискана кухня в България" и "Най-добър гурме ресторант в Източна Европа" - това са отличията, които поставят ADOR сред елита на световната гурме сцена. Те са резултат от гласовете на ценители на високата кухня и признание за екипа, който работи с отдаденост и вдъхновение. Ресторант АDOR постигна значителен успех и като завоюва отличие в категорията "Преживяване по време на вечеря" сред хотелите на InterContinental в Южна Европа.
Ирина Карадакова ни разказва и за включването на ресторанта в престижния Michelin Guide за хотели - признание, което носи още по-голяма отговорност. "Това ни мотивира да бъдем още по-добри, защото гостите ни заслужават най-доброто", споделя с усмивка тя.
Симфония от вкусове: Есенно-зимното меню
Започваме вечерта със салата с печен батат и горгонзола крем, чиито свежи съставки и деликатни текстури задават тона на изисканото преживяване. Бейби спанакът и руколата се комбинират перфектно с карамелизирания лук и дресинга от нар - ястие, което показва как сезонните продукти могат да се превърнат в изкуство. В салатата с козе сирене и лешников крокан, сиренето е нежно топящо се, с хрупкава коричка, която перфектно контрастира с карамелизирания лешников крокан. Поднесено върху микс от зелени салати, това ястие впечатлява с многопластовите си текстури и вкусове. В салатата с тиквички и пекорино тиквичките са фино нарязани на тънки ленти и леко запечени за карамелизиран вкус. Пекориното добавя солен акцент, докато лимоновият дресинг обединява компонентите с приятна цитрусова нотка.
Мидите Сен Жак с кестен велуте съчетават вкусове, които ни карат да се усмихваме с всяка хапка. Персоналът ни споделя, че уникалната плътност и аромат идват от кестеновото пюре и трюфелите, а мидите са приготвени до съвършенство. Фуа гра с крем от круши и орехи е изпечено до съвършенство - с хрупкава коричка и нежна, топяща се сърцевина. Кремът от круши добавя сладък плодов акцент, докато орехите осигуряват приятна хрупкавост.
От основните ястия опитваме:
Бавно готвена телешка буза с раклет фондю и трюфели, в която месото е изключително крехко и буквално се разтапя по небцето при докосване. Раклет фондюто допълва с маслена текстура и наситен млечен вкус. Финалният щрих се задава от настъргания трюфел, който обогатява всяка хапка с изтънчен аромат.
Във филето от лаврак със зеленчуков мус и крем от копър лавракът е изпечен до златисто с хрупкава кожа, но месото му е запазено изключително сочно. Зеленчуковият мус, приготвен от броколи и карфиол, добавя мекота, докато кремът от копър внася свеж и леко анасонов аромат.
Агнешкото котлетче с розмаринов сос и полента е сочно и ароматно, с перфектно изпечена коричка. Розмариновият сос добавя билкови нотки, които подсилват вкуса на месото. Полентата е кремообразна и нежна, сервирана с хрупкави билкови трохи отгоре.
Десертите впечатляват с изтънчен вкус и внимание към детайла. Мини Павлова впечатлява със своя ефирен белтъчен блат, допълнен от копринен крем Шантили, освежаващо малиново кули и сочни горски плодове, създавайки хармоничен и лек десерт. Ентреме е изискано изкушение за любителите на богатите вкусове - наситен шоколад, фин ликьор от шамфъстък и слой солен карамел, който добавя контраст и прави всяка хапка запомняща се. Лимоновата тарталета съчетава кадифен лимонов крем с деликатна киселинност и хрупкава маслена основа. Завършена с поръска с лимонов зест, тя е свеж и изтънчен финал за всеки гурме момент.
Виното - перфектният партньор
Винената листа на ADOR е впечатляваща - над 150 селекции, които подчертават вкусовите нюанси на всяко ястие. Сомелиерът ни разказа за селекцията на местни и международни вина, която е резултат от години работа и специални дегустации. Всяка бутилка в ADOR разказва своя история, а комбинацията с ястията е като идеално изпълнен музикален акорд.
Атмосфера, която те обгръща
Интериорът на ресторанта е едновременно стилен и уютен. Земните тонове, изисканите акценти и внимателното осветление създават среда, в която времето спира. Летните вечери могат да бъдат прекарани на просторната тераса, от която се разкриват гледки към забележителностите на София. Зимната атмосфера, от друга страна, предлага уединение и комфорт в стилната вътрешна зала.
Ирина Карадакова, разкрива още една важна част от успеха на ADOR - отдадеността на екипа, чиито ежедневни усилия са посветени на това да създават несравнимо преживяване. "Когато гостите си тръгнат с усмивка, знаем, че сме постигнали целта си", споделя тя.
Зад всяко ястие стои страст Главният готвач, Димитър Бояджиев, ни разказва как намира вдъхновение най-вече в природата и сезонните продукти. "Всяко ястие е отражение на времето, в което живеем - то носи в себе си хармония между традицията и съвременните кулинарни техники", пояснява той, докато обсъждаме новите предложения в менюто.
Повече от ресторантADOR не е просто място за вечеря - той е дестинация за ценителите на живота. Всеки детайл - от посрещането до последната хапка - е създаден, за да достави удоволствие. Разговаряме с няколко гости, които също споделят своите впечатления. "Връщаме се, защото всичко в ресторанта е на световно ниво", сподели един от тях.
Без значение дали планирате романтична вечеря, бизнес обяд, бляскаво посрещане на новата 2025 година или просто искате да се потопите в магията на висшата кулинария, ADOR обещава изживяване, което ще помните дълго. Това място е не просто ресторант - това е звезда, която свети ярко на гурме сцената в България и извън границите й.