С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

#БакхусПосланик: Цветелина Чорбаджийска

"Бакхус"
14 Май 2024, 12:33
Share Tweet Pin it Share

Интервюто е част от поредицата разговори с новата порция #БакхусПосланици, която се състои от хора с влияние в социалните мрежи, чието съдържание отговаря на нашите ценности. Те допълват първоначалната група от десетима души, които обявихме през есента на 2022 г.
Всички те са

нашето дигитално семейство, нашите очи, уши и небце.

Посланиците ни са "бакхустници", които образоват, мотивират и насърчават развитието на гастрономическата и енологична култура в нашата страна. Те видимо споделят философията ни, че ние сме това, което ядем, пием и четем. В профилите им ще откривате адекватно и откровено съдържание по повод интересни места, отличаващи се в гастрономическо отношение. Постовете от тях ще виждате обикновено като "стори" или пост в социалните мрежи и брандирани със специална лента "#БакхусПосланик".

Споменатите места, услуги или продукти не са рекламодатели. Съдържанието е създадено, за да изразява честното мнение на авторите му.

Цветелина Чорбаджийска | @winelost_lina



Представяме ви Цветилина Чорбаджийска, която от малка хваща самолети, сменя влакове и граби от света с пълни шепи. Завършва туризъм и продължава да пътешества, обогатявайки културата си за храна и вино от далечни и близки дестинации. Преди пандемията е работила и живяла в чужбина, но никъде не успяват да произнесат цялото й име - Цветелина. Затова извън България се представя като Лина. След 2020 г. променя името си в инстаграм от wanderlost_lina на winelost_lina. И така, от човек, скитащ по света, се превръща в човек на виното.

Как възприемаш идеята за посланичеството на добрия живот?

Идеята за посланичество на добрия живот винаги ми е била близка. Израснала съм между София и Варна в семейство на главни готвачи, кафеджии и гурмани. Слушах с интерес историите на родителите ми за емблематичните заведения на соца. С годините и с пътуванията си изградих собствен вкус и предпочитания. Най-ценното, което си взех от работата ми в туризма и в сферата на заведенията, е, че започнах да разбирам и да ценя какво е нужно за едно цялостно изключително изживяване, което да се поднесе на клиента.

Ако трябва да избереш само едно, кое да бъде: храна или вино?

Храна! Винаги храна! Без вино мога (трудно), но без храна - не!

Кой или какво те накара за пръв път да се влюбиш във виното?

Дядо ми прави вино откакто се помня. Червено. Виното винаги е било наоколо, но моментът, в който наистина се влюбих, беше престоят ми в Португалия. Изкарах осем чудни месеца в едно студентско градче в Северна Португалия и там открих виньо верде (Vinho verde) - стил и регион, в който се прави страхотно бяло вино - леко, пивко, достъпно, със страхотни киселини и минерални нотки от океана. Това беше преди повече от 10 години и към онзи момент виньо верде доста се различаваше от масовия стил, в който се правеше бяло вино в България.

Кое е виното, което винаги те кара да се чувстваш по-добре?

Пенливо! И както казва Крис Маркова - #пенливозавсички! Определено голямата ми винена любов през последните години обхваща цялата гама от Champagne Brut Nature до Lambrusco. Дайте го насам!

Коя практика в родните ресторанти ти се иска да спреш да срещаш?

Ох, болна тема! Много са, но първо се сещам за водата - да плащаш за питейна вода, да плащаш за хляб Знам, че сме далеч от тази идея, но за мен хлябът комплимент или amuse bouche е жест, който гъделичка.

Коя винена дестинация ти е любима?

Любими са ми иберийските страни - в гимназията учих испански, а за Португалия вече разказах. Обожавам да пътувам и да пия вино там, а наскоро бях в Аржентина - също приказна винена дестинация. Сега ми се иска да се насоча на север - поречието на Дунав в Австрия, Словения, в някой момент - Шампан, и да се гмурна по-дълбоко в Съединените Щати - Central Coast, Oregon, Washington State и още!

Share Tweet Pin it Share

Реклама »