Тази година конкурсът "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" навършва осемнадесет години и за осемнадесети пореден път ще връчи традиционните си годишни награди в последния ден на месец март. Верни на каузата да търсят и подкрепят високата кулинарна култура, етичния бизнес и смелата креативност, журито на конкурса и на списание "Бакхус" тази година селектира над 20 ресторанта, от които най-добрите ще спечелят награди в 7 категории:
Дебют - най-добър нов ресторант |
Вкусно място - категорията, която отличава най-добрите бистра |
- Bistrello
- Marché Restaurant, Варна
- Национал, Хисаря
- Паваж, Пловдив
- Ракета Ракия Бар
- Soul Kitchen
- Щастливото прасе Food&Coctails
Световна кухня - най-добрите ресторанти с типична локална или национална кухня |
Креативна кухня - ресторанти с шеф-готвачи, които имат собствен разпознаваем почерк в храната |
- aEstivum, Zornitza Family Estate
- ANDRé
- Космос
- Кръг
- Niko’las 0/360
- Samokovi, Хотел Рила, Боровец
- Ресторант Yastrebets Hotel Wellness & Spa
Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino |
Нова вълна: Брънч |
Винена листа и напитки DiVino. |
Ресторант на читателите |
Скоро всеки ще може да подкрепи своя фаворит онлайн на адрес www.bacchus.bg/top
Ресторантът с най-голям читателски вот, ще получи наградата.
КАК СЕЛЕКТИРАМЕ И ОЦЕНЯВАМЕ РЕСТОРАНТИТЕ
Традиционно ресторантите в конкурса се селектират и оценяват от журито на конкурса, съставено от кулинарни журналисти, опитни дегустатори и партньори на "Бакхус" с богат международен кулинарен опит. Обединява ги любовта към качествената храна, познанията за нея и умението да анализират преживяването си като клиент.
Журито оценява продуктите, сервираните ястия, менюто, напитките, съотоношението цена/качество, обслужването, атмосферата по 20 основни професионални стандарта, зададени в анкетна карта с точкова система. Журито държи сетивата си изострени и за талантливите готвачи, устойчивите практики, отговорни бизнес решения и иновативните идеи. Важен елемент за взимането на финално решение е и постоянството в качеството, което ресторантът показва при няколкократните посещения на членове на журито през годината.
Тази година екипът на "Бакхус" за първи път въведе и нов елемент в селектирането на ресторантите, като се допита до широк кръг от 100 души от кулинарния бранш - готвачи, предприемачи, доставчици и партньори на ресторантьорския бизнес, кулинарни инфлуенсъри и гурмани, маркетинг специалисти. Мнението на тази професионална публика, дадена в анонимна анкета, е важна за конкурса и има ролята на "сверяване на часовника". Тя е взета предвид в процеса на селектирането на ресторантите.
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА КОНКУРСА
✤ Във финалната селекция на конкурса не участват сезонни ресторанти. Изключение е категорията "Креативна кухня".
✤ До конкурса не се допускат ресторанти, в които се пуши на закрито в разрез със законовата забрана. Ако журито стане свидетел на подобна практика, ресторантът се дисквалифицира.
✤ Други случаи, в които ресторант може да бъде дисквалифициран, са лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.
✤ Изискването за категорията "Ресторант на годината" е ресторантът да е работил повече от 1 година.В категория "Дебют" се селектират ресторанти, които са работили минимум 3 месеца през оценяваната година.
***
*Церемонията по награждаването ще се случи на 31 март със специална галавечеря в Sofia Event Center с участието на топ шеф-готвачи от Испания и България. Галата ще бъде предшествана и от интересен лекторски панел, а повече информация за лекторите, програмата, вечерята и кувертите ще намерите като кликнете тук.