Емблематичният elBulli ще отвори отново вратите си. Това беше голямата новина по време на тазгодишното издание на водещия световен фестивал по гастрономия и висша кулинария - Мадрид Фюжън. Лично Феран Адриа откри фестивала с близо едночасова презентация за бъдещето на ресторанта, който затвори вратите си през 2011 г. Тогава elBulli имаше зад гърба си три звезди Мишлен и беше оглавил пет пъти класацията за най-добър ресторанта в света.
"elBulli няма да се завърне, ние никога не сме си тръгвали" |
Така започна шеф Адриа и обяви откриването на нов център за изследвания и музей на кулинарните иновации, който ще се помещава в сградата в градчето Росес на каталунския бряг. Новият проект ще се казва elBulli1846 и ще отвори врати през февруари 2020.
Годината в името е добавена в памет на французина Жорж Огюст Ескофие, роден през 1864 г. Той се счита за основател на висшата кулинария и е известен като "кралят на готвачите и готвач на кралете".
Мисията на института ще бъде да създава качество и дълбочина в познанията за гастрономията и всичко свързано с нея, заяви Адриа. Освен физически изследователски център, мястото ще бъде подкрепено и от широка база данни онлайн, която ще включва и изцяло дигитализирания архив на ресторанта elBulli - снимки, рецепти, изследвания, книги, дори и личните бележници на готвачите.
Центърът ще бъде отворен за готвачи и професионалисти от сферата, докато музеят ще предлага обиколки на бившия ресторант, поставил испанската кулинария на картата на света.