С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Мисия: 2017

Бакхус
13 Февруари 2017, 10:30
Share Tweet Pin it Share

В началото на първото тримесечие попитахме големите шеф-готвачи какви са плановете и размислите им за тази година. Вижте какво ни отговориха.

Андрей Стоилов, F&B директор на "Виктория Груп"

Началото на годината е време за взимане на решения. Кои са вашите?
Уауууу, началото на годината, очаквах го много! Месец януари имах шанс да си взема почивка след една доста натоварена година и това е моментът, в който мога да си взема глътка въздух. Иначе решенията вече са взети и зная, че ми предстои една много ангажирана година. С началото на годината освен ангажиментите ми като главен готвач на хотел "Маринела" се добави новото предизвикателство да бъда главен готвач и F&B Директор на цялата "Виктория Груп". Една от най голямите български хотелски вериги с 14 хотела и над 500 вили за гости с десетки ресторанти и няколко стотин, особено в летен сезон и разбира се множество казуси за решаване. Едно невероятно предизвикателство към мен, което се надявам да изпълня прекрасно. Таааа, предстои ми една невероятно интересна и много натоварена година.

Кои бяха най-хубавите и най-разочароващите моменти от миналата година?
Най-хубавите моменти ли? Те не спряха. Бяха отворени много нови обекти в хотела и посрещнахме за пореден път повече гости от предходната година. Тук е мястото да кажа "благодаря" на моя екип, който, независимо от моите, понякога трудни идеи, е заставал винаги зад мен. Разочароващи моменти не бих казал, че съм имал, по-скоро трудни моменти, но това са предизвикателствата, които ни правят по-добри и по-успешни.

Кои са най-важните неща, които не зависят от вашите усилия, но много бихте искали да се променят?
Старая се всичко да зависи от мен и от моите решения. А това което искам да променя е малко трудна задача. Желая да виждам и усещам много повече позитивизъм във всички колеги и изобщо в цялата ни нация. Не харесвам коментара, че нищо не е наред в държавата ни, а същевременно да не даваме всичко от себе си, за да поправим нещата, които не ни харесват. Прост пример е: еди къде си (в Европа) е много по-чисто от колкото у нас. Ами, замислете се всеки път когато изпускате дребната хартийка на улицата, когато хвърляте безотговорно угарката от цигарата си на тротоара!

Кои биха били съветите ви към един начинаещ готвач, който в този момент започва първата си работа?
Освен шоу програмите по телевизията, в които нашата работа е представена блестящо, професията готвач има и друга страна. Тя е, че трябва да бъдеш много всеотдаен и целеустремен. Професията ни е много вкусна и интересна, но трябва да се знае че не е от най-леките, нито физически нито психически. Наистина, когато поемаш по пътя на професията готвач, трябва да знаеш че те очаква много работа и желание за още и още обучение и трупане на опит и знания. Пожелавам на начинаещите готвачи да намерят своя кулинарен вдъхновител и да черпят вдъхновение от него.

Валери Нешов, собственик на "Крокмач", консултант "Преди 10", "Космос", "Вила Кайлъка" -Плевен

Началото на годината е време за взимане на решения. Кои са вашите?
Човек взима решения ежедневно, ежечасно и ежеминутно. Работещият човек едва ли чака началото на новата година, за да взима решения. Важно е да наредите приоритетите си и да следвате мечтите си. Трудно е човек да взима решения, когато времето го притиска, но успехите според мен се измерват в това: бързи, правилни и адекватни решения, притиснати от времето.

Кои бяха най-хубавите и най-разочароващите моменти от миналата година?
Всеки има хубави и лоши моменти, но тях ще запазя за себе си.

Кои са най-важните неща, които не зависят от вашите усилия, но много бихте искали да се променят?
В професионален и личен аспект нещата, които не зависят от нас са много малко. Това, което очаквам и бих искал да се промени, е хората да бъдат по- усмихнати, уверени, по-добри и по-отговорни. Качеството на продуктите да е много по-добро от това, което имаме на пазара.

Кои биха били съветите ви към един начинаещ готвач, който в този момент започва първата си работа?
Да влага душа и сърце в работата, да готви, както би готвил за себе си и хората, които най-много обича и уважава, да пита когато не е сигурен или не знае нещо, да не се отказва и предава пред трудностите и предизвикателствата в кулинарията.

Джун Йошида, "Щастливото прасе"

Началото на годината е време за взимане на решения. Кои са вашите?
Какви са грешките, които сме правили досега, за да не ги повтаряме и как може да се развием още повече от тук нататък. Другите ще запазя за себе си. Засега.

Кои бяха най-хубавите и най-разочароващите моменти от миналата година?
Разочароващите са всички моменти, в които грешим, както и тези, в които няма достатъчно работа.

Кои са най-важните неща, които не зависят от вашите усилия, но много бихте искали да се променят?
Това, че хората много се влияят от климатичните условия и не излизат, когато е прекалено топло/студено. Това не е така "навън". Има прекалено много почивни дни в БГ (по седмица накуп!) няколко пъти в годината, това не е нормално! Адекватността на доставчиците у нас.

Кои биха били съветите ви към един начинаещ готвач, който в този момент започва първата си работа?
Че това е една изключително тежка професия, в която забравяш за семейство, личен живот, празници и т.н.

Димитър Дамянов, ресторант "Есте"

Началото на годината е време за взимане на решения. Кои са вашите?
Ами аз преосмислям в началото на годината каква е била миналата година и търся решение как да направя тази по-успешна, интересна и по-добра откъм кулинарно приключение за клиента.

Кои бяха най-хубавите и най-разочароващите моменти от миналата година?
За щастие хубавите моменти бяха повече от лошите, но основно гледам да анализирам всяка една грешка и за бъдеще да не се допуска.

Кои са най-важните неща, които не зависят от вашите усилия, но много бихте искали да се променят?
За мен най-важното е кулинарното образование на клиента да се увеличава и да има повече ценители на хубавата, качествена и здравословна храна.

Кои биха били съветите ви към един начинаещ готвач, който в този момент започва първата си работа?
Много работа, страст, желание, мотивация и дисциплина.

Живко Иванов, "Преди 10"

Началото на годината е време за взимане на решения. Кои са вашите?
Не бих казал, че взимам генерелни решения в началото на годината. Това е времето, в което започвам да мисля какви да са новите предложения в менюто на ресторанта и са по-скоро краткосрочни планове. Този сектор става все по-динамичен и ние трябва да сме готови да отговорим адекватно с интересни предложения на клиентите ни, а и да доведем нови.

Кои бяха най-хубавите и най-разочароващите моменти от миналата година?
Най-хубавият момент за мен през миналата година беше раждането на малката ми дъщеря Мира.
Разочарования винаги има, къде по-малки, къде по-големи, но е лошо, когато са от близки хора.


Кои бяха най-хубавите и най-разочароващите моменти от миналата година?
Мисленето на хората в нашата страна.Това е голяма пречка за развитието на обществото ни. Хората трябва да са по-позитивни и да търсят начини постоянно да усъвършенстват своите умения.

Кои биха били съветите ви към един начинаещ готвач, който в този момент започва първата си работа?
На първо място да не прави компромиси с храната. Да бъде наясно, че готварството ще отнема доста голяма част от времето му. Да обича това, което прави истински, само тогава има смисъл.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »