В 10 часа сутринта в неделя в заведението Dishoom на 12 Upper St. Martin's Lane съвсем близо до операта "Ковънт гардън" в Лондон е пълно с местни хора и туристи, като някои дори трябва да почакат. В зависимост от времето се заемат първо местата вътре или навън. Ако започне да вали, персоналът предлага чадъри. Ако опашката е прекалено голяма, търпеливите чакащи получават чаша чай или лимонада. Любопитното е, че съвсем близко намиращи се заведения са почти напълно празни. Това не учудва запознатите с разрастващия се успех на отворилия през 2009 г. Dishoom, който днес вече е верига с четири заведения в Лондон и едно в шотландската столица Единбург.
-
снимка:
Атмосферата е вдъхновена от кафенетата на иранските имигранти в Бомбай от началото на ХХ век. Те целодневно предлагат храна и напитки на сравнително ниски цени и привличат максимално разнообразна клиентела от всички социални прослойки. През 60-те години на ХХ век броят на този тип заведения надхвърля четиристотин, а днес са останали около тридесет. Dishoom са се вдъхновили от атмосферата в тях – дървени маси, бавно въртящи се вентилатори на тавана, огледала, стари фотографии и изрезки от списания и вестници по стените. Философията за храна е осъвременена индийска и персийска кухня в предимно малки порции, които са подходящи за споделяне.
-
снимка:
Сред най-популярните ястия особено за закуска е традиционният ръчно замесен и прясно изпечен на място азиатски хляб наан. |
Подобните на мекици питки се предлагат най-често с пълнеж по избор – бекон, кренвирш, яйце, кашкавал, подправки. Поднася се с купичка сос.
Dishoom работи по цял ден. Резервации също се приемат за групи за закуска и обяд.
-
снимка: