Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore. |
Две от най-дългогодишните и познати имена сред авторите на списанието споделят какво вино ги е развълнувало напоследък и препоръчват според личния си вкус. Единственото условие е бутилките да могат да се намерят на българския пазар, от там нататък граници няма. Така освободено пожелаваме да бъде и собственото ви енологично любопитство.
Марина Караконова препоръчва:
Lozeto Estate, Brave, каберне совиньон и каберне фран 2021 |
Това изразително вино идва от Черноморския регион, до язовирите Цонево и Елешница, които са на 70 км от Варна. Има плътен рубиненочервен цвят. Плодови аромати на черни череши, зрели къпини, сухи листа, a чарът сякаш е в ментата. Обемно тяло и интензивен сочен вкус на зрели горски плодове, кафе и какао.
Закачливият етикет с червени мрежести чорапи обещава флирт, приключение, най-вече любовна интрига, но истинската интрига на бутилката е, че червените сортове на Lozeto Estate са върху земя, която е била морско дъно. Заедно с морския климат придават на виното допълнителна дълбочина с минерално-солен характер.
Много добро с червени меса, паста с по-тежки сметанови сосове, гъби и колбаси, десерти с натурален шоколад и сушени плодове.
Може да се открие в магазините с добър подбор на български вина.
Domaine Deiss, пино гри 2017 |
Биодинамика, топ производител, произход от Елзас - земя, сменяла принадлежността си през вековете ту към Германия, ту към Франция, и взела най-доброто от двете. Преди десетина години дори президентът Саркози посети района и направи гаф, като обяви в официална реч, че е на германска земя, докато си се намира във Франция.
Виното е с искрящ кехлибарен цвят, богато на аромати: натежали плодове в края на лятото - кайсия и круша, с нотки на мед и лайм. То впечатлява с невероятния баланс между плодовост и пикантност, както и с много премерената остатъчна захар, "подпряна" от високи киселини и чудесна минералност. Дълъг и нюансиран финал.
Традиционно тези вина вървят с всякаква пикантна храна, тайландска, да речем. Но в случая си го представям дори само с някакви джинджифилово-карамфилови-канелени сладки. Ако може, и пред камина.
Може да се открие в Cellar 52 в София.
Varbovka Winery, Native, гъмза и рубин 2021 |
Нещо ново: това е съвсем скоро пристигналата Native Gamza & Rubin 2021. Село Върбовка е близо до Павликени - район, от който традиционно излизат добри гъмзи. Избата е основана през 1934 г., което е забележително дълъг за изба живот в България. През 1999 г. я купува винената фамилия Пеневи, която произвежда вина в 3 линии: No Occasion, Cuvée и Native, като последната е за местни сортове.
Виното е с тъмногранатов цвят. В аромата доминират нотки на вишна, горски плодове и натурален шоколад. Има меки, заоблени танини и като цяло впечатлението е за много елегантно, "изправено" вино, много подходящо за празничен обяд.
И рубинът, и гъмзата (които са един по-необичаен бленд) са от масиви в непосредствена близост до избата. Има отлежаване 6 месеца във френски бъчви и 5 месеца в бутилката. Има още много живот в него, но и сега се отваря чудесно.
Може да се открие в магазините с добър подбор на български вина.
Zagreus, Vinica, мавруд 2019 |
Може да се открие в магазините с добър подбор на български вина.
Ани Коджаиванова препоръчва:
Georgiev & Milkov, Pet-Nat Skin Contact, червен мискет |
Далеч не бих настоявала, че пет-нат може да е алтернатива на шампанското или на един добър креман, но пък в задаващите се празници има място и за трите. Пет-натът от червен мискет на Петър Георгиев и Радостин Милков ми допада с по-плътната си структура, минералност и приятни акценти на мед и цитруси. Причината е по-сложната технология, която те използват - след спонтанната ферментация с диви дрожди реколта 2020 г. се добавя към база от 2019 г., престояват заедно година в акациеви бъчви и още 4 месеца върху фините утайки, преди ферментацията да приключи в бутилка с деликатни балончета.
Може да се открие в магазините с добър подбор на български вина.
Tetramythos, Nature, родитис 2022 |
Едно от любимите ми гръцки натурални вина за щастие намери път и към българския пазар. За първи път го опитах преди години по време на една безгрижна гръцка морска почивка и то бе сред първите примери, които ми открехнаха прозореца към света на чистото вино. Хубав спомен. Родитис е местен гръцки сорт - обичайно е сочен, плодов, с цитрусова свежест, без да блести твърде. Органичната изба Tetramythos от Пелопонес чупи неговата скромност и показва, че е способен и на развитие, и на доза величие.
Може да се намери в е-магазина на vinoto.com
Bratanovi, Syrah Sans Barrique, сира 2019 |
Пет думи бих използвала, за да опиша това вино: чистота, тероар, сорт, талант и време. В превод: натурални методи (само малко добавени сулфити), прекрасните за сира условия в Южен Сакар, уменията и знанията на енолога Мария Стоева и търпението на семейство Братанови, за да изчакат 3 години, преди да пуснат виното на пазара. И ето че дори не е нужен дъб, за да се получи вълнуващо вино с потенциал да се развива още години. Аз лично си го представям с всички зимни изкушения - печено, задушено, дивеч, гъби, кестени, зрели сирена и даже черен шоколад.
Domaine Ray-Jane, Bandol, червен бленд 2013 |
Бандол е известен предимно като земята на най-забележителните розета. Червените вина от Бандол обаче могат да са дори по-забележителни и понеже рядко се срещат, особено пък в България, стават някак още по-специални. В случая това вино (основно мурведър с малко гренаш и сензо) е и с много бонуси: биопроизводство, 60-80-годишни лозя, голям потенциал за стареене, 95 точки и златен медал от Decanter. Но най-очарователното е как е успяло да събере в себе си всички аромати на средиземноморския гариг във френския Прованс - пикантни подправки, сушени билки, храсти и треви, минерали, земя. Представете си го като смес от лавандула, хвойна, мащерка, розмарин и градински чай.
Може да се открие в магазин La Cave du Moulin в София.
Niepoort, LBV порто 2019 |
Ако се чувствате неуверени в знанията си за подсилените вина - не сте сами и това не трябва да ви спира да си подарите удоволствието от един добър порт. Ако пиете вино, със сигурност имате сетивата да разберете, когато той е такъв, дори да не знаете защо точно. За портвайнa е известно, че колкото по-стар, толкова по-ценен. Но има и изключения - LBV (Late Bottled Vintage) е категория с удължено отлежаване, която позволява той да се пие и по-млад и в същото време пак да бъде впечатляващ. Със сирена или шоколадов десерт, това е въпросът.
Намира се във физическия и електронния магазин на Apollowine.