За седемнадесета поредна година ще обявим най-добрите ресторанти на списание "Бакхус" с традиционния конкурс "Ресторант на годината 2017 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino".
Общо 19 ресторанта са селектирани от дегустаторско жури и ще се борят за награда в 8 категории на конкурса.
За пръв път тази година няма да бъдат разпределени предварително номинираните ресторанти по категории. На официалната церемония по награждаването ще бъдат отличени само ресторантите, показали най-високи резултати при журирането във всяка категория, като може да има повече от един награден при сходни резултати.
Ето и селекцията ресторанти, които участват във финалното класиране:
1) aEstivum, Zornitza Family Estate 2) Ahora 3) ANDRé 4) Chef’s 5) Cinecittà Osteria Italiana 6) Da Massimo 7) Еste 8) Hamachi-Ni 9) Lazy 10) L’Étranger 11) Niko’las 0/360 12) Багри 13) Космос 14) Ресторант Мияби 15) Паваж (Пловдив) 16) Преди 10 17) Хеброс (Пловдив) 18) Щастливото прасе 19) 33 гастронавта |
Към този списък още четири заведения бяха селектирани за отделна категория на конкурса - "Нова вълна", която има за цел да отразява открояващи се градски тенденции през изминалата година. За 2016 в конкурса бяха отличени заведенията за гурме бургери, а тази година на фокус са гастробарове, като развиваща се тенденция. Номинираните заведения, които стигнаха да етап преди финала в тази категория са:
1) Cava 2) Craft 3) Jasmine 4) Grape Central |
ЖУРИТО НА "РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА":
Журито на конкурса е съставено от кулинарни журналисти и партньори на "Бакхус" с богат и международен кулинарен опит. Те селектират рестораните, като оценяват с професионален стандарт сервираните ястия, менюто, обслужването, атмосферата и постоянството. Редом с това, журито държи сетивата си изострени за талантливите готвачи, устойчивите зелени практики, отговорни бизнес решения и иновативните идеи. Всеки ресторант е посещаван минимум три пъти през последната половин година от различен член на журито, който попълва специално разработена анкетна карта, която покрива 20 основни критерии и се гласува с точкова система.
КАТЕГОРИИТЕ:
Ресторантите, покрили в най-голяма степен тези изисквания, ще получат номинация за най-значимата категория на конкурса - "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" и най-изявеният от тях ще вземе голямата награда.
От финалната селекция ще бъдат избрани победителите с най-висок брой точки и в още 8 категории:
***
2) Авторска кухня - ресторанти с шеф-готвачи, които имат собствен разпознаваем почерк в храната
***
3) Вкусно място - категорията, която отличава най-добрите бистра
***
4) Най-добро обслужване
***
5) Винена листа и напитки "ДиВино"
***
6) Еко/Устойчива концепция "Метро" - за добри "зелени" практики и постижения
***
7) Ресторант на читателите - тук всеки може да подкрепи своя фаворит, като гласува на www.bacchus.bg/top. Ресторантът с най-голям читателски вот, ще получи наградата.
***
8) Нова Вълна - Гастробар
За пръв път тази година, журирането и обявяването на победителите в категорията "Напитки и винена листа" ще бъде направено от професионалния екип на списание DiVino - официален партньор на конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & San Pellegrino". Екипът на DiVino, начело с Емил Коралов, са от основателите на списание "Бакхус" през 1998 година и създатели на конкурса "Ресторант на годината". |
За трета поредна година ще затвърдим "зелената" категория "Еко/Устойчива концепция". Тя има за цел да насърчи и открои новаторите, които полагат усилия да следват идеите на устойчивото развитие: чисти/локални/сезонни/фермерски продукти; по-малко хранителни отпадъци и пестене на ресурси; принос за съхранение на местните традиции. В модерния свят този модел все повече изпъква и дава заявка в скоро бъдеще да се превърне в стандарт.
-
За втора поредна година ще бъде отличен и ресторантът с "Най-добро обслужване". С тази категория отново обръщаме прожекторите към слабото място на ресотрантьорския бизнес в България и бихме искали да наградим усилията и добрите примери в тази посока, въпреки трудностите на пазара.
-
Модерният свят предлага все повече и повече добри преживявания извън консервативния стандарт за "добър ресторант". Категорията "Нова вълна" има за цел да отличи модерните градски тенденции и техните най-добри преставители. Тази година акцент са т.нар. гастробарове - тези типично градски места, които комбинират "бар изживяване" с разнообразие от качествени вина и напитки, но предлагат и добре селектирани за различни случаи ястия - било то малки порции за споделяне с приятели или нещо, което да подкрепи проточила се работна среща.
КРИТЕРИИТЕ:
Конкурсът "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino" оценява ресторантите чрез професионално-разработен стандарт, който покрива 20 критерия. Те обхващат цялостното клиентско преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването, съотоношението цена/качество, хигиената и интериора.
Журито на конкурса се състои от опитни кулинарни журналисти и сътрудници на екипа с богат опит и знания. Обединява ги любовта към качествената храна, познанията за нея и умението да анализират преживяването си като клиент.
ВАЖНО!
Във финалната селекция не участват сезонни ресторанти, както и ресторанти, които имат помещения за пушачи. Изискаването за категорията "Ресторант на годината" е ресторантът да е работил повече от 1 година. В категория "Дебют" се селектират ресторанти, които са отворили официално врати през 2017 г. и са работили минимум 6 месеца преди края на 2017 г.
Случаите, в които ресторант може да бъде дисквалифициран при посещение на жури, са пушене в затворено помещение, лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.
*Церемонията по награждаването ще се осъществи на 29 март с галавечеря от 19:00 часа и ще бъде придружена от лекторски панел от 9:30 ч до 13:40 ч, в Sofia Event Centre.
Повече информация за лекторите, програмата, вечерята и кувертите ще откриете тук: www.bacchus.bg/lectors>