Най-голямата френска вечеря в света се завръща в България за четвърти път от 14 до 22 октомври: гастрономическото събитие "Вкусът на Франция" (Goût de France в оригинал или заигравката на английски Good France) е инициатива, която насърчава ресторанти по цял свят, независимо от стилистиката си, да разработят специално авторско меню. Ястията и цената им определя всяко заведение за себе си, важното е менюто да е налично в рамките на периода и да е вдъхновено от Франция. Целта на събитието е да отдаде дължимото на френската гастрономия на една и съща дата, в рамките на тържествена вечер, организирана в целия свят. За целта хиляди готвачи приготвят френско 4-степенно меню по свой избор: предястие, основно, сирене, десерт.
Всяка година има и конкретен регион, "кръстник" на инициативата, и през 2021 г. това е долината на р. Лоара. Във винените среди я познаваме като мястото, дало на света класическия облик на сортовете совиньон блан и каберне фран.
-
снимка:
-
снимка:
През 2019 г. темата на събитието беше Елзас и в инициативата се включиха
хиляди ресторанти в над 150 страни, включително 14 ресторанта в България.
След кратко прекъсване през 2020 поради епидемията гастрономи, ценители и франкофони, както и личности, популяризиращи отговорното хранене, са отново поканени да се присъединят към гурме празника.
-
снимка:
Инициативата е организирана от Посолството на Франция в България в партньорство с ресторантьори - какъв по-хубав начин освен през храната и виното да опознаем френската култура? "Изисква се" само да посетим едно от участващите заведения и опитаме френското меню. Ако го споделим с приятели на живо или като хубава снимка за спомен в социалните мрежи, толкова по-добре.
Как да участваме? Просто изберете близо до вас ресторант, участващ във "Вкусът на Франция", и го посетете от 14 до 22 октомври за френска вечеря.
София: |
Пловдив: |
Варна: |
Районът на Мелник: |